Német idényrajt a Herthával • SportTV

Német idényrajt a Herthával

Sport TV avatar Sport TV 2020. 09. 11. 13:16    
Olvasási idő: 3 perc

A hagyományokhoz híven a Német Kupa és a Bundesliga első mérkőzését is a védőnek kellene játszania. Ám a Bayern – 2013 után hét esztendővel – újra triplázott, megnyerte a koronavírus miatt potom negyed évvel elcsúszott BL-döntőt is, s a több pihenő miatt lehetőséget kapott, hogy eldöntse, melyik sorozatban nem akarja a „nyitótáncot”. A bajorok a kupát választották, így a Herthának jutott a dicsőség – és a felelősség –, hogy a döntő „kvázi házigazdájaként”, az ő meccsével kezdődjön a DFB Pokal 2020–21. évi kiírása.

Kemény harc a labdáért a két csapat tavalyelőtti kupameccsé,. Pénteken este is számíthatunk hasonló jelenetekre (Fotó: Getty Images)

A Hertha kupaszereplésével nem érdemelte volna ki a nyitómeccs tisztességét, a berlini alakulat első csapata két, második együttese egy alkalommal jutott l a fináéig, de mindannyiszor vereséget szenvedett. A nagycsapat még 1977-ben (megismételt meccsen) és 1979-ben hosszabbításban kapott ki, a Kölntől, illetve a Düsseldorftól, de azt a két döntőt még Hannoverben rendezték. A finálé állandó színhelyéül  1985 óta szolgál a berlini Olimpiai Stadion, azóta viszont csak a Hertha II verekedte el magát a döntőig – akkor még a második csapatok is indulhattak a nemzeti kupában, ma már egy klubot csak egy csapat képviselhet – , ám 1993-ban a Leverkusen 1–0-ra jobbnak bizonyult a kék-fehér „fakónál”. Nekünk, magyaroknak a Hertháról kapásból a Dárdai famíia jut eszünkbe (bár Varga Zoltán anno két pazar évet töltött Berlinben és Dárdai Pál mellett Király Gábor is megjárta a Bajnokok Ligáját is az együttessel). Idősebb Dárdai Pál a HBSC igazi ikonja – játékosként a legtöbb Bundesliga-meccset játszotta a klubban,  edzőként nem csupán megmentette a csapatot a kieséstől, hanem az Európa-ligáig is elvezette a közepesnél alig erősebb játékoskerettel. Három fia közül a legidősebb, ifjabb Pál – aki a német sajtóban gyakorta becenevén, Palkóként szerepel – már bemutatakozott a klub nagycsapatában is, a középső, Márton pedig a vírus utáni újrakezdés óta állandó tagja a felnőttegyüttes keretének, most is a cserepadon foglalhat helyet Braunschweigben, lehet, hogy a kupában előbb jut neki tétmérkőzés, mint a Bundesligában.

Dárdai Pál az egyetlen  edző, akinek az irányításával a Hertha kupameccsen le tudta győzni a Braunschweiget (Fotó: Getty Images)

A vendéglátó Eintracht Braunschweig legjobb évei a hatvanas és a nyolcvanas évek közepe közti két évtizedre esnek. A klub alapító tagja volt a Bundesligának, 1966–67-ben bajnoki címet is szerzett, a liga első 22 idényéből 19-et az élvonalban töltött, első két kiesését (1973, 19870) követően azonnal vissza is jutott a legjobbak közé. 1985 azonban éles határvonal, azóta, azaz az elmúlt 35 esztendőben csak egyetlenegyszer került vissza a Bundesligába – miközben többször a harmadvonalat is megjárta –, 2013-ban a Bundesliga2 második helyével, de a következő idényben 18.-ként azonnal kiesett, s azóta sem került vissza. Sőt a másodosztályba is csak most került vissza, a 3.liga harmadik helyével. (A bajnokságot ugyan a Bayern II nyerte meg, de a szabályok szerint nem indulhat a 2. Bundesligában, így a 2. Würzburg mellett a vele azonos pontszámot (64) szerző Braunschweig léphetett feljebb egy osztállyal.)
A két együttes összmérlege kiegyenlített, 15 Braunschweig-győzelem mellett a Hertha  17-szer nyert, 16 döntetlen mellett a gólkülönbség 0, mindketten 68 gólt szereztek, illetve kaptak. A kupa azonban a sárga-kékeknek hozott eddig több sikert.  Az 1965-ös első kupameccsükön Berlinben 5:1-re nyertek, 1974-ben 1–1 es 90 perc után otthon hosszabbításban 4–1-re. 2004-ben újra, akkor 3–2-re, azon a találkozón Dárdai végig  a pályán volt a berlinieknél. Az első két meccset az első, utóbbit a második fordulóban játszották. Tavalyelőtt született az első Hertha-siker, ismét az első fordulóban, Braunschweigben mérkőztek meg, a berliniek kispadján két Dárdai ült, Palkót a 90. percben küldte be édesapja amolyan „időhúzó csereként”, egy izgalmas kupacsata véghajrájában. A vezetést Plattenhardt szerezte meg a 38. percben,  a 81.-ben Fejzullahu egyenített, de két percre rá Vedad Ibisevic eldöntötte a továbbjutás sorsát. (Abban az idényben egyébként a Hertha a negyeddöntőig jutott el, amelyben otthon a Bayerntől szenvedett 3–2-es vereséget.)

Dárdai Palkó játszott már kupameccset Braunschweigben. Vajon öccse, Marci is megtapasztalja ezt az érzást? (Fotó: Getty Images)

A péntek esti mérkőzésen az Eintracht kvázi legerősebb csapatával áll fel, a legismertebb név a csapatban Martin Kobylanskié. Ám nem maga miatt, édesapja, Andrzej  6-szors lengyel válogatott volt a 90-es évek elején, a fiú Berlinben született, amikor a papa a Tennis Borussia játékosa volt. 15 éves korától 20-ig mindig szerepelt korosztályos válogatottban, csak éppen U16-ban és U18-ban a német, a többi évfolyamban a legyel nemzeti csapatban.A Herthában Stark és Rekik alkotja a belsővédőpárt Boyata és Tourinagha helyett – előbbinek Achilles-ín-problémái vannak, utóbbi el van tiltva. A támadók közül Piatek hiányzik (karanténben van), Lukebakio kezd, Matheus Cunha pedig új szerepkörben, ékként játszik. Három D-betűs játékos kezd – Darida, Duda és Dilrosun – , mi meg várjuk, hogy egy negyedik is  a pályára lépjen.

Sport1 20:30 Eintracht Braunschweig–Hertha BSC, DFB-kupa, első forduló (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)