A Győri Audi ETO az élen, a Fradi az 5. helyen a BL-rangsorban • SportTV

A Győri Audi ETO az élen, a Fradi az 5. helyen a BL-rangsorban

2020. 09. 11. 13:52    
Olvasási idő: 2 perc

Az EHF a női kézilabda Bajnokok Ligája rajtja előtt elkészítette a hagyományos erősorrendjét, amit az előző három kiírás győztese (2017, 2018, 2019) győztese, a Győri Audi ETO KC vezet, míg az elit másik magyar szereplője, az FTC-Rail Cargo Hungaria az ötödik helyen áll.

1. Győri Audi ETO KC

A felkészülési mérkőzésen a Ferencvárostól elszenvedett fájó vereség dacára a címvédő továbbra is erősnek tűnik, még ha meg is változott a csapat az előző szezonhoz képest. Két kapus, Kiss Éva és Kari Grimsbö visszavonult, két jobbszélső, Bódi Bernadett, valamint Jana Knedliková pedig távozott. Ugyanakkor az új igazolások – a két kapus, Silje Solberg és Laura Glauser, valamint a jobbszélső Lukács Viktória – viszont azt jelentik, a Győr a megfelelő helyeken erősített, a bivalyerős magot pedig együtt tartotta. A magyar kirakatcsapat rekordot jelentő 37 mérkőzés óta veretlen a BL-ben, legutóbb 2018 januárjában kapott ki, most sorozatban a negyedik sikerére hajt az elitligában. Legutóbb a középdöntő megnyerése felé vezető úton akadtak ugyan döccenők, de a megfelelő pillanatban sikerült rendre a Brest fölé kerekedni, és ez várható a mostani évadban is. A csoport, benne két újonccal, a Borussia Dortmunddal és a CSZKA-val, megoldhatónak tűnik, még ha a Buducsnoszt és a Brest elleni mérkőzés nyomást is jelenthet a csapatra.

2. Rosztov-Don

Az orosz kirakatcsapat mozgalmas nyáron van túl, amelynek keretében elveszítette vezetőedzőjét, Ambros Martint. A négyszeres BL-győztes edző nagy űrt hagy maga mögött a kispadon, amit a Rosztov gyors húzással Per Johansson szerződtetésével igyekszik eltüntetni. Az új tréner korábban a CSM Bucurestinél dolgozott, illetve ő áll a montenegrói válogatott mögött. A Rosztov szerződtette Grace Zaadit, a kreatív irányítót, és biztosan harcban lesz a trófeáért. Két kupát már nyert az idén, mindkettőt a CSZKA Moszkva ellen: riválisát az Orosz Kupa döntőjében 29-26-ra, az orosz Szuperkupa-mérkőzésen pedig 27-20-ra verte meg.

3. Metz

A Metz nem játszott túl sok felkészülési mérkőzést, az első hivatalos fellépése a szerdai, Nice elleni bajnoki (37-22) volt ebben a szezonban, de az első BL-meccse, a CSM Bucuresti elleni idegenbeli találkozója alighanem megmutatja, hol tart most a gárda. A Metz sűrű nyáron jutott túl, nyolc játékos távozott, közte az irányító Grace Zaadi, a kapus Laura Glauser, a balátlövő Xenia Smith és a balszélső Martine Smeets, de a karmester Tjasa Stanko, valamint a jobbszélső Debbie Bont szerződtetése hosszú távon jót tehet a csapatnak. Az előző két szezon legjobb edzőjének választott Emmanuel Mayonnade lehet a garanciája annak, hogy a Metz továbbra is meghatározó tényező lesz Európa prémium sorozatában.

4. Valcea

A román csapat sohasem volt híve a masszív átalakításoknak, most is inkább a kulcsterületekre figyelt, és az előző idény megját erősítendő megszerezte a balátlövő Ewgenija Minevskaját, valamint a beállós Maren Aardahlt. A Valcea receptje ugyanaz lehet, mint eddig: szolid védekezés, valamint nagyszerű rotáció a támadoskban. A csapat megnyerte a Román Kupát és a szuperkupát, miután 22-19-re megverte a CSM Bucurestit, úgy, hogy időnként hét góllal is vezetett.

5. FTC-Rail Cargo Hungaria

A BL legutóbbi öt All Star-csapatából négyben a Fradi adta a legjobb fiatalkorú (U23) játékost, a legutóbbi kettőben Háfra Noémi személyében. A szintén fiatal és tehetséges Klujber Katrin pedig az előző kiírásban 82 góllal második lett a góllövőlistán. Mégis, az eredmények eddig elmaradtak, elsősorban a védekezés miatt csúszott ki az FTC kezéből a Final Four-szereplés. A magyar csapat most három német játékossal – Emily Bölk, Alicia Stolle, Julia Behnke – erősített, ahogyan csatlakozott a csapathoz a tapasztalt holland szélső, Angela Malestein, valamint a beállós Kisfaludy Anett. A nyári eredmények a Fradit igazolják, minden felkészülési mérkőzését legalább öt góllal megnyerte, a Győr például 24-16-ra verte meg.

A további sorrend: 6. Brest, 7. Buducsnoszt, 8. CSM Bucuresti, 9. Esbjerg, 10. CSZKA Moszkva

A Sport TV szombaton 15:15-től a CSZKA Moszkva-Győri Audi ETO KC, 17:45-től pedig az FTC-Rail Cargo Hungaria-Rosztov-Don mérkőzést közvetíti élőben a női kézilabda BL-ből.