"A mostaninál, az elsőnél felemelőbb és megindítóbb átadója soha többé nem lesz a Lázár Bence-díjnak" • SportTV

„A mostaninál, az elsőnél felemelőbb és megindítóbb átadója soha többé nem lesz a Lázár Bence-díjnak”

2020. 09. 17. 14:32    
Olvasási idő: 2 perc

2020-ban adta át először a Magyar Sportújságírók Szövetsége a legjobb szakkommentátornak járó éves elismerését. A díj a tragikusan fiatalon elhunyt Lázár Bence nevét viseli, és 2020-ban az a Borsos Attila kapta, kinek fia, Olivér szintén nagyon fiatalon hunyt el ebben az évben. Kollégánk, Moncz Attila laudációját változtatás nélkül közöljük:

A díjazott Novotny Zoltán, Máté Pál, Lázár Ernő, Szöllősi György, Mravik Gusztáv és Moncz Attila társaságában. (Fotó: MSÚSZ/Peter Cseh)

Nem értettem a világot 2015 őszén, amikor a Ferencváros, a Győr, a Szeged és a Veszprém illetékesei úgy tíz másodperc alatt egyeztek meg abban, ki az a személy, aki mindegyikük Bajnokok Ligája-mérkőzésén lehet szakkommentátor. Mert kellő játékosmúlttal megtámogatva nem csupán érthetően, színesen, szakmai alapokra helyezve tudja elmondani az észrevételeit, hanem mindezt még pártatlanul is teszi.

Nem értettem a világot 2016 májusában, amikor a Kielce a kölni Final Four elődöntőjében megverte a PSG-t, a magyar Sport TV és a francia BeIn Sport stábja pedig egymás mellett állt a stúdióban, és várta, kit lehet odacsábítani egy nyilatkozatra. Kielceire esély sem volt, annyira ünnepeltek, a franciák pedig vert seregként beviharzottak az öltözőbe. Az élő adás viszont kegyetlen, ilyen mérkőzés után egy vendég nélküli adás olyan, mint a fröccs bor nélkül. „Várjatok” – jött a kiáltás a szakkommentátorunktól. Egy percet kellett várnunk, többet nem., Bement az öltözőbe, és a Sport TV stúdiójába hozta Daniel Narcisse-t, a franciák kétszeres olimpiai, és akkor még csak háromszoros világ- és Európa-bajnok játékosát. Hozzánk, a magyar tévébe. A gazdátlan mikrofonnal álló franciák meg talán azóta is keresik az állukat.

Nem értettem a világot 2018 februárjában, amikor jött a telefon, hogy Bence elment. Pedig mennyi terve volt, mennyi tervünk volt. Hogy nem csak beszél, de ír is a futballról, főleg a Barcáról, hogy jön velünk focizni, hogy, hogy, hogy. Az élmények helyett nekünk az emlékek maradtak, és a szándék, hogy Bence ne csupán köztünk, a Sport TV-ben kapjon örökös tagságot, hanem a számára rengeteg lehetőséget rejtő új világban, a sportmédia világában is.

Nem értettem a világot 2020 júliusában, amikor jött a telefon, hogy Olivér elment. Őt nem ismertem, csak a szüleit. Tudtam, az átlagosnál jóval szorosabb volt náluk a családi kötelék. De nem tudtam és nem is tudom, hogy lehet ilyen fájdalommal együtt élni. Bence édesapja, Ernő esetében sem tudtam, most Olivér édesapja, Attila esetében sem tudom.

De azt tudom, hogy a mostaninál, az elsőnél felemelőbb és megindítóbb átadója soha többé nem lesz a Lázár Bence-díjnak. Az első Lázár Bence-díjat Borsos Attila, a Sport TV kézilabda-szakkommentátora veheti át Lázár Ernőtől.

(Moncz Attila)