Az ifik már a "BL-döntőért" hajtanak • SportTV

Az ifik már a „BL-döntőért” hajtanak

2022. 04. 22. 11:01    
Olvasási idő: 2 perc

A kilenc éve létrehozott UEFA Youth League, a tulajdonképpeni U19 BL nyolcadik kiadása – egy a pandémia miatt teljességgel elmaradt – már az elődöntőjéhez érkezett. A legjobb négy között egy korábbi trófeabirtokos, egy háromszoros döntős és két olyan együttes szerepel, amelyek még sosem voltak finalisták. Az utolsó három mérkőzésre, a két pénteki elődöntőre és az április 26-i döntőre az UEFA székvárosában, Nyonban kerül sor.

Remélhetőleg az exszombathelyi Senkó Zsomborral a kapujában áll fel Nyonban a Juventus együttese a Benfica elleni Youth League-elődöntőre (Fotó: Getty Images)

JUVENTUS–BENFICA  

A Juventus kilencedik alkalommal rajtolt a YL-ben, ez a legjobb szereplése, az eddigi csúcsot a 2019–20-as, azaz a legutóbbói befejezett idény jelentette, amikor a nyolcaddöntőben búcsúzott 1–3-mal a későbbi győztes Real Madrid ellen. Ebben az idényben a csoportkörben a szabályok szerint párhuzamos volt a sorsolása a nagycsapatéval, ugyanúgy meg is nyerte a négyesét, csak éppen sokkal nagyobb fölénnyel, mint a „nagyok”. Mindössze egyetlen meccset adott döntetlenre, a Malmü elleni idegenbelit (2–2), a másik két csoportellenfelet, a Chelsea-t és az orosz Zenitet oda-vissza megverte. A csoportgyőzelemmel közvetlenül kvalifikált a nyolcaddöntőbe, amelyben a holland AZ-t 0–0 után 11-esekkel ütötte ki. A negyeddöntőben a Liverpool elleni 2–0-val jutott el a négyig. Magyar szempontból fontos, hogy Senkó Zsombor számít az együttes első számú kapusának, a nyolcból 6 találkozón védett, összesen 4 gólt kapva. Jó az esély, hogy a portugál bajnok ellen is ő áll a kapufák között.

A Benfica az elődöntő legrutinosabb együttese, egy kivételével mindegyik kiírásban elindult. Három alkalommal a döntőig is eljutott, az első évben, a 2013–14-esben, a 2016–17-esben és a legutóbbi, 2019–20-asban, ám mindháromszor az ellenfél jobbnak bizonyult a lisszaboni sasfiókáknál. Ebben a kiírásban a csapat  győzelemmel, egy döntetlennel, 15 ponttal lett csoportelső, megelőzve a Dinamo Kijev, Barcelona, Bayern triót. A nyolcaddöntőben idegenben verte meg a dán Midtjyllandot idegenben 3–2-re, majd a portugál házi rangadón kiütötte a lisszaboni Sportingot 4–0-ra,

 ATLÉTICO MADRID–SALZBURG

Az Atlético is „régi motoros” a Yourh League-ben, korábbi évjáratai ötször is részt vettek a kupaküzdelemben, s háromszor (2015, 2017, 2018) el is jutottak a negyeddöntőig. A csoportkörben a 11 pontos Liverpool mögött 10-10 ponttal végeztek a Portóval, az egymás elleni eredményük is iksz volt (mindketten idegenben 2–1-re verték meg a másikat), végül a spanyolok jobb összgólkülönbsége (+3 a +1-gyel szemben) döntött. A playoffban 0–0 után 11-esekkel verték ki a Hajduk Splitet, a nyolcaddöntőben a madridi rangadón 3–2-re győzték le a címvédő Realt, a 8 között pedig idegenben csikarták ki a továbbjutást (1–0) Dortmundban a Borussia ellen.

A Salzburg az egyetlen, amely már győztesen fejezett be egy YL-idényt, a 2016–17-est. Az akkori győztes csapatban Marco Rose irányításával olyan később jó hírnévre jutó futballisták játszottak, mint Amadou Haidara (ma: Leipzig), Hannes Wolf (Leipzig, majd Mönchengladbach, ma kölcsönben Swansea), Mergim Berisha (ma: Fenerbahce) és Patson Daka (Leucster) természetesen mind az RB Salzburg nagycsapatán keresztül futottak be nemzetközi karriert. A fináléban 2–1-re legyőzött Benficában játszott például Rúben Dias, Diogo Goncalves vagy az azóta már az Európa-klasszisok közé emelkedő Joao Félix is. (A döntő megismétlődésére megvan az esély, ha mindketten sikerrel veszik a pénteki elődöntőt is.) Ebben a kiírásban az osztrákok megnyerték a G-csoportot 12 ponttal a Sevilla, Lille, Wolfsburg hármas előtt, a nyolcaddöntőben 1–1 után 11-esekkel búcsúztatták a Zilinát, majd szintén idegenben, Párizsban jutottak túl a PSG-n (3–1).

Afféle bónuszként a két ifi nemzetközi kupameccs mellett ellátogatunk a török felnőttbajnokságba is. A Süperlig 34. fordulójából a már a második helyre felkapaszkodó Fenerbahce Caykur Rizespor elleni idegenbeli mérkőzését közvetítjük. A házigazda bent maradására már kevés az esély – 10 pont a hátránya a legjobb még megmenekülő Giresunsporral szemben, a magyar válogatott Szalai Attila csapata azonban még hatalmas harcban áll az egy ponttal őt követő Konyasporral a bajnoki ezüstért, amely egyszersmind a BL-selejtezőben indulással is jár a következő idényben. Szalai 30 márkőzésen (közte 26-szor kezdőként) játszott eddig a bajnoki idényben, egy gólt szerzett és 4-szer büntették sárga lappal, azaz a sokat és tisztán játszó védők közé tartozik a török ligában.

 UEFA YOUTH LEAGUE, elődöntő. Sport2 14:00 FC Juventus–SL Benfica (kommentátor: Fülöp Marcell); Sport2 18:00 Club Atlético de Madrid–Red Bull Salzburg (kommentátor: Fülöp Marcell)
SÜPERLIG, 34. forduló. Sport1 19:30 Caykur Rizespor–Fenerbahce SK (kommentátor: Bartha Zoltán);