Ez a különbség Danyi Gábor és Ambros Martín elvei között • SportTV

Ez a különbség Danyi Gábor és Ambros Martín elvei között

2019. 05. 07. 10:26    
Olvasási idő: 3 perc

A Sport TV női kézilabda Bajnokok Ligája Final4-jára hangoló Harmadik Félidő Extra című műsorának felvételén szóba került, mi a különbség a Győri Audi ETO KC-val négyszer BL-t nyerő edző, Ambros Martín és az őt 2018-ban váltó, az idei Final4-ba a csapattal bejutó mester, Danyi Gábor elvei között. Utóbbi a férfias, gyors játékot preferálja, és eddig ez remekül működött, az egész szezonban veretlen a Győr.

A Győri Audi ETO KC mestere, Danyi Gábor

A Sport1-en keddtől péntekig minden nap egy órában jelentkezik a Harmadik Félidő Extra című műsor, amelyben a május 11-én és 12-én a Papp László Sportarénában zajló Final4 a téma. A keddi adás felvételén a Sport TV állandó szakértői, Tóth Tímea és Borsos Attila mellett a Győri Audi ETO KC jobbszélsője, Bódi Bernadett és a klub kommunikációs igazgatója, Szabó Tamás volt a vendég. Szóba került, mekkora változást hozott a csapat játékában, hogy 2018-ban Ambros Martínt Danyi Gábor váltotta a vezetőedző poszton.

„Gábornál inkább a gyors támadásszervezés és az egy-egy, illetve a kettő-kettő elleni párharcok dominálnak, Ambrosnál pedig inkább a hosszabb támadójáték és a nagyobb hely, kidolgozott támadásszervezés volt a jellemző” –  fogalmazott ezzel kapcsolatban Bódi Bernadett.

Borsos Attila szerint is pont ez a kulcs: Gábor sosem titkolta, hogy a férfikézilabda inspirálja. Mivel a kezébe került a világ legjobb csapata olyan játékosokkal, akiknek a játéktudása, technikai, fizikai felkészültsége tényleg közelít már a férfimezőnyhöz, ezzel a kerettel meg is lehet próbálni ezt a típusú játékot, ami tényleg arra épül, hogy ahogy labdát szerez, szinte az egész csapat rázúdul az ellenfélre, és egy-két passzal helyzetet, vagy olyan szituációt alakít ki, hogy a lendületből érkező játékos egy az egyben marad egy védővel, akit kicselez és abból lövés van, illetve a szélsőknek borzasztóan gyorsan fel kell érniük, hogy amennyiben besegítenek a védők, meg lehessen őket játszani.”

„Teljesen más elképzelést kért tőlük az edző, és az idő volt, amíg ehhez alkalmazkodtak, de most már tényleg abban a fázisban vagyunk, mikor a csapat megérezte, mi a dolga, és mit kell csinálni; magukévá tették ezt a fajta stílust. Az első pillanattól kezdve látszódott, hogy az elképzelés jó, és ezeknek a játékosoknak nagyon fekszik ez a fajta szellemiség, hogy fussanak. Most már nagyon sokan is vannak a feladatra, mert a sérültek is felépültek, tehát megvan a megfelelő rotáció is, hogy adott esetben, negyvenöt-hatvan percig is bírják ezt a fajta szemléletet” –  tette hozzá Tóth Tímea.

Szabó Tamás kiegészítette azzal, hogy ő hogyan látta, a változások és a játék mennyire támasztották alá ezt a szemléletet: „Nagyon jól látszik a csapat játékán, hogy ez egy gyors játékra képes csapat. Gábor nagyon jól mérte fel azt, hogy ezeknek az újfajta irányelveknek ez a keret mennyire alkalmas. Az eredmények teljes mértékben mutatják ezt, hiszen akár a bajnoki, akár a Bajnokok Ligája-szereplésünket nézzük, egyelőre – és maradjon is ez így – veretlen a csapat, nem kaptunk ki, és két döntetlen a szezon mérlege. Úgy a szakmai stáb, mint a játékoskeret érzi már ezt a játékot, tudjuk, mik azok a sarokpontok, ahol oda kell figyelni. Nyilván azért nagyon sok játékelemnek meg kell felelnie egy ilyen gyors játékhoz, ezt is be kell gyakorolni, és ez az év, ez a szezon teljes mértékben szolgálta ezt. Ugyanúgy, ahogy eddig megszokhattuk az Audi ETO az egyik legjobb formáját a szezon vége felé kezdi nyújtani.”

A teljes beszélgetést ma este (kedd, május 7.) 19 órától lehet majd megtekinteni a Sport1-en. Szerdán és csütörtökön is 19 órától jelentkezik a Harmadik Félidő Extra, míg pénteken 18:30-tól 20:30-ig csak a Final4 lesz a téma.

Heti kézilabdaműsor a Sport TV-n:

Harmadik Félidő Extra (1. epizód): május 7., kedd 19:00, Sport1

Harmadik Félidő Extra (2. epizód): május 8., szerda 19:00, Sport1

Harmadik Félidő Extra (3. epizód): május 9., csütörtök 19:00, Sport1

Női kézilabda BL, Final Four, öltözői show: május 10., péntek 18:30, Sport1

Harmadik Félidő Extra (4. epizód): május 10., péntek 19:30, Sport1

Bajnokok Ligája, nők, Final Four, 1. nap: május 11., szombaton 14 órától 20 óráig (benne: Vipers Kristiansand–Győri Audi ETO és Metz–Rosztov-Don) Sport1

Siófok–Esbjerg, EHF-kupa, nők, döntő, visszavágó: május 11., szombat 20:00, Sport1

Kézilabda: junior Final Four, döntő: május 11., szombat 20:15, Sport2

Bajnokok Ligája, nők, Final Four, 2. nap: május 12., vasárnap 14 órától 20:30-ig (benne: bronzmérkőzés és döntő), Sport1

Harmadik Félidő Extra (a Final4 után): május 12., vasárnap 20:30, Sport1