Két-két skót és angol a PL-trófeáért • SportTV

Két-két skót és angol a PL-trófeáért

Sport TV avatar Sport TV 2020. 10. 15. 12:09    
Olvasási idő: 2 perc

Normálisan indult, „vírus-buborékban” folytatódott és megváltozott színhellyel, valamint egy „örök szereplő” nélkül zárul a darts Premier League 2020-as kiírása.

Ők négyen döntik el a Premier League.-trófea sorsát az idén (Fotó: pdctv.com)

Amit senkisem gondolt volna korábban: a világelső Michael van Gerwen nélkül rendezik meg a PL idei playoffját, az elődöntő két meccsét és a finálét magában foglaló  minitornát. MVG 2013-as megjelenése óta mind a 7 playoffban jelen volt, mi több, mindegyik elődöntőjét megnyerte, 5 győzelemmel és két 2. hellyel ,második a verseny öröktáblázatátn (Csak Phil Taylor jár előtte, 6 gypzelme mellett szintén két vesztes döntője van.) Ezért okozott hatalmas meglepetést, hogy a Milton Keynes-i „buborékban” idén nem sikerült kivívnia helyét a legjobb négy között.
A címvédő távollétében 75% az esélye, hogy új bajnokot avatnak. A négy résztvevő közül ugyanis eddig csak Gary Andersonnak sikerült megnyernie a tornát, kétszer is, 2011-ben és 2015-ben. A másik három közül Peter Wright már játszott PL-playoffban, a két angol, Glen Durrant és Nathan Aspinall újonc.
A háromszoros Lakeside-bajnok (azaz BDO-világbajnok) Durrant álompremiert produkált az évben. Első 14 meccséből csak egyetlenegyet veszített el, pusztán az idei eredmények alapján ő  újoncként is a végső győzelem favoritjána.
„Azért vagyok itt, hogy megnyerjem a tornát, remekül érzem magam. Ez dartspályafutásom legnagyobb éjszakája. A fogadóirodák hátránynak tartják, hogy én vagyok az egyetlen a négy játékosból, aki még nem nyert tv-s bajnoki címet a PDC-ben. Sokat dolgoztam mentálisan, hogy visszanyerjem azt a formámat, amit Milton Keynesben mutattam. Ez lehet dartskarrierem legfontosabb estéje. A Premier League bajnokának lenni egészen különleges dolog” – nyilatkozta egy nappal   az eredetileg a londoni O2-csarnokban tervezett, ám végül a coventryi Ricoh Arénába „áttelepített” döntő torna előtt Durrant.

A torna korábbi kétszeres győztesével, Gary Andersonnal kell megmérkőznie ez elődöntőben. A skót  klasszis az egész 2019-es évet végigkínlódta elsősorban vállsérülésével – a PL-t ki is hagyta – , idén azonban sikerült ismét bekerülnie a rájátszásba, 2017 óta először. „Várom már az estét. Frissnek érzem magam, szerencsére néhány napot a családommal tölthettem. Nem a győzelmektől volt hangos az utóbbi két évem, jó lenne végre újra egy nagy címet szerezni. Minden egy éjszakára tömörül össze, jó volna azt a tudást előhúznom, amit az elmúlt huszonöt évben felhalmoztam. Glen az első évében remekül teljesített. Azt hiszem, mind a négyen kiválóan felkészültünk, tudásunk legjavát tudjuk nyújtani” – mondta a legnépszerűbb dartssztárok egyike, Gary.

Anderson honfitársának, a vb-címvédő Peter Wrightnak a mezőny legfiatalabbja, Nathan Aspinall ellen kell helytállnia. Wright nem szeretné elkövetni azokat a hibákat, amelyeket korábban a PL-döntőkben és egyetért, hogy a verseny főszponzoraként szereplő fogadási iroda jó, 13/8-as oddsot ad végső győzelmére. „Ha a kezdettől fogva legjobbamat játszom, éppúgy bejuthatok a döntőbe, mint a világbajnokságon. Az elejétől azt mondogattam, ha sikerül bejutnom a playoffba, meg is nyerem. Ugyanezt mondtam a vébé-döntőbe jutásról is. Korábban hibáztam ezekben a nagy finálékban, de a világbajnoki döntőben megmutattam, hogy tanultam a hibáimból, most nem fog a végén  hiányozmi hét dobás, hogy megnyerjem a címet” – így az extravagáns skót bajnok.

Aspinall számára Durranthoz hasonlóan álomszerű a rájátszásba jutás. Noha már nyert két nagy major tornát, erre azért nem számított az évad indulásakor.  „Megnyerni egy magvalósult álom lenne. Ezek azok az éjszakák, amelyekről álmodozol, amikor sportolni kezdesz. Jó karaktert mutattam, míg eljutottam idáig februártól. Úgy vélem, a 16 éjszakán az egyik legjobb játékosnak mutatkoztam, megérdemeltem a helyemet itt. Az elődöntőben és a döntőben is apróbb momentumok fogják meghatározni az eredményt” – nyilatkozta a mezőny Benjáminja.

Az elődöntő két mérkőzése 10, a finálé 11 megnyert legig tart.

Kapcsolódó

A 2020-AS PREMIER LEAGUE RÁJÁTSZÁSÁNAK MEZŐNYE

Glen DURRANT (az alapszakaszban: 1. hely, 21 pont)
Kora: 49 éves. Nemzetisége: angol. Világranglistás helyezése: 11. Legjobb eredménye: 3-szoros BDO-világbajnok (2017, 2018, 2019). Legjobb PL-eredménye: rájátszás (2020). Mérlege három vetélytársával: Anderson 2 mérk.-1 gy.,-0 d.-1 v.; Wright 9-3-0-6; Aspinall 3-2-0-1

Peter WRIGHT (az alapszakaszban: 2. hely, 20 pont)
Kora: 50 éves. Nemzetisége: skót. Világranglistás helyezése: 2. Legjobb eredménye: PDC-világbajnok (2020). Legjobb PL-eredménye: döntős (2017). Mérlege három vetélytársával: Aspinall 7-3-0-4, Anderson 47-18-3-27, Durrant 9-6-0-3

Nathan ASPINALL (az alapszakaszban: 3. hely, 19 pont)
Kora: 29 éves. Nemzetisége: angol. Világranglistás helyezése: 6. Legjobb eredménye: PDCvb-elődöntős (2019, 2020). Legjobb PL-eredménye: rájátszás (2020). Mérlege három vetélytársával:  Wright 7-4-0-3, Anderson 6-3-1-2, Durrant 3-1-0-2

Gary ANDERSON (az alapszakaszban: 4. hely, 19 pont)
Kora: 49 éves. Nemzetisége: skót. Világranglistás helyezése: 9. Legjobb eredménye: PDC-világbajnok (2015, 2016). Legjpobb PL-eredménye: győztes (2011, 2015). Mérlege három vetélytársával: Durrant 2-1-0-1, Aspinall 6-2-1-3, Wright 47-27-3-18

DARTS PREMIER LEAGUE, rájátszás. Sport2 20:00 elődöntő és döntő (kommentátor: Gyulai Miklós, szakértő: Ziegenhám Medárd)

Cookie beállítások