Olyan lett az NBA-szezon, mint vártuk? • SportTV

Olyan lett az NBA-szezon, mint vártuk?

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2020. 10. 16. 16:47    
Olvasási idő: 4 perc

Még egy évvel, egy világjárvánnyal, több tragédiával, egy buborékkal és egy NBA-szezonnal ezelőtt összeült a Sport TV szakértőcsapata, hogy tippeljen, kik és mit nyernek majd az NBA 2019-20-as szezonjában. Akkor azt hittük, nyáron vesszük majd elő a tippeket, de nem így lett, viszont az NBA végül megoldotta, és lezárta a szezont, amely a Los Angeles Lakers győzelmével zárult.

LeBron James mindkét trófeából a negyediket gyűjtötte. (Fotó: twitter / @NBA)

Hatalmas erőfeszítéseket tett az NBA azért, hogy ez a cikk megszülessen, azaz le tudják zárni a 2019-20-as NBA-szezont. Egy márciusi leállást követő nyári újra indulás során egy buborékba zárták a liga 22 csapatát, és ez olyan jól sikerült, hogy négy hónap alatt egyetlenegy pozitív koronavírus-tesztet sem produkáltak a játékosok. A vírussal az a játékos (Danuel House) volt a legszorosabb kapcsolatban, aki a szobájába invitált egy hölgyet, akinek a tesztelés volt a dolga, hogy közelebbről is megvizsgálja őt (vagy másért, de ezt sosem tudjuk már meg pontosan).

Vegyen mindenki egy nagy levegőt, csukja be a szemét, és gondoljon vissza a pontosan 1 évvel ezelőtti világra! Amikor senki sem hordott maszkot, amikor még nem is hallottunk a koronavírusról, és amikor azt hittük, júniusban koronázzák meg az NBA-bajnokát. Nem volt az olyan régen, mégis oly távolinak tűnik.

De legyünk őszinték, nem csak rossz dolog történt, mert például visszatért Magyarországra Szaniszló Csabi, elindult tévében az Alley-oop, és ha jobban belegondolunk, láttunk egy nagyon különleges, izgalmas szezont. Egy olyat, amilyen még sosem volt eddig, és amit soha nem is fogunk elfelejteni.

Olyan jó, hogy minden szezon előtt arra kérjük az NBA-vel foglalkozó kollégákat, hogy egy szavazás keretein belül foglaljuk össze, mit várunk a ránk szezonban. Ezt megcsináltuk majdnem pont egy éve is. Nézzük, milyen szezonra számítottunk még 2019. október 22-én, közvetlenül a most lezárult szezonrajt előtt!

A koronavírust nem tudta a Sport TV csapatának egy tagja sem megjósolni, ahogy sok más egyéb meglepetést sem, de egy-két dologban pontosabbak voltunk, mint Nostradamus.

Akik tippeltek:

Szakértőink: Dávid Kornél, Kun Zsolt, Németh István, Tőrös Balázs és Zsivera Gábor

Kommentátoraink: Faragó Richard, Haraszti Ádám és Méhes Gábor

A Sport TV NBA-meccseinek szerkesztője: Szalay Tamás

A sport1tv.hu szerzője: Szabó Máté

Ahogy fentebb írtam, Szaniszló Csabi igazoltan nem vett még részt a játékban, de ő azzal a merész tippjével, hogy a Miami döntőt játszik, így is kiérdemelt egy elismerő pacsit mindenkitől.

Menjünk szépen sorjában!

Ki lesz a bajnok?

A Los Angeles Lakers lett a bajnok, és Szalay Tamás volt az egyetlen, aki ebbe beletrafált. Rajta kívül senki más – így utólag visszanézve érthetetlenül -, és tényleg senki más nem bízott az aranysárga-lilákban. Mondjuk Szaszát nem vádoljuk teljes elfogulatlansággal 😊 A Clippers toronymagasan nyerte a tippjátékot, de a Sixers és a Bucks társaságában eléggé besült idén. A bajnok viszont a franchise történetében 17. alkalommal (holtversenyben NBA-rekord) a Lakers lett, a döntő MVP-je pedig a lassan 36 éves LeBron James.

Döntő párosítása?

Most kapaszkodjon meg mindenki, de döntőbe is kizárólag Szasza várta a Lakerst, és ugyan ő azt gondolta, hogy a Sixers lesz az ellenfél, ezért egy pont mindenképpen jár neki. 10-ből nyolcan a Clipperst látták ott fixen nyugatról, míg Dávid Kornél például abban volt csak biztos, hogy a Lakers nem jut el idáig. Ez volt a válasza: „??? (but not the Lakers)” Kawhi Leonard 2019-es rájátszása és Paul George egyébként elképesztő képességei, illetve a Clippers keret ereje félrevezetett mindenkit. Keleten a Sixers és a Bucks volt a favorit, a Heat nem került szóba.

Ki nyeri az alapszakaszt?

A Miwaukee Bucks nyerte, és ezt tízből heten látták előre, csak Németh István, Zsivera Gábor és Szalay Tamás gondolt másra.

Ki lesz a tökutolsó?

Senki sem gondolta azt, hogy Steph Curry is lesérül a Warriorsban, és hogy a csapat ezután vaktölténnyel lövöldöző katonákból fog állni, akiknek gyakran még a bugylibicskával érkező kocsmai verekedők ellen sem lesz esélye. Pedig ligautolsó lett az előző öt szezonban döntőt játszó Warriorsból, és nem is olyan kis ’’előnnyel’’.

Ki lesz az MVP?

Tavaly októberben a többiekkel ellentétben hárman, Németh István, Zsivera Gábor és Tőrös Balázs másban látták az MVP-faktort, nem a Görög Szörnyben. Pedig Giannis Antetokounmpo megvédte címét, és ő zsebelte be a trófeát, és ezt a másik hét szavazó tudta.

Ki lesz az Év Újonca?

Felkavarta az állóvizet, hogy a hatalmas hype-pal érkező Zion Williamson csak januárban kezdte el a szezont egy térdműtét után. Azon a 19 meccsen, amit március 8-ig játszott, megfelelt az elvárásoknak, és a szurkolók imádták. Azonban esélye sem volt Ja Morant ellen, hiszen a Memphis Grizzlies titánja is hatalmasat játszott újoncként, és ennek köszönhetően övé lett a díj, Williamsonnak a harmadik hely jutott, a Morant-tipp Kun Zsoltnak és Tőrös Balázsnak hozott pontot. Ilyen kérdés nem volt, így pont sem jár érte, de érdemes megjegyezni, hogy a rájátszásban Tyler Herro bizonyította azt, Németh István nem véletlenül bízott benne.

Ki lesz az Év Védője?

Csak Dávid Kornél volt olyan bátor, hogy elfogultan Giannis Antetokounmpóra szavazzon. És igen, a görög lett az NBA történetének harmadik játékosa lett Michael Jordan és Hakeem Olajuwon után, aki egy szezonban MVP és Év Védője is tud lenni. Hatan gondolták, hogy Rudy Gobert nyer idén is, de hiába állította le az egész NBA-t márciusban, ez most ide kevés volt.

Ki lesz az Év Hatodik Embere?

Egyetlenegy jó tipp érkezett e sorok írójától, Szabó Mátétól. Mit mondhatnék? Azt láttam jönni, hogy Harrell jobb lesz az alapszakaszban, mint tavaly. Azt viszont nem is sejtettem, hogy a rájátszásban így visszaesik majd. Ez persze betudható idén sajnos sok egyéb tényezőnek is.

Ki lesz a Legtöbbet Fejlődött Játékos?

Senki sem tippelt Brandon Ingramra, pedig nyilvánvaló opció lehetett volna. Bam Adebayo kapott egy voksot Dávid Kornéltól, de ezért akkor sem jár pont, ha csak hajszálnyival is maradt le a Heat magasembere a címről.

Összesítés: Négyen értek el három pontot a kilenc játékosból,

a játékot tehát Dávid Kornél, Kun Zsolt, Szalay Tamás és Szabó Máté nyerte.

Innentől fogva olyan kérdések voltak, amelyekre nincs konkrét válasz, hiszen megfoghatatlan, hogy ki okozott kellemes meglepetést, vagy épp csalódást az előzetes várakozásokhoz képest, de az biztos, hogy szép emlékekkel gondolhatnak vissza majd a szezonra a Miami Heat, a Dallas Mavericks, a Boston Celtics, a Toronto Raptors vagy épp a Memphis Grizzlies szurkolói, míg a Clippers, a Warriors, a Rockets, a Sixers vagy a Timberwolves szimpatizánsainak volt már ennél jobb éve.

Október 17-én, szombaton este nyolckor a Sport1-en jelentkezik az Alley-oop 2019-20-as szezont lezáró adása, ahol a finálé utolsó momentumai mellett már a jövő is szóba kerül majd. Tőrös Balázs, Dávid Kornél és Szaniszló Csaba vár majd titeket.