Negyeddöntő, angol-belga csúcsderbivel • SportTV

Negyeddöntő, angol-belga csúcsderbivel

Sport TV avatar Sport TV 2020. 11. 22. 10:40    
Olvasási idő: 3 perc

Szintet lépnek a dartsosok – legalábbis ami a legek számát illeti. A negyeddöntőtől fogva a mérkőzések eldöntéséhez 16 leget kell nyerni, azaz akár 31 legig is tarhat egy-egy küzdelem. A legjobb nyolc közé 4 kiemelt és egy selejtezős játékos jutott el, három angol mellett öt különböző nemzetiségű játékos küzdhet a hétfői elődöntőért, amelynek nyertesei kedden csapnak össze a trófeáért.

Michael Smitnek a negyeddöntőért a portugál meglepetésemberen kell túljutnia (Fotó: PDC/Lawrwncw Lustig)

Két mérkőzés jutott délutánra, kettő estére vasárnapi játéknapon, mindkét ágról egy-egy a két versenyrészre.
A délutáni session egy favorit és egy meglepetésember mérkőzésével kezdődik. Az, hogy a 4. kiemelt bármely hasonló lebonyolítású versenyben eljut a negyeddöntőig, semmiképpen sem tekinthető meglepetésnek. Michael Smith, a negyeddöntő első angolja tehát a „helyén van”. Annál nagyobb szenzáció José de Sousa, aki a nagy futballmágus „druszája” José Mourinho nyomán a „Special One” becenevet viseli a dartsban. 42. helyénél csak Damon Heta alacsonyabban rangsorolt a coventryi nyolcak között. Noha idén már 48 esztendős a portugál dartsos, korábban sosem járt még major tornán nyolcaddöntőben sem, legjobb eredménye a 32 közti csoportküzdelem volt az idén a World Matchplayn és a tavalyi Players Championship-döntőn. Igaz, egy nagy menetelése már akadt az esztendőben. A Summer Series harmadik versenyén a 128-as mezőnyből egészen a döntőig verekedte el magát. A nyolcaddöntőtől kivert ellenfelek névsora teintélyt parancsoló (Price 6–3, Bunting 6–2, Gurney 7–3), a döntőben csak a világelső Van Gerwem tudta megállítani (8–3), Ők azért már extraklasszisok, aki ilyen hármat tudott sorozatban megverni, az nem esélytelen még a világ jelenlegi 4. játékosával szemben sem. Ők játszottak már ezen a tornán, a csoportban Smith 5–2-re győzött, de ez még nem jelenti azt, hogy a portugál nem vághat vissza.

James Wade 2010 és 2016 után harmadszor is megcélozza a döntőt (Fotó: GETTYIMAGES)

A délután másik meccsét a másik, még nagyobb meglepetésjátékos vívja egy szintén nagy nevű, sőt már régóta az elithez tartozó dartsossal. Damon Heta csupán a 114. a világranglistán – amely egyben kereseti lista is a maga szerény kis 4000 fontjával, amelynek ezen a versenyen már minimum az ötszörösét kereste meg, ám ha netán legyőzi James Wade-t, akkor tízszeresét kapja a számlájára. Játsszunk el a gondolattal: abban az esetben a 44 ezer fontjával a 62. helyre lépne előre, azaz több mint 50 poz0cióval rukkolna előre! Az ő esetében is kérdés, mint De Sousáéban: vajon hogy bírja a meccskoncentrációt egy esetlegesen másfél vagy kétórás meccsen hiszen ilyen hosszú mérkőzést egy ellenféllel szemben még sosem vívott.
Ellenfele, a 7. kiemelési számmal rajtoló James Wade annál többet! Ezen, a maratoni leghosszúságú hajrával jelzett viadalon már kétszer is elverekedte magát a döntőig, ám egyik legjobb évében 2010-ben Scott Waitestől 16–10-re, majd hat évre rá minden idők már eddig második játékosától, Van Gerwentől 16–8-ra vereséget szenvedett. Ezzel együtt is annak a 7 játékosnak az egyike, akik a 13 eddigi kiírásban egynél többször voltak finalisták a Grand Slam of Darts történetében. Érdekes, hogy ők is csoporttársak voltak: Wade 5–2-re nyert, de ezzel csak szépített kettejük mérlegén, mert Hata a World Series of Dartson, amelyen tavaly befutott, Brisbane-ben és Melbourne-ben is legyőzte az angolt.

Dimitri Van den Bergh hat meccsükből az első négyet elvesztette Nathan Aspinall ellen, aztán kettőt – az utóbbit öt napja a Ricoh Arenában – megnyerte ellene. Kérdés, a negyeddöntőben fenn tudja.-e tartani a tornán eddig mutatott játéka színvonalát (Fotó: Getty Images)

Az est első csörtéje ígérkezik a legkeményebb, s talán előre jósolhatóan legmagasabb legszámú küzdelmének. A legutóbbi két kiírás győztesét, Gerwyn Pricet a nyolcaddöntőben színvonalas meccsen búcsúztató, 6. kiemelt Nathan Aspinall a Ricoh Arenában az eddigi legmagasabb színvonalú produkciót bemutató Dimitri Van den Berghgel csatázik. A belga játékos a tavalyi versenyen 9 nyilast dobott, idén két ízben is csupán eggyel maradt el ettől. A csoportküzdelmekben a háromszor győztesek közül neki volt a legnagyobb legkülönbsége, a nyolcaddöntőben a második legfölényesebb győzelmet aratta a csapatvilágbajnok walesi Jonny Clayton 10–3-as legyőzésével. (Nála nagyobb fölénnyel csak Van Gerwen nyert, aki 10–2-vel söpörte el a láthatólag lábát fájlaló kétszeres világbajnok Gary Andersont.) A ”változatosság kedvéért” ők is egy csoportból jöttek, a H-jelűben a belga 5–1-re leiskolázta az angolt, kérdés, az öt nappal ezelőtti csata milyen nyomokat hagyott mindkettejükben.

MVG egyre inkább emlékeztet korábbi önmagára (Fotó: GETTYIMAGES)

A záró meccs az egyre inkább magára találó csúcsfavorité, a világelső Michael van Gerwené. MVG már-már csúcsformáját idézi, kérdés, a magasabb legszámú fázisban is tartja-e ezt a remek teljesítményt. Ellenfele, Simon Whitlock az egyetlen selejtezőből érkező versenyző, aki sokadszor kapaszkodik vissza a legjobbak közé. A mostani felfutása mér több mint egy éve tart, a vb-n nyolcaddöntős volt, a legutóbbi major tornán, a World Matchplayn pedig a negyeddöntőig jutott, ahol Andersontól kapott ki 16–12-re. A papírforma szerint nem biztos, hogy MVG ellen is eljut az egy tucat legig…

Kapcsolódó

GRAND SLAM OF DARTS, A NEGYEDDÖNTŐ PROGRAMJA

Michael SMITH (angol, 4. kiemelt)–José Oliveira DE SOUSA (portugál)
Kora: 30 év, ill. 48 év. A világranglistán: 4., ill. 42. A GSD-n az idén: 4 mérkőzés, 4 győzelem, 25–14-es legkülönbség, ill. 4 m., 3 gy., 22–17. Legjobb szereplés a GSD-n: elődöntő (2015), ill. negyeddöntő (2020). Egymás ellen: 3 mérkőzés, 3 Smith-győzelem. Legutóbbi mérkőzésük: Smith–De Sousa 5–2 (2020. 11. 17., Grand Slam of Darts, csoportmérkőzés)

James WADE (angol, 7. kiemelt)–Damon HETA (ausztrál)

Kora: 37 év, ill. 33 év. A világranglistán: 13., ill. 129. A GSD-n az idén: 4 mérkőzés, 4 győzelem, 25–11-es legkülönbség, ill. 4 m., 3 gy., 22–17. Legjobb szereplés a GSD-n: döntő (2010, 2016), ill. negyeddöntő (2020). Egymás ellen: 3 mérkőzés, 2 Heta-, 1 Wade-győzelem. Legutóbbi mérkőzésük: Wade–Heta 5–2 (2020. 11. 16., Grand Slam of Darts, csoportmérkőzés)

Nathan ASPINALL (angol, 6. kiemelt)–Dimitri VAN DEN BERGH (belga)

Kora: 29 év, ill. 26 év. A világranglistán: 6., ill. 8. A GSD-n az idén: 4 mérkőzés, 3 győzelem, 21–14-es legkülönbség, ill. 4 m., 4 gy., 25–6. Legjobb szereplés a GSD-n: negyeddöntő (2020), ill. negyeddöntő (2018, 2020). Egymás ellen: 6 mérkőzés, 4 Aspinall-, 2 Van den Bergh-győzelem. Legutóbbi mérkőzésük: Van den Bergh–Aspinall 5–1 (2020. 11. 17., Grand Slam of Darts, csoportmérkőzés)

Michael VAN GERWEN (holland, 1. kiemelt)–Simon WHITLOCK (ausztrál)

Kora: 31 év, ill. 51 év. A világranglistán: 1., ill. 23. A GSD-n az idén: 4 mérkőzés, 4 győzelem, 25–6-os legkülönbség, ill. 4 m., 4 gy., 25–14. Legjobb szereplés a GSD-n: győztes (2015, 2016. 2017), ill. negyeddöntő (2008, 2009, 2018, 2020). Egymás ellen: 41 mérkőzés, 34 Van Gerwen-, 6 Whitlock-győzelem, 1 döntetlen. Legutóbbi mérkőzésük: Whitlock–Van Gerwen 11–4 (2020. 7. 21., World Matchplay, nyolcaddöntő)

DARTS, Grand Slam of Darts, Coventry. Sport2 14:00 ls Sport1 20:00 a negyeddöntő mérkőzései (kommentátor: Fülöp László és Bartha Zoltán, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)