Városi derbi Német- és Törökországban is • SportTV

Városi derbi Német- és Törökországban is

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 04. 13:49    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken rendre műsorunkba kerül a Bundesliga aktuális találkozója. S bár sok az egyéb kötelezettségünk, a Süperlig fonalának felvételére is lehetőség nyílik, azaz egy török és egy német mérkőzést is közvetítünk 2-es csatornánkon. (Az 1-est – érthetően – „kisajátítja” a magyar részvétellel zajló női kézilabda Európa-bajnokság.) Mindkettő városi rangadó lesz.

Kevin-Prince Boateng, a nagy világvándor, aki megjárta tübbek közt a Milamt és a Barcelonát is – jóliusban a Besikltas szímeiben lőtt gólt a Kasimpasának (Fotó: Getty Images)

BESIKTAS–KASIMPASA

Úgy látszik, minden évben számolni kell egy új, feltörő csapattal a Süperligben. Az elmúlt idényben a Basaksehir szerzett – nem minden előzmény nélküli – bajnoki címet. Ebben a szezonban meg­, egy-két elmaradt meccs kivételével „9 és fél” forduló (a legtöbb csapat vagy 9, vagy 10 meccsen van túl) után az Alanyaspor vezeti a táblázatot, 3 pont előnnyel, de egyet levesebbet játszva a követő kettősnél. Ez a követő kettős a három isztambuli nagyból a Galatasaray és a Fenerbahce. A negyedik helyen viszont a fekete sasok csapata, a Besiktas található, amelynek hasonlóan a listavezetőhöz, eggyel kevesebb lejátszott meccse van.
Azaz az elmúlt idénnyel ellentétben, amikor a nagy trió katasztrofálisan teljesített, most mintha helyreállni látszanának a korábbi erővonalak. (Csak mellékmegjegyzésként:  negyedik sztambuli naggyá „előléptetett”  bajnok viszont mélyrepülésben van, csupán a 9., egy meccsel többet játszva is 9 pontos hátrányban a listavezetőtől.
A hivatalosan 11. forduló nyitó találkozóját a Besiktas az éppen mögötte álló Kasimpasával játssza, emelyet egy ponttal előz meg. Ez is városi 9sszecsapás, hiszen a Kasipasa azu élvonal ötödi isztambuli klubja,. Mint ismert, ott kátszik az exdebreceni, válogatott Varga Kevin is, aki éppen a törökök elleni NL-zárómérkőzésen szerezte meg első gólját csapatban. A magyar csatár negyedmagával csapat mind a 10 bajnokiján szereoet kapott, hatszor kezdőként, négyszer csereként beállva, 5 ízben viszont lecserélték, Egy gólt szerzett eddig és 1 sárga lapot könyveltek el a neve mellé. Csapttársai közül egy neve isnerős a hazai futballt követőknek is: Armin Hodzic, a fehérváriak volt csatára eddig 6 meccsen lépett pályára, három gólt szerzett, ezek közül egy duplával éppen a múlt héten nyert a csapat 2–0-ra otthon a fővárosi Genclerbirligi ellen.
A legutóbbi három teljes bajnokság 6 egymás elleni találkozójából a „kis” Kasimpasa egyszer kapta el” a Besiktast, egy remi mellett a másik négy alkalommal a fekete-fehér „nagyok” nyertek. A papírforma most hazai sikert 0gér, bár jegyezzük meg, a „Covid-időkben” a pappírforma sokkal gyakrabban boriul, mint korábban bármikor…

HERTHA–UNION BERLIN

Dodi Lukébakio (hagyja faképnél  Grischa Proemelt (balra) és a csapatkapitány Marvin Friedrich et az OLimpiai Stadionban május 22-én, amikor a Hertha 4–0-val állt „nemes bosszút” az Unionon a tavaly novemberi 0–1-ért  (Fotó: Getty Images)

Mivel az Union tavaly abszolút újonc volt a Bundesligában, a két berlini csapatnak csupán hat hivatalos meccse van a „modern időkben” (annak idején sokszor játszottak egymással városi vagy regionális kompetíciókban, persze). Ezek összmérlege meglepetésre teljes egyensúlyban van – 2-2 minden eredményfajtából –, s ez igaz a Buindesligára is. Az első meccset ugyanis nagy meglepetésre az Union nyerte meg 1–0-ra tavaly november 2-án, ám a Hertha tavasszal már Bruno Labbadia szakvezetésével május 22-én 4–0-val vágott vissza.
Most is úgy állnak a meccshez, hogy a Herthának 9 játéknap után a 13. helyen feleannyi pontja van, mint a 6., már (vagy még?…) El-induló helyet, a 6.-at betltő Unionnak.
A Herthában a két állandó hiányzó, Ascacinar (izomproblémák) és Córdoba (bokaszalag-sérülés) mellett Alderete is kidőlni látszik kismedencei zúzódás miatt, ha nem játszhat, Tourinagha helyettesíti. A középpályán Tousart is bevetésre kész, akárcsak Dárdai Marci, akit már kétszer becserélt Labbadia mester – várjuk a harmadikat is.
Az Unionban Karius szeretne már védeni, de egyelőre Luthe élvezi Urs Fischer bizalmát. Ha a svájci mester a 3-5-2-es formáció mellett dönt, Bülter és Becker először maradna ki a kezdőből, a helyükön nagy valószínűséggel Hübner és Griesbeck kap lehetőséget a bizonyításra. Ingvartsen meg a támadóegységben vár bevetésre a szélen, da ha marad az egycsatáros játék, az ék alighanem Awoniyi marad.

SÜPERLIG, 11. forduló. Sport2 17:30  Besiktas–Kasimpasa (kommentátor: Faragó Richard).
BUNDESLIGA, 10. forduló. Sport2  20:30 Hertha BSC–1. FC Union Berlin
(kommentátor: Fülöp László)