Kézilabda-maratoni, Európa-bajnok-avatással • SportTV

Kézilabda-maratoni, Európa-bajnok-avatással

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 20. 16:03    
Olvasási idő: 2 perc

Délután fél 2-kor kezdjük, este háromnegyed 10-kor fejezzük be aranyvasárnapi kézilabdafolyamunkat, amelynek tartalma: egy férfi BL-meccs, a női Európa-bajnokság bronz- és aranycsatája, valamint a szokásos sportági talkshow, a Harmadik Félidő.

Lesz-e nyolcadik norvég Európa-bajnoki ünneplés? (Fotó: women.2020.ehf-euro)

HORVÁTORSZÁG–DÁNIA

A „felvezető” férfi BL-mérkőzés (Motor Zaporizzsja–Nantes Handball) után Horvátország története első (női) medáliájáért harcol, ám ehhez a házigazdát kell legyőznie Herningben. A dánok 98. Eb-meccsükön egy 16 éve nélkülözött éremért küzdenek, pedig az ezredforduló környékén dominálták a szakágat, többek közt három olimpiai aranyat nyertek egymás után. Az idő tájt az Eb-k legeredményesebb csapatának is számítottak, az 1994 és 2004 között három arannyal és két ezüsttel, azóta viszont egy érmet sem szereztek, pedig a bronzcsatában érdekelve voltak 2010-ben és 2016-ban is.

Déli szomszédaink máris történeti rekordot döntöttek, eddigi legjobb eredményük az 5. hely volt, 1994-ben.A horvátok legjobb gólszerzője, Camila Micijevic tartja 4. helyét 4. helyen áll a torna góllistáján, 32 találattal. A legeredményesebb dán játékos, Mia Rej Bidstrup éppen mögötte áll a listán 31 góljával.

A dánok kapusa, Sandra Toft 72 védéssel az abszolút lista második helyezettje, nála több lövést, 76-ot csak a hollandok kapusa, Tess Wester hatástalanított.
A két együttes számos mérkőzést vívott egymással, tétmeccsen viszont a 2012-es Eb-selejtező óta nem találkoztak. Összesítve a dánok öt meccset nyertek, a horvátok négyet, egy döntetlen mellett. 2500. Eb-góljukat szerezhették volna a norvégok ellen, de nem jutottak el addig.
Sandra Toft 35. Eb-meccsét játszhatja vasárnap – ezzel csak eggyel lesz elmaradva a nemzeti rekorder Karin Mortensentől, aki szintén kapusként szerepelt annak idején.

FRANCIAORSZÁG–NORVÉGIA

Az aranyért a torna két veretlen együttese csatázik, a címvédő vív meg a győzelmi rekorderrel. A franciák már 14 Eb-mérkőzés óta őrzik veretlenségüket, míg Norvégia legutóbbi 11 mérkőzését megnyerte a kontinensbajnokságon. Valamelyik sorozat tehát meg8rika fináléban a herningi Jyske Bank Boxen-csarnokban.

Ha a franciák győznek, harmadikként védhetik meg címüket (az első kettő Dánis és Norvégia volt), a skandinávok sikerükkel 8. aranyukat szereznék meg, azaz elmomdhtanák magukról, hogy kettővel többször győztek, mint a többi négy győztes együtt (Dánia 3, Franciaország, Montenegró és Magyarország 1-1).

A két együttes hatodszor játszik Eb-n, de először v0vják a döntőt, pedig a 14 eddigi fináléból 12-ben egyikük vagy másikuk érdekelve volt. A franciák csupán 3-at nyertek meg 18 csatájukból, ezek egyike a legutóbbi 2017-es vb-döntőn történt, amelyet a kékek 23–21-re nyertek meg.

A norvégoké és a franciáké a legeredményesebb támadóegység, 66 és 63 százalékos lövőteljesítménnyel, de abszolút gólszámban a skandinávok 43 góllal „termeltek” többet döntőbeli riválisuknál (232–189). Ugyancsak a finalistáké a leghatékonyabb védekezés is, a kékek csupán 157 gólt kaptak, az északiak 160-at.
A norvég kapus Katrine Lunde 52 mérkőzéssel, holtversenyben honfitársával, Katoline Dyhre Breitvanggal az Eurók históriájának második legtöbbször szerepelt játékosa, csak a franciák kapitánya, Siraba Dembele Pavlovic játszott ennél többet, 54 meccse a kontinensbajnokságokon.
Norvég győzelem esetén Lunde, együtt a balszélső Camila Herremmel és a be
álló Marit Malm Frafjorddal csatlakozkat az örökrangsor élén álló, 5-szörös bajnok honfitársaikhoz, Breitvanghoz, Ann-Katrin Riegelhuth-Korenhez és Kari-Aalvik Grimsbőhöz.
Az első hét meccsen 48 gólt szerző Nora Mörk – aki 16-tal szerzett többet a horvát Mijicevicnál – lehet az Eb-k történetének első kétszeres gólkirálynője, újra mgszerezve 2016-ban mát elért címét.

Az Eb-döntő után következik az egész tornát értékelő, s egyben az ünnepek közti férfi BL-döntőre is hangoló beszélgetős stúdióműsorunk, a Harmadik Félidő.

NŐI KÉZILABDA EB. Sport1 15:15 Horvátország–Dánia a 3. helyért (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 17:15 Franciaország–Norvégia döntő (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 20:15 Harmadik Félidő (műsorvezető: Ágai Kis András)