Védő-újonc csata és skandináv derbi az aranykapuban • SportTV

Védő-újonc csata és skandináv derbi az aranykapuban

2020. 12. 18. 09:22    
Olvasási idő: 3 perc

A dániai női Eb utolsó előtti versenynapján három mérkőzést rendeznek. Az 5. helyért vívandó mérkőzés után a két elődöntő kerül sorra. Természetesen mindhármat élőben mutatjuk a Sport1-en.

(Montázs: women2020.ehf-euro.com)

OROSZORSZÁG–HOLLANDIA

Az erőviszonyok átrendeződését mutatja, hogy a regnáló olimpiai és világbajnok „csak” az ötödik helyért szállhat harcba Herningben. Igazság szerint a hollandoknak több, önmagukhoz mérten gyengébb meccsük is volt a tornán, s a középdöntő utolsó mérkőzésén aratott győzelmük csupán idáig juttatta őket. Annál szerencsétlenebbnek és mérgesebbnek érezhetik maguk az az oroszok, aki az ötödik mérkőzésükig őrizték veretlenségüket, sőt vezettek középdöntő csoportjukat, ám a dánok elleni mindent eldöntő csatában egyetlenegyszer vezettek csak, az 5. percben 2–1-re, aztán az egyenlítés után csak egyre növekedett a hátrányuk és végül csúfos, 7 gólos vereségbe torkollott a találkozójuk. Azon melegében el is bocsátotta a szövetség Ambros Martínt, az egykori győri sikeredzőt, a utolsó mérkőzésen már két segédje, Oleg Kiszeljov és Alekszej Alekszejev vezeti a szbornaját a vb-győztes elleni helyosztón.

FRANCIAORSZÁG–HORVÁTORSZÁG

A címvédő játszik a meglepetés-elődöntőssel. A horvátok női vonalon első ízben jutottak el egy nagy torna elődöntőjéig, mg a franciák minden nagy bajnokság – Eb, vb, olimpia – döntőjében jártak már, összesen 10 érmet gyűjtöttek ezeken. A 2020-as verseny előtt az előző két kontinensbajnokságon a horvátok elvesztették minden egyes mérkőzésüket. Norvégia és Horvátország együtt kézilabda-históriát írt az évben, először fordul elő, hogy két ország férfi és női csapata egyaránt eljutott egyazon évben az Euro elődöntőjéig.
Horvátország házi rekordot döntött azzal, hogy négy egymást követő meccset tudott megnyerni az Eb-n, mielőtt kikapott volna a norvégoktól – azt az egy meccset vesztette el a tornán.
Ez lesz a franciák egymást követő harmadik elődöntője a Európa-bajnokságon, összesen az ötödik. A 2018-as győzelem aranya mellett három bronzérmet szereztek, 2016-ban, 2006-ban és 2002-ben. Horvátország korábbi legjobb eredménye két 6. hely volt, 2008-ban Macedóniában és 1998-ban, azaz 22 éve ugyancsak Dániában.

A horvátok legjobb gólszerzője, Camila Micijevic holtversenyben a 4. helyen áll a torna góllistáján, 30 találattal. A 194 centi magas balátlövő számít csapata legveszélyesebb fegyverének a kiválóan védekező franciák ellen. A kékek legtermelékenyebb játékosa a jobbátlövő Alexandra Lacrabere 36 gólnál jár a tornán, két találatra van a századiktól, ezzel ő országa legjbb gólszerzője is az Eurók históriájában. A kapus Amandine Leynaud már 40. Eb-mérkőzésénél jár, Estelle Nze Minko és Frace Zaadi pedig a 30. előtt van – kontrasztként a horvátok házi rekordere Katarina Jezic még csak 15 Eb-találkozónál tart.

Olivier Krumbholz, a franciák már-már legendás mestere: „Többször is mesze járt a játékunk a tökéletestől. Jól tudjuk, a középdöntőben és esetleg a döntőben ennél több kell. Remélem, az elődöntőnk lesz az Európa-bajnokság legjobb mérkőzése.”
Nenad Sostaric, a horvátok szövetségi kapitánya: „Ami eddig történt az bámulatos. Meg akarjuk mutatni, hogy tudunk ugyanúgy játszani, mint bármelyik csapat. Mikor bármely sportot játszol, tudnod kell, hogy győzzél. Ha már benned van a győztes mentalitás, már könnyebb a dolgod. Ha megvan már a győztes szellem, ahogy mondom, ez a kémia hihetetlen.”

NORVÉGIA–DÁNIA

(montázs: women2020.ehf-euro.com)

A két együttes már 24. tétmérkőzését játssza, ez a legnagyobb hagyományú párharc az élcsapatok között. Az aktuális összecsapást az teszi még különlegesebbé, hogy a mezőny legkiválóbb támadói játszanak és a két legjobb kapus őrzi a hálókat.
Norvégia 205 gólt lőtt 66%-os pontossággal, Dániának 155 gólja van, 64%-os lövőhatékonysággal. Katrine Lunde és Sandra Toft a két legjobban védő kapus 39, illetve 38 százalékkal. A norvégoknak már csak 56 gól kell, hogy elérjék a 3000-es határt, Dánia viszont már a mérkőzésen a 12.-kel eléri a 2500-at, másodikként a norvégok után eljutva eddig a határig. A két együttes minden Eb-n találkozott eddig, kivéve a 2018-as tornát, amelyen egyikük sem érte el a párizsi döntő hétvégét. A norvégok 8-at megnyertek 12 Eb-csatájukból, beleértve a tíz évvel ezelőtti 20–19-es elődöntőt is, amelyet ugyancsak Herningben játszottak. Öt norvég játékos még ma is kerettag az akkori mérkőzésről, Katrine Linde, Heidi Löke, Nora Mörk, Marit Frafjord és Canilla Herrem.
Az Eb startja előtt közvetlenül két felkészülési meccset is játszottak egymással, mindkettőt Norvégia nyerte meg, 27–25-re és 29–26-ra.
Jesper Jensen, a dánok edzője: ”Ahol most tartunk, az egy álom-forgatókönyv megvalósulása, minden óráját élvezzük, nagyon büszkék leszünk. Korábban két edzőmeccset játszottunk, azt hiszem, jól teljesítünk, jó helyzetben vagyunk és jól is fogunk kinézni.”
Thorir Hergeirsson, norvég mester: „Az előző évekkel ellentétben a dánok most igazi csapatnak tűnnek. Nagyon jól mutatnak, játékuk strukturáltabb, nem meglepő, hogy bejutottak az elődöntőbe.”

NŐI KÉZILABDA EB. Az 5. helyért. Sport1 15:15 Oroszország–Hollandia (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea). Elődöntő. Sport1 17:45 Franciaország–Horvátország (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea); Sport1  20:15 Norvégia–Dánia (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Tóth Tímea)