„Rövid program”, házi rangadókkal • SportTV

„Rövid program”, házi rangadókkal

Sport TV avatar Sport TV 2020. 12. 21. 11:47    
Olvasási idő: 2 perc

A karácsonyig tartó etapban az utolsó „félprogram” következik hétfőn a PDC-vb-n, azaz csak esti session lesz, négy, de már egyaránt második fordulós mérkőzéssel. A nap kuriózuma, hogy egy-egy walesi és német házi rangadó is szerepel a műsoron.

Gyerwyn Price szokásos győzelmi öröme. Bemutathatja-e a honfitárs elleni meccs után is? (Fotó: Getty Images)

A sűrű napon három top 20-as játékos is pódiumra lép, közülük elsőként Krzysztof Ratajski, Ryan Joyce ellen. A lengyel dartsos eddigi legjobb vb-szereplése a tavalyi, amikor a 3. körig jutott és a későbbi elődöntős Aspinalltól szenvedett szoros mérkőzésen 4–3-as vereséget. Nyolc évvel fiatalabb ellenfele eddig csupán két világbajnokságon indult, de az elsőn rögtön a negyeddöntőig jutott, ahol az orosz női versenyző, Dobromiszlova, Simon Whitlocvk (3–0!), Norris és Wade (egyaránt 4–3) legyőzése után csak a késúbbi világbajnok Van Gerwen ellen kapitulált (1–5). Kettejük mérlege egy győzelmes Joyce-előnyt mutat, de legutóbbi meccsüket, szoros küzdelemben a lengyel éljátékos nyerte meg.

Ian White a magasabban rangsorolt versenyző, de cseppet sem mehet biztosra a bomba formában lévő Kim Huybrechts ellen (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A második párban kélt tapasztalt harcos, a ranglista-10. Ian White és a most kissé hátrébb álló, de a kínai Csuang Ti ellen pazarul játszó, leget sem vesztő Kim Huybrechts csap össze, Mindkettejük vb-csúcsa eddig a negyeddöntő, ám az angol hat, a belga 8 évvel ezelőtt jutott el addig. Övék a nap leggazdagabb múltú párosítása, már 17-edszer közdenek meg, az összmérleg Hubrechts felé billen, de legutóbb White győzött, idén márciusban egy Players Championship-viadal elődöntőjében.

A harmdik meccs a walesi házirangadó. Gerwyn Price és Jamie Lewis közt csak 3 év a korkülönbség, de 60 hely a differencia a világranglistán. Mindketten az évzized dereka óta állandó résztvevői a vb-nek, s mindkettejük legjobb eredménye az elődöntő volt, Lewisé három éve, Price-é tavaly. Érdekesség, hogy Lewis legyőzője a zseniális Phil Taylor aztán kikapott a fináléban, a Price-t kiejtő Wright viszont megszerezte a világbajnoki trófeát. Mérlegük egy győzelmnyi Price-vezetést mutat, a különbséget a legutóbbi találkozó jelenti egy idén februári Players Championship-versenyen.

Nico Kurz beállíthatja személyes rekordját, a harmadik fordulót a vb-n, ha legyőzi  honfitársát, Gabriel Clemenst (Fotó: Getty Images)

A nap záró találkozója a német házi derbi. A három germán játékos közül Max Hopp az első fordulós győzelem után a másodikban már elbúcsúzott az Alexandra Palace-tól, a másik két dartsos, Gabriel Clemens és Nico Kurz egymás útját keresztezi a második körben. Tapasztaltsága és jobb ranglistás helye egyaránt Clemens mellett szól, ugyanakkor Kurz meggyőző játékkal búcsúztatta az egykoron vb-döntős Andy Hamiltont. Érdekesség, hogy PDC-versenyen eddig elkerülték egymást, nincs eredményük, tehát egy vb-találkozó lesz a premierjük egymás ellen.

Kapcsolódó

2021. ÉVI PDC-VB, A 7. VERSENYNAP PROGRAMJA

Krzysztof RATAJSKI (lengyel)–Ryan JOYCE (angol)
Kora: 43, ill. 35 év. A világranglistán: 15., ill. 37. Korábbi vb-szerepléseinek száma: 5 (3 PDC), ill. 3 (2 PDC). Legjobb vb-szereplése: 3. forduló (2020, PDC), ill. negyeddöntő (2019, PDC). Ezen a vb-n: – , ill. Sedlácek ellen 3–2.  Eddigi mérlegük: 3 mérkőzés, 1 Ratajski-győzelem, 2 Joyce-gy.  Legutóbbi mérkőzésük: Ratajski–Joyce 6–5 (Players Championship-verseny, Wigan, a 128 között, 2019. 10. 15.)

Ian WHITE (angol)–Kim HUYBRECHTS (belga)
Kora: 50, ill. 35 év. A világranglistán: 10., ill. 39. Korábbi vb-szerepléseinek száma: 10 (9 PDC), ill. 9 (9 PDC). Legjobb vb-szereplése: negyeddöntő (2014, PDC), ill. negyeddöntő (2012). Ezen a vb-n: – , ill. Csuang Ti 3–0.  Eddigi mérlegük: 16 m., 7 White-gy., 9 Huybrechts-gy. Legutóbbi mérkőzésük: White–Huybrechts 7–4 (Players Championship-verseny, Bamsley, elődöntő, 2020. 3. 15.)

Gerwyn PRICE (walesi)–Jamie LEWIS (walesi)
Kora: 32, ill. 29 év. A világranglistán: 3., ill. 63. Korábbi vb-szerepléseinek száma: 6 (6 PDC), ill. 7 (7 PDC). Legjobb vb-szereplése: elődöntő (2020), ill. elődöntő (2018). Ezen a vb-n: – , ill. Woodhouse 3–2.  Eddigi mérlegük: 5 m., 3 Price-gy., 2 Lewis-gy. Legutóbbi mérkőzésük: Price–Lewis 6–3 (Players Championship-verseny, Barnsley, nyolcaddöntő, 2020. 2. 22.)

Gabriel CLEMENS (német)–Nico KURZ (német)
Kora: 37, ill. 23 év. A világranglistán: 31., ill. hv. 129. Korábbi vb-szerepléseinek száma: 2 (2 PDC), ill. 1 (1 PDC).  Legjobb vb-szereplése: 2. forduló (2019), ill. 3. forduló (2020). Ezen a vb-n: – , ill. A. Hamilton 3–1.  Eddigi mérlegük: –. Legutóbbi mérkőzésük:

PDC-VILÁGBAJNOKSÁG. Sport1 19:00 a második forduló mérkőzései (kommentátor: Bartha Zoltán, szakértő: Vereczkey Lajos)