Steph Curry MVP-formában varázsol • SportTV

Steph Curry MVP-formában varázsol

2021. 01. 09. 13:32    
Olvasási idő: 2 perc

Pár napja 62 pontos karriercsúcsot dobott, aztán szépen lassan felevickélt a lesajnált Warriorsszal a pozitív mérlegű csapatok közé. Tegnap este megint csodát tett Steph Curry, merthogy róla van szó. 22 pontos hátrányból fordított csapatával a Los Angeles Clippers ellen. Vajon ki vezényelte le a feltámadást?

Abban a három bajnokcsapatban Curry is szerepelt. (Fotó: @warriors / twitter)

Múlt vasárnap történt, hogy a 32 éves Steph Curry sokak meglepetésére karrierje ezen szakaszában hintett 62 pontot a Portland Trail Blazersnek. Könnyen lehet, hogy nem a lesajnált Warriorsban, és főleg nem ennyi idősen várták azt tőle a szurkolók, hogy majd így kiszakad a zsák. Ráadásul elképesztő formában van Curry, aki a tegnapi játéknap előtt már felkerült az nba.com hivatalos MVP-rangosárának ötödik helyére. Még az is belefért, hogy szerdán a Warriors kikapjon a Clipperstől, és Curry ezen a meccsen csak 13 pontot dobjon.

A tegnapi játéknap előtt tehát ötödik volt, de Curry rá tudott tenni még egy lapáttal. Szerda után pénteken is a Clippers volt az ellenfél hazai pályán, és sokáig úgy tűnt 0-2-vel zárja a Warriors a Clippers elleni két mérkőzést. A harmadik negyedben már 22 ponttal vezettek Paul Georgék, a végén azonban a Warriors örülhetett, amely 115-105-re győzött.

Nem meglepő, ha eláruljuk, főleg Steph Currynek volt köszönhető ez a siker. 38 pontot dobott, ebből 22-t a második negyedben, amikor igazán nagy szükség volt rá. Emellett 11 gólpasszt is kiosztott, sőt, szerzett 3 labdát is. Ráadásul 14-ből 9 hármast rámolt be. Ötvenedik olyan meccsét játszotta pályafutása során, amin legalább 8 triplát dobott. Elképesztő formában van tehát a kétszeres MVP, aki 2015-ben és 2016-ban kapta meg azt a díjat. A jó forma nagyon fontos a Warriors számára ebben a szezonban, mivel Klay Thompson nem lesz bevethető achilles-szakadása miatt. Még egy érdekesség: Curry pályafutása során 180. alkalommal dobott legalább 30 pontot, és ezeken a meccseken 141-39-es győzelmi mutatója (78,3 százalék) van a Warriorsnak. Tehát ha ő megszórja magát, szinte garantált a győzelem.

Currynek elképesztő megmozdulásai voltak, de egyet muszáj kiemelnünk. Az összefoglalóban nem is szerepelt, összességében nem volt nagy jelentősége, de az alábbi gólpassz egy csoda. Szembe megy, minden oktatással, hogy emberek felett passzolgassunk kosárlabdában, de ahogyan Curry felismeri a helyzetet, és ahogyan hajszálpontosan tálal, az is mutatja, mekkora játékos ő:

Amúgy nem egy szárnyaszegett Clippers kapott ki, hiszen két napja jobb volt a Clippers, ráadásul Kawhi Leonard és Paul George is játszott, és együtt 49 pontot dobott a páros. Ez azonban egy ilyen Curry ellen most kevésnek bizonyult. A Clippers a tavalyi szezon óta 8 olyan meccsen kapott ki, amin legalább 15 pontos előny birtokában volt, ez a legmagasabb a ligában. Talán a tavalyi playoff leégéseit nem kell feleleveníteni senkinek.

A tegnapi meccsen dolgozott utoljára a Warriors 82 éves jegyzője, Fred Kast, aki 58 év után megy nyugdíjba. Azóta vezette a csapat statisztikáit, még akkor csatlakozott a csapathoz, amikor Wilt Chamberlain is a Warriorsnál játszott, így hatalmas sikereket, és komoly hullámvölgyeket is átélt testközelből. A tegnapi meccslabdát megkapta aláírva a csapattól:

Nem titok, a ma este az Alley-oopban is szó lesz Curryről, úgyhogy kapcsoljon bátran mindenki 20 órakor a Sport1-re, hogy figyelje Csabi és Bazska szavait. Terveink szerint utána 21 órától (szitén a Sport1-en) élőben közvetítjük a Philadelphia 76ers-Denver Nuggets meccset is, de a Sixersnél beütött a koronavírus, Seth Curry (aki Steph Curry testvére egyébként) és egy stábtag igazoltan elkapta a fertőzést. A kontaktkutatás miatt hét további kerettag van most hétnapos karanténban, és a sérültekkel együtt most kissé megcsappant a bevethető játékosok száma. Jelenleg hat Sixers-játékos bevethető, de egy NBA-meccsre legalább nyolc játékost kell nevezni…Szóval ha nem sikerül két embernek kiszabadulnia a karanténból, elmarad ez a mérkőzés.