Szerdai fellépők: Barcelona, Lipcse, Napoli • SportTV

Szerdai fellépők: Barcelona, Lipcse, Napoli

Sport TV avatar Sport TV 2021. 02. 03. 12:28    
Olvasási idő: 4 perc

Mennyiségben kicsit visszalépünk keddhez képest, de a minőség… Három sorozat öt mérkőzésével jelentkezünk szerdán. A három élő meccsen fellép a korábbi európai kupagyőztesek közül a Barcelona és a Napoli, és a tavalyi BL-elődöntős „magyaros” RB Leipzig és a -negyeddöntős Atalanta is. Tovább tágítva a kört, a felvételről sugárzott meccseken pedig ott játszik a korábbi UEFA-kupa-győztes Mönchengladbach, a KEK-döntős Stuttgart és egy másik BL-elődöntős Villarreal is. Nagy nevű és múltú csapatokban tehát nincs hiány, reméljük, jó, izgalmas, gólgazdag meccsekben sem lesz.

Willi Orban előretöréseire és kiváló fejeseire szerdán is számíthat a Lipcse (Fotó. Getty IMages)

DFB-KUPA

 

Kedden újabb esélyes szállt ki a mezőnyből a Leverkusen kisésével, így tovább növekedtek a Bundesligában jelenleg második, tavalyelőtti kupadöntős Lipcse esélyei, hogy megszerezze fennállása első nemzeti trófeáját.
Gulácsi és Willi Orbán egyaránt szerepel Julian Nageslsmann tervezett kezdőjében, Szoboszlai Dominik szereplése sajnos még nem aktuális, még csak gyógyulgat közelítőizom-sérüléséből. A csapat a másodvonal jelenlegi második helyezettjét, a Bochumot  fogadja, azaz cseppet sem számíthat könnyed továbblibbenésre. A Ruhr-vidékiek az előző körben emlékezetes 11-es párbajban búcsúztatták a Mainzot. A bajnokságban 6 meccsen veretlen sorozatukat (5 győzelem, 1 remi) bukták el vasárnap a Karlsuhe elleni hazai 2–1-es vereséggel.

A Leipzig, miután kétszer is elszalasztotta a kissé gyengélkedő Bayern megelőzését, szombaton rangadót nyert a Leverkusen ellen 1–0-ra, megőrizve már csak halványan pislákoló reménylángocskáját a bajnoki címre.
A két csapat eddigi rövidke közös története roppant egyoldalú. Még a Lipcse élvonalba kutása előtti  két 2. Bundesliga-idényben játszottak 2014 és 2016 között összesen négyszer egymással és mind  négy találkozót az RB nyerte meg, összesen 8–1-es gólkülönbséggel. A legutóbbi, 2016. áprilisi találkozón már Gulácsi védte a lipcsei kaput, a védelemben helyet kapott Orbán is. A papírforma azt ígéri, a négyból négyes győzelemmutató szerda estére ötből ötre változik.

Este felvételről megmutatjuk a Stuttgart–Mönchengladbach mérkőzést is. A svábok nagy elvárásokkal tekintenek a találkozó elé. „A DFB-kupa nekünk a Bajnokok Ligája” – nyilatkozta Sven Mislintat sportigazgató, Materazzo mester „teljes erőbedobást” ígért a nyolcaddöntőre. Hogy aztán ez a nagy fogadkozás mire lesz elég, kérdéses: a Gladbach igen hektikus, hol pazarul, hol csapnivalóan játszik, s előre sosem tudni, melyik arcát mutatja majd az aktuális találkozón.

COPA DEL REY

Antoine Griezmann és Leo Messi idén már két-két alkalommalé betalált a Nuevo Los Carmenesben. Az argentin zseni most szeretné, ha az andalúziai együttes lenne a 25., amelyik a kupában  gólt kap tőle  (Fotó: Getty Images)

A kupasorozat történetének legtöbbszörös győztese a Barcelona (30 trófeával). Az örökranglista 3-7. helyezettje már kiszállt ennek a kiírásnak a mezőnyéből, a legközelebb a Barcához és a második Bilbaóhoz a 8. Sevilla áll, amely mindössze négy alkalommal hódította el a mindenkori spanyol államfőről elnevezett trófeát.

Amúgy is az esélyesek egyike volt, most a legfőbb favorittá lépett elő a katalán óriásklub. Ebben az évben kezd összeállni az együttes, valamennyi meccsét megnyerte, legnehezebben talán a két kupacsatát. Ezért is kell figyelnie a Granadára, amely egy döntőjével és három további elődöntős helyével az említett örökrangsor 29. helyezettje. Azt az egy döntőjét éppen a Barca ellen veszítette el 1959-ben 4:1-re, 90 ezer szurkoló előtt a Bernabéuban, a katalánok góljait Kocsis (2), a paraguayi Eulogio Martínez és Tejada szerezte, az andalúziaiakét Carranza, a kupaküzdelmet akkor Copa del Generalísimónak hívták.
A Barca a legutóbbi 15 kiírásból 13-szor eljutott legalább az elődöntőig. A klubtörténet legnagyobb ikonja, Leo Messi edig 24 csapat kapujába talál be a kupában, a Granada nem tartozik közéjük. Anikor legutóbb Ronald Koeman csapatot dirigált a Copa del Reyben, 2007–08-ban együttese, a Valencia el is hódította a serleget.
A Barca ebben az évszázadban még nem vívott 11-es párbajt a kupában, a legutóbbira 1998-ban került sor, akkor a Mallorcát verte meg a döntőben 1–1 után 5-4-re a rúgópárbajban. (Mivel a Barcelona bajnok is lett, a szigeti csapat indulhatott az utolsó KEK-kiírásban, el is jutott a döntőig az, de az „ezüsthalmozó” mester, Héctor Cúper vezérletével azt is elvesztette a Lazio ellen…)
Koeman a meccs előtti sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a rengeteg lejátszandó meccs miatt a kupa jelentősége kissé csökken, de itt lehet a legkevesebb meccsel trófeát szerezni. Mivel Sergino Dest újra bevethető, Piqué, Ansu Fati és Coutinho kivételével   mindenkire számíthat, és számít is. Mint hangsúlyota, nagyoin örül, hogy csapatkapitánya és legnagyonn ifjú tehetsége már olyan állapotban van, hogy megkezdhette a teljes rehabilitációt.
A két csapat bajnokiját már az idén játszották le, január 9-én a Barca Griezmann és Messi duplájával 4–0-ra nyert, ugyancsak a Nuevo Los Carmenesben, de a holland mester szerint nem szabad abból a meccsből kiindulni.
Egyelőre kezdő összeállítás nem szivárgott ki, de könnyen lehet, hogy a két sztárcsatár nem kezd együtt, esetleg egymást váltják a mérkőzésen.

A Barcán kívül kora éjszaka felvétélről megmutatjuk a Levante–Villarreal csatát is. A szomszédvárak ütközetén (a Levante valenciai, a két város alig több mint 40 kilométerre van egymástól) természetesen a vendég ”sárga tengeralattjáró” a favorit, amely szeptember közepe óta 17 bajnokijából egyetlenegyet vesztett csak el, a tavalyi év utolsó meccsét otthon 2–0-ra a Sevilla ellen.

COPPA ITALIA 

Hirving Lozano a tavaly októberi bajnokin két góljával oroszlánrészt vállalt az Atalanta 4–1-es legyőzéséből (Fotó:Getty Images)

A címvédő Napoli igen veszélyes ellenfelet fogad az Atalanta csapatában. Az elmúlt 35 évben összesen három alkalommal kerültek össze a kupában, négy meccset váltva. Az első volt a dupla, az 1987-es fináléban a már Maradonával felálló Napoli 3–0-ra nyert a San Paolóban (ma Diego Maradona Stadion), s Bergamóban csak 1–0-ra vesztett, 0gy megszerezte a trófeát. Azóta kétszer játszottak, mindkétszer Nápolyban, a 2014-es nyolcaddöntőt a hazaiak nyerték meg 3–1-re, ám négy évre rá az elődöntőben az Atalanra 2–1-gyel vágott vissza. Az akkori csapatokból Mario Rui, Hysaj, Koulibaly, Zielinski, Insigne, Mertens, illetve Gosens, Hateboer, Tolói, valamint Ilicic is bevethető, ők akár újra találkozhatnak a pályán. A bajnokságban a hazaiak két hellyel, de csupán egy ponttal állnak jobban, még ősszel az idény elején találkoztak, akkor a kékek elsöprő első félidejére (4–0, gólok Lozano 2, Politano és Osimhen) a bergamóiak csak Lammers szépítő góljával tudtak reagálni, így nagy hazai győzelem született. Gyaníthatóan most azért szorosabb lesz a csata, bár az Atalanta vasárnap meglehetősen kiábrándító játékkal kapott ki otthon a Laziótól 3–1-re.
A mindig ambiciózus Gennaro Gattuso mester szeme előtt nagy cél lebeg. A Roma (1980-81 és 2007–08), a Sampdoria (1988-89), az Inter (2004-05 és 2010-11) és a Juventus (2014-18, egymást követően háromszor) után szeretné, ha a Napoli lenne a hatodik, amely meg tudja védeni az egy évvel korábban megszerzett Coppa Italiát. (A meccs visszavágóját jövő héten játsszák.)

 

DFB-POKAL, nyolcaddöntő. Sport1 18:15  RasenBallsport Leipzig–VfL Bochum (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport1  23:15  VfB Stuttgart–Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Bartha Zoltán)

COPA DEL REY, negyeddöntő. Sport1 20:45  Granada CF–FC Barcelona  (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 22:45 Levante UD–Villarreal CF (felv., kommentátor: Engyel István)

COPPA ITALIA, elődöntő, első mérkőzés. Sport2 20:45 SSC Napoli–Atalanta BC (kommentátor: Fülöp László)