A győri szuperhatalom és udvartartása • SportTV

A győri szuperhatalom és udvartartása

2021. 03. 03. 15:37    
Olvasási idő: 3 perc

Az Európai Kézilabda-szövetség hivatalos honlapján megjelent a női Bajnokok Ligája új power rankingje, amit nem meglepő módon a mezőny egyetlen veretlen csapata, a Győri Audi ETO KC vezet. Íme, a lista, illetve a legjobbakhoz kapcsolódó értékelés, valamint a nyolcaddöntővel kapcsolatos várakozások.

1. Győri Audi ETO KC
A magyar csapat 51 mérkőzés óta veretlen a Bajnokok Ligájában, legutóbb 2018 januárjában szenvedett vereséget itt a CSM Bucurestitől. Az ETO azóta 44 győzelmet és 7 döntetlent könyvelhetett el, utóbbiból négyet a mostani csoportkörben. Az idegenbeli meccsek jelenthetik a rést a pajzson, Danyi Gábor csapatának a CSZKA Moszkva és az Odense vendégeként is hihetetlen feltámadást kellett bemutatnia veretlenségi sorozata megőrzése érdekében. Ez is bizonyítja az erős csapatszellemet, olyan sztárok bukkannak elő, amikor arra a legnagyobb szükség van, mint Veronica Kristiansen, Stine Oftedal vagy éppen a tavalyi Eb MVP-je, Estelle Nze Minko. Ha a csoportkör legjobb támadósorát (32,6 gól meccsenként) felvonultató Győr csúcsformában játszik, akkor megállíthatatlan. Ha hozzátesszük, hogy az olyan tapasztalt kulcsjátékosok, mint Görbicz Anita vagy Eduarda Amorim, utoljára nyerhetnek BL-t az ETO-val, csak még erősebb lehet a szuperhatalom motivációja.

2. CSZKA Moszkva
Mekkorát mentek az orosz újoncok! A CSZKA Moszkva a csoportkör utolsó fordulójáig nyomás alatt tartotta a Győrt, de végül a 31-25-ös idegenbeli veresége miatt nem tudta megkaparintani a csoport első helyét. De a CSZKA így is csak kétszer veszített, viszont mindenkinél többször (11) nyert, emellett erős védelmet épített fel, mindössze 25 gólt kapott meccsenkénti átlagban.
A játékosok tapasztalatán nem múlhat, többségük már több szezont játszott a BL-ben, de csak nagyon kevés gárda tudta megnyerni a BL-t az első idényében. A CSZKA-nak erős a lövősora, jók a szélsői, nagyszerűek a kapusai, veretlen otthon, ezek mind-mind lényegesek lehetnek a nyolcad- és a negyeddöntőben.

3. Rosztov-Don
A Rosztov-Don 14-ből 10 meccset megnyerve az A-csoport élén végzett, bár a csoportkör nem volt sétagalopp az orosz együttes számára. Mióta Per Johansson október elején átvette a csapatot, a Rosztov élesebbnek tűnik, leszámítva a Krim elleni vereséget (27-28), ami akár meg is semmisíthette volna az addigi eredeményeit. Összességében a győzelmei nem voltak túl meggyőzőek, átlagban mindössze 2,4-es gólkülönbségűek, ráadásul a Krim és a Metz elleni vereség is megkérdőjelezi a formáját.
Johansson alighanem többre számíthat majd Anna Vjahirjevától, aki 50 gólt szerzett ugyan a csoportkörben, de – sérülésektől is hátráltatva – csak 19-et a legutóbbi hat meccsén, ráadásul a védési hatékonysággal is voltak gondok a szezonban. Ha a Rosztov szeretné megfosztani a trónjától a Győrt, a játék minden elemében javulnia kell.

4. Metz
A Metz kapcsán sokan átmeneti idényre számítottak, hiszen a francia csapat elveszített néhány tapasztalt játékosokat, akik helyére fiatal, nem kipróbált játékosokat vetett be. A helyzet az, hogy bár a Metz elveszített pár meccset, de a második helyre így is odaért, és toronymagas favoritként várja a Borussia Dortmund elleni párharcot.
A 22-es hazai veretlenségre építő Metz erősnek tűnik, ha kell, képes meglepetésekre is. A sorozat egyik legjobb támadógépezetével (27,7 gól meccsenként) büszkélkedő együttes megtanulta, miképp kell az ellenfél hibáit gólra váltani. A szenegáli kapusnak, Hatadou Sakónak volt néhány emlékezetes fellépése, így a Metz minden ellenfele számára kemény dió lehet.

5. FTC-Rail Cargo Hungaria
Hulámvasútra emlékeztető idényt tudhat eddig a háta mögött az FTC-Rail Cargo Hungaria, amely továbbra is első F4-es szereplésére hajt. A Fradi többek között olyan új igazolásokkal, mint Emily Bölk, Alicia Stolle és Julia Behnke, lassan lendült bele, a koronavírus is kitört a sorai között, aztán lassan lábra kapott, egyre jobban játszott, az utolsó öt csoportmérkőzéséből hármat megnyert.
Elek Gábor csapata elszántságával a Buducsnoszt ellen sem lesz baj, de sokkal élesebbnek és koncentráltabbnak kell lennie. Az FTC motivációja biztosan nagy lesz, viszont nem engedhet meg magának olyan „kimaradásokat”, mint amilyenek a Bietigheim és az Esbjerg elleni hazai vereséghez vezettek.

6. Brest
Az előző szezon hasonló szakaszában úgy tűnt, a Brest története során először eljuthat a Final Fourba, viszont az idényt a világjárvány miatt törölni kellett. Most a francia csapat harmadik lett a csoportjában, mégsem kerek a világ. Talán ez összefüggésben van azzal, hogy Laurent Bezeau vezetőedző, valamint olyan kulcsjátékosok, mint Cleopatre Darleux, Ana Gros és Isabelle Gulldén, távoznak.
Az Esbjerg nem könnyű ellenfél, de a háttérben ott „integet” a Metz elleni negyeddöntő, már ha mindkét csapat továbbjut. A Brest továbbra is gyors, gólerős kézilabdát játszik (29,5 a meccsenkénti gólátlaga), de a kulcspillanatokban hiányzik belőle a kiegyensúlyozottság. Ettől még biztos, hogy képesek kiharcolni a Final Fourba jutást.

7. CSM Bucuresti
Adrian Vasile az első teljes szezonját remekül kezdte a CSM kispadján, aztán a román csapat a csoportkör végén sokat botladozott, az utolsó öt találkozójából mindössze egyet nyert meg. A keret mélységére nagy hatással volt Dragana Cvijics és Alexandrina Barbosa sérülése, ahogyan a kilenc covidos eset sem segítette a vertőzésen szintén áteső Vasile csapatát.
A játékosok többsége visszatért, így a román belharcban a CSM a favorit a Valcea ellen. A legutóbbi, két héttel ezelőtti bajnokijukat 27-22-re nyerte meg a CSM, a csapatszellem igazán jónak tűnt.

8. Odense
Az Odense nagyszerűen kezdte az idényt, élmény volt nézni a játékát, viszont a dán csapat az elmúlt hónapokban hullámvölgybe került, és egyet sem tudott megnyerni a legutóbbi négy meccséből. A Győr elleni 32-32 ragyogó volt, de a Buducsnoszttól, a Valceától és a Dortmundtól elszenvedett vereség azt jelentette, csak a negyedik helyre tudott odaérni.
A nyolcaddöntőbeli ellenfél, a Vipers sokkal tapasztaltabb, de lehet, Nora Mörk és Heidi Löke nélkül kell kiállnia. Ha az Odense képes olyan formában játszani, mint tette azt a szezon elején, veszélyes lehet rá.
A Sport TV élőben közvetíti a kézilabda BL 2020-2021-es idényét.