Kornél on Tour – Nekünk dolgozik az NBA • SportTV

Kornél on Tour – Nekünk dolgozik az NBA

Szaniszló Csaba avatar Szaniszló Csaba 2017. 04. 29. 11:27    
Olvasási idő: 2 perc

9 beszélő bajnoki cím, hogyan adott munkát a Sport1 az NBA-nek, a „Trenyó Szabály“ és egy ígéret.

A munka ünnepén kezdődik a vágás, addigra tisztázódnia kell a fejemben sok mindennek. Mi minden van már meg, mit szeretnénk mindehhez hozzáforgatni, minek hol a helye, mi marad ki, mi kerül be, és az ötvenmillió forintos kérdés: hogyan lesz 10 órából 48 perc?

Kicsit úgy érzem magam, mint egy vezetőedző, aki kapott egy sor különleges tehetséget, és most ki kell válogatnia a legtehetségesebbeket, majd néhány fájdalmas ‚cut‘ után csapattá kell valahogy gyúrnia őket, méghozzá gyorsan. Nekem is van egy sor különlegességem, itt van például maga Kornél, a film főszereplője.

Az ő személyiségéről elég sok minden kiderült már a Trash Talkban, a negyedik évad közepén szerintem elég annyit írnom, hogy nem tartozik az unalmas útitársak közé. Legkomolyabb sztárallűrje már az elutazás előtt lelepleződött, amikor a végső megbeszéléskor közölte, „Trenyó Szabály“ van a transzatlanti repülőn, vagyis legyünk szívesek mi is tréninggatyában utazni, mert az úgy kényelmes, viszont csak úgy nem ciki, ha mindannyian csináljuk. Persze mikor Galuskát ez a szabály kevésbé érdekelte, mint a Viszkist fénykorában a hetedik parancsolat, és megjelent vászongatyában, azt Kornél egyáltalán nem tette szóvá, mert ő egy úr.

Méghozzá egy béketűrő úr, mert az elég húzós túrát zokszó nélkül bírta. Az út mindössze szűk öt napig tartott. Szerda délután megérkeztünk Detroitba, este már meccsen voltunk, másnap átkocsikáztunk Chicagóba (5 órás út) és volt egy napunk, hogy forgassunk mindenfelé, másnap este Bulls-Cavs, reggel irány Milwaukee, ahol este már egy újabb meccs volt, végül egy gyors Bucks-edzéslátogatás, és irány a reptér. Eközben forgattunk mindenhol Kornéllal, volt csapattársakkal – ahogy láthattátok, többek közt Toni Kukoc, Ben Wallace és Brent Barry is találkozott Kornéllal, és senki nem utasított vissza egy párperces interjút –, és igyekeztünk nem csak edzésre-meccsre járni, hanem az adott időbeli- és távolsági korlátok között más helyszínekre is eljutni, mint Michael Jordan háza, a szálloda, ahol Kornél eleinte lakott, vagy a Berto Center, ahol először találkozott MJ-vel.

Jó érzés volt látni, hogy folyamatosan egyre több emlék jutott eszébe, hogy a végefelé már nem nekünk kellett szólni, várjon a meséléssel, amíg elindítjuk a kamerát, hanem ő szólt, hogy indítsuk már, mert eszébe jutott valami. A legjobb érzés mégis az volt, hogy az egykori társak milyen örömmel fogadták, és szinte mindannyian ugyanazért a kicsit számomra meglepő indokért, amit most nem kötök az orrotokra.

Összesen 9 NBA bajnoki cím tulajdonosait sikerült megszólaltatnunk, beszélnek Kornélról jelenlegi főnökei, többek közt a Milwaukee Bucks General Managere is, de nem csak Amerikában forgatott interjúk kapnak helyet a filmben, hiszen bizonyos nézőpontok nélkül a film nem lehetne teljes.

Ahhoz, hogy a túra létrejöhessen, rengeteget segített nekünk az NBA. Akkreditációkat és jegyeket adtak, kísértek minket helyszínről helyszínre, és a liga New York-i kazettatárának mélyéről több mint tízpercnyi olyan felvételt túrtak már elő nekünk Kornélról, amit korábban soha nem láthattunk Magyarországon, sőt, talán nem nagyon láttak még Amerikában sem. Ennek magyarázata, hogy abból az időszakból egyrészt az NBA-nek sem áll rendelkezésre minden felvétel, másrészt ami megvan, az is kazettán porosodik, a digitalizáció folyamatos és lekérés-alapú. Magyarul: valaki a kedvünkért New Yorkban, az NBA irodájának videóarchívumában folyamatosan ezredfordulós Bullst, Cavst, Raptorst és Pistonst nézett az elmúlt hetekben, hogy felvételeket találjon nekünk Dávid Kornélról – ismeretlenül is büszkék vagyunk rá.

Tudom, a legtöbben most azt mondjátok: szuper, hogy ennyi minden van már nálunk, és mi már nézegetjük a felvételeket, de mégis mikor leszünk készen, hogy ti is láthassátok? Egyelőre erről annyit mondhatok: hamarabb kiderül, mi történt, amikor Bill Wennington és Kornél vacsorázni ment, mint hogy melyik csapat nyerte a 2017-es NBA bajnoki címet.