Erre nem számítottunk! • SportTV

Erre nem számítottunk!

admin avatar admin 2018. 09. 27. 12:40    
Olvasási idő: 5 perc

A holtszezon nagyon hosszú. Túl sok idő van rá, hogy feltérképezzük a liga összes csapatát, átnyálazzuk az összes transzfert, elolvassuk az összes edzésriportot és ezek után egyértelműnek tűnik, hogy most már mindent tudunk. A következő NFL-szezon csak egyféleképpen folyhat le.

Lement három hét, és a hozzáállásunk megváltozott. Mindent láttunk, mindent elolvastunk, de már nem tudunk semmit, nem értünk semmit. A 4. fordulóban már lesznek szabadnapos csapatok, szóval hivatalosan is megindul a szezon közepe. Vegyük tehát sorba, hogy az évad indulása során melyik az a 10 dolog, amit legkevésbé sem láttunk jönni.

10. A Miami Dolphins 3-0-val indul.
(Avagy a Miami Dolphins képes három meccset nyerni egymás után, bármikor a szezonban.)

A világverőnek nem nevezhető Titans, Jets, Raiders trió ellen ugyan, de eddig hibátlanul menetel Adam Gase gárdája, pedig a vezetőedző az egyik nagy favorit volt abban a versenyben, hogy melyik főedzőt rúgják ki először.
A Dolphins nem csinál semmi forradalmit a pályán, de saját erősségeit jól használja eddig, az ellenfél hibáit pedig megbünteti. A szezon előtt azt vártuk, hogy a jó csapatoktól rendre kikap majd, a saját kaliberei ellen pedig fele-fele arányban nyer és veszít. Vasárnap 19:00-kor a Sport2-n megnézzük, hogy ez továbbra is tévképzet-e, amikor a Patriotshoz látogat.

9. A 49ers idei szezonját is zárójelbe kell tenni.

A tavalyit azért, mert Jimmy Garoppolo csak hat meccsre érkezett, az ideit azért, mert a quarterback 3 meccs után kiszáll. Mindenki látja, hogy a Kyle Shanahan, John Lynch tandem jó munkát végez és előbb-utóbb visszaviszik a Ninerst az élcsapatok közé. 2017-ben kiderült, hogy az építkezés azon a szinten jár, hogy már csak egy jó QB hiányzik. Megjött.
Joggal vártuk a szintlépést, és a potenciál jelen volt (van?) a 2018-as 49ersben, de a térdszalagszakadás miatt kieső Garoppolo nélkül ez minden bizonnyal egy újabb „mi lett volna, ha…” szezon lesz az Öbölben.

8. Adrian Peterson még mindig tud focizni!

A korábbi minnesotai közönségkedvencet augusztus 20-án igazolta csak le a Redskins, miután szinte az összes futója maródi lett. A 33 éves klasszis megégett tavaly a Saintsben és a Cardinalsban, és csak egy olyan igazi „petersonos” teljesítményt tett le az asztalra. Idén ez a szám már kettő, és Peterson jogosan gondolja, ott a helye pályán. A Cardsot 166 scrimmage yarddal büntette, régi sajtfejű riválisait pedig százhússzal és két touchdownnal múlt vasárnap. All-Day nem megy sehová, és nem csupán kis lépésekben tör az NFL futási örökranglistacsúcsai közelébe.

Minden idők 10. legtöbb yardját futotta eddig. További 748 egységgel feljönne Eric Dickerson elé a 8. helyre, beelőzve Tony Dorsettet is.

102 futott touchdownnal jelenleg a 7. az örökranglistán. A szintén Redskins-kötődésű John Riggins 104, Jim Brown 106, Walter Payton 110 hatpontossal zárta karrierjét, ők idén befoghatók.

7. Atlantában is elszaporodik a sérülésbogár

Az elmúlt években a Falcons aránylag szerencsés volt, hogy csaknem a legjobb összeállításában tudott versenyezni. 2017-ben egyedül Andy LeVitre guard került végleges sérültlistára. Az azt megelőző, Super Bowl-vesztes idény végén Desmond Trufant és Adrian Clayborn hiányoztak a védelemből. Három éve Matt Bryant rúgó, és William Moore strong safety voltak a fő hiányzók. Ez nem sok.
Bezzeg idén már a védelem főkolomposai szeptemberben elhullottak, és leghátul olyannyira nagy a baj, hogy egy esetleges Earl Thomas-csere is szóba került – a Seattle-ből elvágyódó klasszissal Dan Quinn főedző két évig együtt dolgozott.

A Neal, Jones és Allen nélkül készülő Falconsnak így igen sok pontot kell majd gyártania, hogy versenyben maradjon a nagy tűzerővel bíró NFC-riválisokkal szemben. Könnyebb lenne, ha Devonta Freeman játékra alkalmassá válna, de egyelőre a futót is nélkülözi a csapat.
Legalább az 1. körös újonc, Calvin Ridley beválni látszik és Steve Sarkisian is jobb napjait mutatja a játékhívásoknál, így a Falcons szezonját még nem kell temetni.

6. Le’Veon Bell tényleg nem játszik.

Hiába ketyeg az óra, a Steelers klasszis futója bőven a tétmeccsekbe nyúló sztrájkja nem ér véget. A felek évek óta fújnak egymásra, de ennyire radikális végjátékra kevesen számítottak. Bell továbbra is otthon készül az idényre, és október végéig van ideje, hogy kiharcolja magának, hogy elcseréljék egy olyan csapathoz, ahol később hosszú távú szerződést adnak neki.
A Steelers eközben 1-1-1-es mérleggel momentán lépéshátrányban van az AFC Északi csoportjában. Ha csoda történne, és megegyezne a vezetőség a renitens játékosával, akkor egy friss lábú Bell-lel nekimenve az idény hajrájának, a Steelers visszakapaszkodhatna a favoritok közé.
Az NFL legjobban fizetett futója jelenleg Todd Gurley. A Rams sztárja idén 4 éves, 60 millió dolláros hosszabbítást írt alá és az összeg háromnegyede garantált. Bellre is ennyit kell legalább szánni.

5. Patrick Mahomes jobb mint bárki.

A Chiefs másodéves irányítója soha nem látott hatékonysággal indította be tényleges NFL karrierjét. A jelenleg 137.4-es QB ratinggel dolgozó játékos 13 TD mellett 0 interceptionnel nyitott, ennél jobbat még senkitől sem láttunk. 6 touchdownnal büntette a Steelerst, és jelen formájában megállíthatatlannak tűnik. Mondhatnánk, hogy az irányítóposzt Kareem Huntja, ha visszagondolunk a Kansas City előző idénykezdetére. Nem lehet tudni, hogy meddig tart ki ez a forma, de Andy Reidék biztos, hogy ismét jól választottak, a támadósorral az idén se lesz probléma.

Amikor Alex Smith volt a center mögött, öt idényből négy ért végett playoff-szerepléssel, de ott csak 2015-ben sikerült meccset nyerni, egyet. Azt nem tudjuk, hogy milyen, amikor Mahomes csődöt mond, de azt már igen, hogy ihletett napján bármelyik csapatot megsemmisítheti. Minden hétre az egyik legizgalmasabb csapattá változtatta a Kansast.

4. Ezt a New Orleanst ismerjük!

Csak nem vártuk, hogy újra látjuk.
Pisztolypárbaj, pontháború, minden támadásból touchdown. Sokáig ez jellemezte a támadókat és a védőket is. Tavaly valami összeállt, és Lattimore-ék egy megbízható védelemmé álltak össze, ahol volt nyomásgenerálás, szereztek labdákat, továbbá puntokat harcoltak ki. Az előnyben játszó Saints bátran támaszkodhatott a futójátékra, Drew Breesnek pedig nem kellett meccsenként ötvenszer passzolni.
A régi trend visszatért. Nagy benyelt játékok, rossz helyezkedés, rohanás az eredmény után. A tehetség hiánya? Pedig nagy felfordulás nem volt a roster összetételében.
Szerencséjükre a támadósor hasonlóan potens, mint azt megszokhattuk a Payton-érában. Lehet érvelni amellett, hogy a liga legjobb QB, RB, WR triója itt van. Az offense nyeri a bajnokságot?

3. Nem mindig elég Tom Brady, egyedül

Ahogy Bill Belichick mondta, szeptemberben nem osztanak playoffhelyet. Nincs pánik, ez nyilvánvaló, de a Patriots 1-2-es mérlege szokatlan a szemnek. Minden évben előfordul pár váratlan vereség (1 vagy maximum 2), de egymás után két bukás tényleges tétmeccsen nagyon ritka. Most a Jaguars és a Lions meghozta.

Félkarú óriás a Pats, amíg az elkapógárda Chris Hoganből áll, de hamarosan jön vissza Edelman, és talán Gordon is bevethető lesz. Ha decemberben jól játszanak, akkor mindegy mi volt az idény elején. Ami nem mindegy, hogy mennyire lesz egyértelmű, ami az szokott lenni: az AFC-elsőség, a hazai pálya a playoffban, a wildcard-pihenő. Ezek nem csak a presztízs miatt fontos dolgok, hiába egyértelmű, hogy a jó formában lévő New England idegenben is nyerné a playoffmeccseket. De mikor kezdődik a jó forma majd?

2. Visszatért Tampa Bay a térképre!

Köszönjük Ryan Fitzpatricknek az élményt! A liga első játékosa, aki egymás után három meccsen is 400 passzolt yard felett zárt, elhitette mindenkivel, hogy ki lehet hozni ebből a tehetséges Buccaneers-rosterből többet is, mint, amit Jameis Winstonnal láttunk. Fitzmagic már korábban is bizonyította, hogy Winston nem jobb játékos nála, maximum jobb adottságú.
Három meccset játszott beugróként tavaly a szakállas quarterback, és ezeken 124.8 volt a ratingje.

A Buccaneers évek óta az alulteljesítés mintapéldánya. Kiváló játékosaik vannak, akik egyénileg ugyan hozzák magukat (Mike Evans, McCoy, David), de ez sikerekben nem csúcsosodott ki. Most adott egy kiváló arzenál, amit Fitzpatrick ki tud használni, még úgy is, hogy futójáték egyáltalán nem segíti. Lehet ide kéne cserélni Bellt 😉

A Buccaneers versenyképes lett a csoport élcsapataival. Megverte a Saintst, a címvédő Eaglest és a Steelers is csak 3 ponttal volt nála jobb. Hatalmas hirigre van kilátás minden NFC déli meccsen, ahol korábban rendre csak hárman versenyeztek.

Chris Godwintól hallottam egy remek mondatot a felkészülésük alatt, ahol nagyjából azt mondta, hogy „Nagyon izgatott vagyok a jövő miatt, hiszen tudom, hogy még az út elején vagyunk és nagyon sokat fogunk fejlődni. És mi már most igen jók vagyunk”.

1. A Buffalo Bills simán nyert Minnesotában

Ha nem lett volna egyértelmű, hogy még mindig előfordul olyan, amire ember nem számít, akkor előlép a reménytelen játékot mutató Bills, és már az első félidőben lesimázza az NFC-favorit Vikingst a saját pályáján, újonc irányítóval, legjobb játékosa nélkül kiállva. Kirk Cousins a diadalmenet helyett nem győzött felkelni a gyepről. Az egy hete még közröhej tárgyaként felhozott, játékosait a szünetben visszavonultató Buffalo egy meccs alatt lett példa arra, hogy sosincs reménytelen meccs, akkor sem, ha 17 pontos underdogként a vágóhídra készülsz.