Kik vagytok? • SportTV

Kik vagytok?

Herczeg Ádám avatar Herczeg Ádám 2018. 11. 24. 13:05    
Olvasási idő: 3 perc

Túlteljesítők? Meglepetés csapat? Mákosok? Megjátszósok?

A Miami Dolphins egy megfejthetetlen bagázs. Látszólag nem lenne szabad ilyen közel lenniük a playoffhoz, de november végén simán lőtávolban vannak. A mérlegük megegyezik a még bejutó helyen lévő, 6. Baltimore-éval.

Adam Gase vezetőedző pontos mása a keretének. Rengeteg kritikát kap, hiszen amit bemutatnak, az nem éppen jó futball, márpedig amikor kinevezték, azt hiték, hogy itt majd beindul a pontgyár.

A 40 éves szakember legnagyobb eredménye, hogy segédedzőként részt vett a Broncos 2013-as rekorddöntő kampányában, még Peyton Manninggel soraikban. John Fox alatt dolgozott, majd követte a veterán mestert Chicagoba, egy szezon erejéig, ahol a Bears a 18. lett év végén a „total offense” statisztikai kategóriában. Így is kellően erős volt a rezumé egy főedzői megbízatáshoz, és a Miami Dolphins 12. vezetőedzőjeként első évében bejutottak a rájátszásba, 1-4-es szezonkezdetük ellenére – hogy aztán a wild cardon simán elhasaljanak.
Az előző idényben Ryan Tannehill nem tudott pályára lépni térdszalag-szakadások miatt, így azonnali felmentés járt neki az akkori 6-10-es mérleg miatt.

A 2018-as Miami egyértelmű, hogy nem tartozik az elit csapatok közé, könnyebb lett volna elképzelni egy 1/1-hez közelebbi mérleget mint a rájátszást. Ehhez képest az 5-5 még bőven elfogadható jelenlegi mérleg, azzal jövőképpel, hogy még két meccsük van hátra a hasonló erejű Buffalo ellen (a Jets-et már elintézték oda-vissza) és december végén az akkor már várhatóan motiválatlan Jaguars is a menetrend része. Mindezek előtt holnap a Colts ellen játszanak élet-halál wild-card rangadót Indianapolis-ban.

Ami miatt fura ez a csapat, az a támadósor szokatlan összetétele. Néhány hete olvastam az Oakland Raiders defense kapcsán, hogy „expanziós-szintű”. Nagyon tetszett a kifejezés és fura módon, ide is átültethető.

Az expanziós draftot akkor tartják, amikor egy major liga bővül. Az NFL-ben legutóbb a 2002-es Houston Texans tartott ilyet. Ekkor a már ligatag franchise-ok kénytelenek felajánlani az új klubnak a játékosaik közül néhányat, akik közül az új jövevény válogathat. Természetesen a legjobbjaikat védettség mentesíti.

Ez a Miami kicsit olyan, mint aki a maradékból szemezgetve próbálna csapatot építeni.

Az első furcsaság, hogy a 35 éves Frank Gore egyáltalán nem kiegészítő szerepkörbe érkezett, hanem ő a kezdő. 117 futási kísérlete sokkal több, mint Kenyan Drake 81-e, pedig azt vártuk volna, hogy az Ajayi mögül immár egy teljes idényre kiszabaduló Drake lesz az offense központi figurája. Ehhez képest csak elkapásokban tud Gore fölé nőni.

Az első számú elkapónak szánt DeVante Parkert októberben még el akarták cserélni, az Eagles-szel tárgyaltak is az ellenértékről, aztán hirtelen kidőlt mindent wide receiver így Parkernek maradnia kellett, de egyébként készek voltak elboltolni a 2015-ös 1. körös választottjukat. Újabb tehetséggondozási bukta. Szomorú, hogy jobb esélyt jelent a győzelemre a 33 éves Danny Amendolával vagy a 170 cm magas, Jakeem Granttel mint elkapó felállni, mint Parkerrel vagy Drake-kel. Albert Wilson úgy tudott húzóemberré válni (majd csipősérüléssel kidőlni a szezonra), hogy legjobb kansas-i évében 554 elkapott yarddal zárt. Benne legalább meglátták, hogy lehet többet is tudna.

Tight end draft, 2/42-es választás, Mike Gesicki. Eddig 16 elkapás, 146 yard, 0 TD. 4. körben Durham Smythe, még egy tight end, neki még nincs elkapása. Nehéz a beszoktatás, de szomorú, hogy egy A.J. Derby-t nem sikerül a depth charton beelőzni.

Tannehillnek fáj a válla, így csak 5 meccsen volt bevethető. Megint megváltóként várják vissza. De miért? 5 meccs, 8 TD, 5 INT. A Raiders és a Jets ellen jól játszott. A Jets-et ugye Osweilerrel is verték, de vele a Bears-t is, meglepetésre, hosszabbításban. A chicago-iak szerint véletlenül.

A támadófalat nem sorolom fel, de a két szélen, James és Tunsil között (akiket első körben draftoltak), az interiorban csak máshonnan elküldött és itt beillesztett játékosok szerepelnek.

Amit látni kell, hogy nem csordul túl a tehetség ebben a Dolphins-ban. Akitől azt vártuk, hogy nagyot mehet, az sehol nem tart, míg a már leírt játékosok a felszín felett tartják a csapatot. Az NFL csapatoknál külön megfigyelői-divízió van az egyetemista játékosokra, és a többi NFL csapat játékosaira. Itt egyértelmű, hogy ki végzi a jobb munkát.

Arra viszont még nem tudjuk a választ, hogy Adam Gase most nagyon jó edző vagy nagyon rossz.