Más világ • SportTV

Más világ

Herczeg Ádám avatar Herczeg Ádám 2018. 12. 09. 16:16    
Olvasási idő: 2 perc

Az eheti csütörtök esti futball alkalmával Derrick Henry ellopta a show-t. Történelmi teljesítményt nyújtva repesztett egy 99 yardos futott touchdownt, miközben yardban és TD számban is franchise rekorder lett. Profi karrierje legemlékezetesebb napja volt ez, és egy ismerős érzés, hogy a szemben lévő 11 védő tanácstalan ellene, amiben az NFL-ben ritkán van példa. Henry számára korábban ez volt a standard.

Derrick Henry az NFL legnagyobb termetű futóinak egyike. A hivatalos adatok szerint 191 cm és 112 kg. A Titans tight endje, Jonnu Smith pontosan ezekkel a paraméterekkel bír, szóval nem egy átlagos futó méret.

Ami Henry esetében mellbevágó, hogy ő már nagyjából 15 éves korában is így nézett ki. Az ESPN toborzási honlapján meg is lehet nézni.  Rossz nézni, ahogy próbálnak elé állni a hetven kilós linebacker fiúk, egy lovon nagyobb esélyük lenne tackle-t csinálni.

Henry már gólyaként a középiskolás szint fölé nőtt a florida-i Yulee-ban, Jacksonville egyik alvóvárosában, 2465 futott yardot repesztve. Folyamatosan emelve a szintet, végzős gimnazistaként 4261 yardot tett meg a földön, 55 touchdownt elérve, ilyen számokat a top quarterbackek a levegőben is nehezen érik el. Négy év alatt 12 124 yardot futott az ifjú Derrick, mégis szóba került, hogy nincs jövője a pályán futóként, hiszen túl nagy. Az ESPN is poszt nélkül rangsorolta, de az egyik all-star gálán megmutatta a sebességét, aminek hála folytathatta is a megszokott posztján.

Az egyetemen a legfőbb probléma a tömött depth chart volt elsőre. Alabamában egy ponton 4 jelenlegi NFL futó várt bevetésre: TJ Yeldon (Jaguars), Kenyan Drake (Dolphins), Alvin Kamara (Saints) és Henry (Titans). (Kamara inkább ki is iratkozott).

Két év rotálás után 2015-ben jött el Henry ideje, mint #1 back és 4200 yard ugyan nem jött neki össze, mint Yulee-ban, de 2219 igen, és minden meccsen gyártott legalább egy TD-t, összesen pedig 28-at. Deshaun Watson és Christian McCaffrey előtt a Heisman-trófeát is neki ítélték.

Újabb szint, amin túlnőtt, és korai diplomázása után inkább profinak állt. A 2016-os draft elején azonban nem ő volt a top futó, hanem Zeke Elliott, ami teljesen érthető, Henry megítélése pedig ismét megosztott volt, annak ellenére, hogy a combine számai alapján ismét papírja volt róla, hogy nem csak nagy, de kimondottan atletikus is.

Végül a 2/45-ös cetlivel Tennessee-ben kötött ki, ami után a 2016-os Titans szezonra hatalmas offenzív előrelépést jövendöltem (top10 offense!), ami meg is történt, de a remek run blockból főleg a váratlanul top formában megérkező Demarco Murray profitált.

Henry-ből a mai napig sem lett az új Eddie George, és limitációi a legmagasabb szinten azért már kiütköznek.  Ha viszont hagyják felgyorsulni…

Ez a test, ez a felépítés a gimiben 4000 yardra elég, az egyetemen kétezerre, az NFL-ben pedig talán összejön az ezer, de nem lesz könnyű. Saját futási dominanciája visszaütött, soha nem kellett rendesen megtanulnia elkapni vagy passz-blokkolni. Amikor ő a pályán volt, időpocsékolás lett volna passzolni. Ezért kell a Titans-nek most egy Dion Lewis.

A Jaguars ellen megjött az első throwback-mérkőzése Henry-nek, ami lehet, hogy az utolsó is volt, de megmutatta, hogy ellene félgőzzel nem lehet játszani.