Sós Csaba értékeli a 2019-es vizes vb-t • SportTV

Sós Csaba értékeli a 2019-es vizes vb-t

2019. 08. 02. 10:13    
Olvasási idő: 2 perc

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya a Sport TV Mai helyzet című műsorában értékelte az öt aranyérmet hozó kvangdzsui vb-t. Kenderesi Tamással több dologról is elbeszélgetne, ha az apja lenne, de szerinte az édesapja is el fog, Hosszú Katinka szerinte a királynő, Kapás Boglárka eredményét többre értékeli, mint az úszó maga, Milák Kristóf 150-es részideje őt is megfogta, Rasovszky Kristóf pedig olyan, amilyennek a mi fiunknak lennie kell. Az úszók mellett az edzőkről is elismerően szólt.

„A másik oldalon is álltunk, amikor az egész ország a keblére emelte a nagyon szerencsés sajtburesz mondattal. Most ugyanez van, egy rossz mozdulattal a másik oldalon találhatja magát. Világklasszis, neki minden egyes mozdulatát figyelik, helyes is, hogy így van. Amennyire a jó jó volt, most annyira a másik oldalt ízleli. Nyilvánvalóan hibázott, nyilvánvalóan meglesz a büntetése. Azzal együtt én kapitányként másképp gondolkozok, de ha az apja lennék, azért több dologról elbeszélgetnék vele, és nyilvánvalóan az ő édesapja is el fog” – válaszolta Sós Csaba, az úszóválogatott szövetségi kapitánya a Sport TV Mai helyzet című műsorában arra a kérdésre, hogy ha Kenderesi Tamás édesapja lenne, mit mondana neki.

A vb-n elért eredményekkel (5 aranyérem) nagyon elégedett a kapitány, de azt hozzátette, a 2017-es budapesti vb-n kétszer ennyi érmet (9-et, amelyből 2 volt arany) nyertek a magyar úszók. „Viszont most átírtuk a népi mondást, mert minden arany, ami fénylik, hiszen csak aranyérem volt. Katka mellett most már három másik világbajnokunk van, túl azon, hogy továbbra is Hosszú a királynő, az a két szám, amiben versenyez, és az, amit csinál, az továbbra is kimagaslik, de látható az utánpótlás, amelyik hosszabb távon meghatározó és hasonlóan eredményes lesz, mint a nagy elődök.”

Azt is elmondta, nagy különbség a budapesti vb-hez viszonyítva, hogy míg a Duna Aréna egy fedett, légkondicionált uszoda állandó körülményekkel, addig a kvangdzsui két oldalt nyitott volt, és ezért volt, hogy bizonyos számokban nagyon jó idők születtek, míg másikban gyengébbek. A páratartalom főleg a hosszabb távon úszókat viseli meg. „Ezért is mondom, hogy én sokkal többre értékelem Kapás Bogi aranyérmét, mint ő maga.” Milák Kristóf világcsúcs-ideje során ideálisak voltak a körülmények, tette hozzá a kapitány. „Ő így is, úgy is ennyivel nyert volna, talán még inkább, mert fiatalabb a többieknél. Éhes volt, talán nem is úszott még így, hogy egy fő versenye van, ott egy számra csúcsformába kell jönni. Tavaly végig úszott egy ifi Eb-t, egy felnőtt Eb-t, ifi olimpiát, közte beteg volt, érettségizett, jogosítványt szerzett. Most pedig megértette, hogy még egy felkészülés kellett. Bár én tavaly januárban megjósoltam, hogy világcsúcsot fog úszni, de hogy ekkorát, az engem is megfogott, talán látszott, a fejemet fogtam a 150-es részidőnél. A rendkívüli tehetség az így néz ki, a kutyaütő nem sül el, a tehetség erről szól, hogy megnyilvánul.” A kapitány bizakodó, és azt jósolja, ez a 40 év óta tartó sikersorozat folytatható a fiatal generációnak köszönhetően.

Rasovszky Kristóf nyíltvízi úszásban lett aranyérmes, amely a kapitány szerinte küzdősporttal vegyített úszás, nem tiszta vízben úsznak, ezért nem is látnak semmit. De ebben eligazodik a sportoló, és kimagaslóan helytáll. „Központi figura, kedveli mindenki, nagy dumával, jó megjelenéssel. Olyan, amilyennek a mi fiunknak lennie kell.”

A magyar edzőkről is pozitívan nyilatkozott: „Úszásban sok kimagasló edzőnk van. Sajnos két éve elhunyt Széles Sándor, Gyurta Dániel edzője, de most jött Wirth Balázs és Selmeci Attila, jött Szokolai László. Katinka önmagában egy jelenség, ment a férje, most Petrov Árpival is ugyanúgy veri a világot. Ott van még Ajna edzője, Turi György és sokan mások, köztük Plagányi Zsolt vagy a Nagy Péter a BVSC-ből. Kapásból tudok olyanokat mondani, akiknek legalább világbajnoki ötödik helyezettjük van egy ilyen alapsportágban.” Jót tesz a szakmának az szakedző-képzés is, amely hosszú évek után újraindult a TF-en.