Kölni emlékekkel irány Köln! • SportTV

Kölni emlékekkel irány Köln!

Takács Rita avatar Takács Rita 2017. 09. 16. 10:54    
Olvasási idő: 3 perc

Szombat délután a magyar csapatok számára is megkezdődik a kézilabda-BL, a rajt pedig rengeteg kellemes emléket idézett fel bennem a kölni négyes döntővel kapcsolatban, ahol szerkesztő-riporterként dolgoztam. Egy csokorba szedtem közülük néhányat, szigorúan rangsor nélkül.

A kölni Final Four
Német csapat nélkül is telt ház volt a 18 ezres kölni Lanxess Arénában, főként a magyar szurkolóknak köszönhetően. Olyan vélemény is volt, amely szerint jót tett a hangulatnak, hogy nem voltak hazai nézők, mert rájuk nem jellemző a fanatikus szurkolás, míg a helyükre érkezők „végigtombolták” a két napot. Egyébként elképesztő, milyen profi rendezvény, ahol sok száz ember dolgozik azon, hogy a helyszínen és a képernyők előtt is a lehető legnagyobb élményt kapják a nézők. Ehhez hozzátartoznak a kísérőprogramok: a péntek esti nyitó buli, a veszprémi szurkolók vasárnapi vonulása, mindezek feledhetetlenné teszik a hétvégét. Bár számunkra munkával és nem szórakozással telt ez a pár nap, volt azért közös része a két halmaznak.

A veszprémi játékosok profizmusa

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Embert próbáló feladat lehetett 3 perccel az elveszített elődöntő után élőben kamera elé állni. „Ez a dolguk” – mondhatja erre bárki, és ez valóban így van, de ki lehet próbálni, hatalmas önuralom kell hozzá. Miközben épp elvonulnál a világ elől a könnyeidet nyelve, pont az ellenkezőjét kell tenned, milliók előtt megmagyaráznod, hogy miért nem jött össze – megint. A veszprémi kézisek – Nagy Lászlóval az élen – az első hívó szóra megálltak, kivárták az előttük nyilatkozókat, hogy aztán eleget tegyenek a nem túl hálás feladatnak.

A szurkolók támogatása
Egy konkrét történetet szeretnék felidézni: épp az előbb felidézett szituációban történt, hogy Nagy Lászlónak majdnem 10 percet kellett várnia a Sport TV kihelyezett stúdiója mellett, míg sorra került. Nem emlékszem pontosan, de talán Mikler Roland és Iváncsik Gergő előbb jöttek le a pályáról, így elsőként őket kértem meg, hogy nyilatkozzanak nekünk, Laci pedig később érkezett. Ez alatt a 10 perc alatt odakeveredett a lelátó közeleső részére egy olyan szurkoló, aki ocsmány módon szidta a kapitányt és a csapatot, válogatott káromkodásokat vágva a fejéhez. Sok ideje szerencsére nem volt rá, amint ugyanis a többi drukker észlelte, mi történik, azonnal elzavarták a fiatalembert, és elnézést kértek Nagy Lászlótól.

A barátságos légkör
A péntek a sajtótájékoztató napja Kölnben, ekkor az újságírók összegyűlnek a szállodában, ahol a csapatok laknak, a négyes döntő résztvevői pedig félórás váltásban állnak a média rendelkezésére. Számomra nagyon kellemes meglepetés volt az esemény barátságos és közvetlen hangulata. Sok régi barát találkozik, a játékosok, edzők, szakértők, kedvesen üdvözlik egymást, miközben persze komoly munka folyik, mindenki itt gyűjti be az utolsó információkat a rajt előtt. A legnagyobb sztárok mosolyogva fogadják az interjúdömpinget, legyen szó Mikkel Hansenről vagy épp Kiril Lazarovról.

Gulyás Péter

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Ki tudja miért, de egyáltalán nem kapott lehetőséget Kölnben, pedig járt volna neki legalább néhány perc. Ennek ellenére a jobbszélső, aki 17 évig szolgálta a Veszprémet, végig derűs maradt, és ahol tudta, támogatta csapatát. Hogy belül mi játszódott le benne, nem tudjuk, mindenesetre többször is elmondta, hogy ugyanannyira érzi a sajátjának a bronzérmet, mintha a pályán lett volna, és hogy az egója helyett a társaira figyelt.

Az élményeket nem tudtam sorrendbe rakni, a csapatokat viszont megpróbáltam rangsorolni. Lehet, hogy kicsit elfogult vagyok, ezt nézzétek el nekem.
Erősorrend:

1. PSG

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Ezúttal összejön, a világ leggazdagabbja a világ legjobbja is lesz egyben.

2. Barcelona
Nincs nyomás a rekordbajnokon, ha idén nem sikerül, majd összejön jövőre – ezt éreztem Kölnben a csapaton, ez pedig felszabadulttá teszi a játékosokat.

3. Veszprém
Új edzővel, új szisztémával az építkezés éve következik Veszprémben, ezért nem kerültek nálam előkelőbb helyre a bakonyiak. Remélem, rám cáfolnak.

4. Szeged
Legutóbb, ha nem is hivatalosan, de az 5. helyen zárt a csapat, amely évről évre előrébb lép. Idén alig változott a kerete, úgyhogy képesnek tartom a négyes döntőre.

5. Kielce
Apa és fia együtt – Alex Dujsebajev vezére volt a BL-győztes Vardarnak, a Kielcénél is ezt várják tőle. Az ő személye azonban nem lesz elég a F4-hoz, az idén is a legidősebb kerettel rendelkező csapatnál.

6. Vardar
Alex Dujsebajev távozása meghatározza a címvédő szezonját a BL-ben.

7. Kiel
A német csapatok BL-szereplésére rányomja a bélyegét a hatalmas bajnoki versenyfutás, ez idén sem fog változni.

8. Löwen
Az utóbbi két év német bajnoka, a BL-ben viszont korán búcsúzott az előző szezonban, érzésem szerint idén sem jön az áttörés.

A Sport TV élőben követi végig a 2016-2017-es kézilabda Bajnokok Ligája-sorozatot.