Neagu még veri Oftedalt • SportTV

Neagu még veri Oftedalt

Sport TV avatar Sport TV 2017. 10. 06. 14:02    
Olvasási idő: 4 perc

Izgalmas nyár volt ez a női kézilabda csapatok életében. Sok-sok érdekes klubváltás történt. A legnagyobb esélyesek közül néhányan tovább erősödtek, míg egy-két nagy múltú együttes alaposan meggyengült a nyáron. A részletekről kiderül egy s más az alábbi szubjektív listából. Jöjjön a Top10 legjelentősebb átigazolás a női kézilabda Bajnokok Ligájában!

10. Katrine Lunde (Rosztov-Don – Vipers Kristiansand) és Laura van der Heijden (Esbjerg – FTC-Rail Cargo Hungaria)
Sem Lundét, sem Van der Heijdent nem akartam kihagyni, ám ismét döntésképtelennek bizonyultam, így a férfiak átigazolási listájához hasonlóan ezúttal is csaltam: a tízes listán tizenegyen szerepelnek. A kétszeres olimpiai bajnok norvég kapus pár éve még biztosan az első öt között szerepelt volna egy efféle rangsorban. Akkoriban egyértelműen a világ legjobb kapusa volt, aki meccsről meccsre megfélemlítette az ellenfeleket. Erre még ma is képes, de már nem olyan rendszerességgel, mint egykor. A BL-győzelemre esélyes sztárcsapatokra talán nem is lenne hatalmas hatása a szerződtetése, ugyanakkor egy feltörekvő együttesnek, mint a Vipers, rengeteget segíthet. A jelenléte győzelmeket, sőt akár továbbjutást is érhet régi-új csapatának. Reményeink szerint Van der Heijdennek is nagy hatása lesz új együttese játékára. Vele az Fradinak végre újra van balkezes átlövője, ami nagyban növeli Elek Gábor variációs lehetőségeit. Ráadásul a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes holland „hatvanperces”, igen gólerős játékos. Nem égimeszelő, viszont igen dinamikus, nem egyszerű megállítani őt. Kritikus helyzetekben sokat érhet az FTC-nek.

9. Nathalie Hagman (Nyköbing – CSM Bucuresti)
Az egyértelműen BL-győzelemre pályázó CSM egyik nagy fogása az újdonsült dán bajnoktól érkező svéd játékos, aki a jobbszélen és az átlövő pozíciójában egyaránt főnyeremény lehet. Sokoldalúságára bizonyság, hogy tavaly a riói olimpián és a dán bajnokságban jobbszélsőként került az All-Star-csapatba, míg az idén a dán bajnokság legjobb jobbátlövője lett. 167 centis „alacsonyságával” utóbbi poszton atipikus kézilabdázónak számít, aki kiválóan cselez és a gyorsaságával érvényesül. Helle Thomsen jól ismeri őt svéd válogatottból, ahol a szélen szerepel, így minden bizonnyal a bukarestieknél is ott vár rá több feladat.

8. Amanda Kurtovic (Larvik – CSM Bucuresti)

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Hagmanhoz hasonló típusú, „kétposztos” kézilabdázó. Izgalmas lesz, hogyan osztják fel köztük a feladatokat. A sérüléséig szenzációs idényt futott a Larvikban, ahol Nora Mörköt pótolta – hibátlanul. A norvég válogatottban jobbszélsőként figyelembe vett Kurtovic korábban a klubjában is a vonal mellett szerepelt, de Mörk távozásával beljebb húzódott és lubickolt. „Elődjéhez” hasonló stílusban, hihetetlenül dinamikusan és gólerősen játszott. Valamivel magasabb és erősebb Hagmannál, így vélhetően többet játszik majd átlövőben, mint a szélen. Nálam elsősorban az elmúlt szezonja miatt előzte meg a szintén remek svédet.

7. Polina Kuznyecova (Kubany Krasznodar –Vardar Szkopje)
A Vardar is egyértelműsítette, a Bajnokok Ligája megnyerése a célja. Ennek jegyében szerződtette a világ egyik legjobb balszélsőjét – a világ egyik legjobb balszélsője helyett. Herrem távozása után nem tűnt egyszerűnek hasonló tudású klasszist igazolni, de ez a szkopjeieknek sikerült. Olyannyira, hogy az olimpiai bajnok Kuznyecova tán még komplettebb, technikásabb, azaz jobb is, mint a norvég (de legalább hasonló szintet jelent). Valamelyest árnyalja a vele kapcsolatos képet, hogy az előző idény legnagyobb részét térdszalagszakadás miatt kihagyta. Ez a helyezés tehát a „régi” Kuznyecovának szól, akinél nem volt jobb a posztján tavaly a riói olimpián.

6. Anja Althaus (Vardar Szkopje – Győri Audi ETO)

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Elérkeztünk a „beállós szekcióhoz”. Erről a posztról hárman is felkerültek a listámra. Kezdem Althausszal, akivel nem kívánt hosszabbítani a Vardar, ő úgy döntött, visszavonul, ám a győriek lecsaptak rá, és egy évre szerződtették. Remek döntés! Ha 10 évvel fiatalabb lenne és hosszabb távú perspektívát jelentene, még előkelőbb helyre tenném, de ebben az idényben így is óriási segítségére lehet az ETO-nak. Tehermentesítheti Brochot, tovább erősödhet vele a védekezés, mindemellett jó kisugárzású, remek csapatember, aminek a pályán kívül is hasznát láthatják a győriek. Althaus korábban elmondta, addig nem szívesen hagyná abba, amíg nem nyeri meg a BL-t. Őszintén hiszem, a legjobb helyre igazolt ehhez!

5. Marit Malm Frafjord (Larvik – CSM Bucuresti)
A Larvik pénzügyi gondjai nyomán a bukarestiek Kurtovic mellet a kétszeres olimpiai bajnok Frafjordot is szerződtették. Ő a jelek szerint másodvirágzását éli, az előző idényben megválasztották a Bajnokok Ligája legjobb beállójának, holott az azt megelőző szezonban kirívóan sokat hibázott. Ám igencsak magára talált, és Maneával félelmetes duót alkothat a CSM-nél. A román bajnok a védelmét is alaposan felturbózta vele (és a svéd Sabina Jacobsennel). Azzal előzte meg Althaust, hogy valamivel fiatalabb, emiatt új klubja hosszabb távon számolhat vele.

4. Dragana Cvijic (Buducsnost –Vardar Szkopje)
Ő az, aki miatt nem hosszabbítottak Althausszal. Ez a mondat szerintem sokat elmond róla. Jelenleg talán a világ legfélelmetesebb beállója, a szó minden értelmében. A védekezése ugyanis hatékony, de gyakran kifejezetten durva. A játékvezetők is pontosan tudják ezt, és ha elveszíti az önkontrollt, bizony inkább (ember)hátrányt jelent a csapata számára. Amennyiben viszont jól használja a testi adottságait, védekezésben és támadásban egyaránt elsőrangú választás. Ráadásul a legjobb korban van – ezzel férkőzött be két „kollégája” elé.

3. Katarina Bulatovics (Buducsnoszt –Rosztov-Don)
Be kell vallanom, az ő dobogós helye leginkább a múltjának és a benne rejlő potenciálnak szól. A jövőjét illetően kissé bizonytalan vagyok. A montenegrói kézilabdázás nagyasszonya még mindig nagyon jó, de 33 évesen már túl van a zeniten. Kérdés, hogyan viseli, hogy a fiatalabb generáció egyik legkiválóbb játékosával, Anna Vjahirjevával kell osztoznia a játékperceken. Hiányzik majd neki a főnöki szerep vagy örül, hogy többször jut pihenőhöz? Mindenesetre teljesen más alkatú és stílusú jobbátlövői vannak a Rosztovnak, amely brutálisan erőssé vált ebben a pozícióban. És azt se felejtsük, Bulatovics három csapattal már megnyerte a Bajnokok Ligáját. Aligha véletlenül.

2. Stine Bredal Oftedal (Issy Paris-Győri Audi ETO)

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

Az ETO legnagyobb fogása, a világ egyik legjobb irányítója. Hihetetlen a lábmunkája, kiválóan készít elő a társainak, de ő maga is veszélyes. Ha túlságosan fellépnek rá, átkígyózik a védőkön, ha közel engedik a kapuhoz, átlövi a labdát köztük. Ráadásul a beilleszkedését és jó játékát elősegíti, hogy együtt játszhat barátnőjével, Nora Mörkkel. Telitalálat! Igaz, a szerződtetésével Győrben komoly túlkínálat keletkezett ezen a poszton. Görbicz kiszorult a balszélre és az eddig remeklő Groot is kevesebbet lesz pályán, mint eddig. Ambros Martinnak ügyesen kell kezelnie ezt a szituációt, hiszen hosszú az idény és minden klasszisára a lehető legjobb formában lesz szüksége. Különösen, ha olyan ütemben jönnek a sérülések, mint mostanság.

1. Cristina Neagu (Buducsnoszt – CSM Bucuresti)
Ha a világ legjobbjának háromszor megválasztott játékos klubot vált, ki más lehetne az első, mint ő? A meggyengülő Buducsnosztból több nagycsapat is szemezgetett, de a legkomolyabb falat kétségkívül a CSM-nek jutott. Neagu tehát hazatért a szülővárosába, ahol úgy várták, mint a Messiást. Vele lett teljes a bukarestiek kerete, amely látszólag hibátlan és erősebbnek tűnik, mint két szezonnal ezelőtt, amikor megnyerték a BL-t. Az elvárások hatalmasak a román fővárosban, de ha a köztudottan nehéz természetű Neagu megtalálja a közös hangot az új edzővel, Helle Thomsennel és a skandináv „légióval”, borzasztóan nehéz lesz megfékezni őt és a CSM Bucurestit.