Milyen áron? • SportTV

Milyen áron?

Sport TV avatar Sport TV 2017. 07. 25. 09:11    
Olvasási idő: 3 perc

Aron Palmarsson kiprovokált veszprémi távozása mögött vélhetően a nőt is keresni kell, de azért azt is érdemes megnézni, mit jelent ez az izlandi kézis és a Telekom Veszprém számára.

Hetek óta tervezem, hogy írok Aron Palmarssonról. Arról, hogy menni akar, és érdemes-e kierőszakolni, hogy maradjon. Aztán láttam, hogy a neve ott van a szlovéniai edzőtáborba utazó veszprémi keretben. Gondoltam, az ügy erre a nyárra lezárult. Holott csak most kezdődik. Aron úgy gondolta, jó megoldás, ha a felkészülés első edzése előtt 15 perccel SMS-t ír az edzőnek, hogy nem kíván részt venni a foglalkozáson. Vranjes másként gondolta. Palmarsson veszprémi karrierje véget ért, a jogi elszámoltatás most kezdődik. De hogyan jutottunk el idáig?
Szögezzük le: Aron Palmarsson világklasszis. A legszűkebb elit tagja, támadásban a világ egyik legjobbja. Szerintem nem túlzó, ha azt állítjuk róla: zseniális. Azonban Aron Palmarsson valamiért nem szeretett Veszprémben játszani. Az okokról nem sokat tudni, azok – egyelőre – házon belül maradtak. Mindenesetre mindig büszkék vagyunk, ha norvég, holland, francia vagy spanyol kézilabdázók mondják, szeretnek itt élni, szeretnek minket, jó hírét viszik Magyarországnak, bátran ajánlják másoknak is, jöjjenek ide játszani. Nem esik jól, de el kell fogadnunk azt is, ha valaki nem így érez. Márpedig ennek az izlandi fiatalembernek valamiért nem volt jó nálunk, és ha a PSG vezetőinek jók az információi, ő már meglehetősen régen eldöntötte, hogy távozik, sőt, azt is pontosan tudta, hova megy. Ugyanis amikor tavaly Párizsban forgattunk, és azt firtattuk, a PSG bárkit képes-e megszerezni, Bruno Martini elárulta, Palmarssont nagyon szerették volna szerződtetni, de lecsúsztak róla, mert már aláírt a Barcelonához. Mindez novemberben történt.
És, hogy miért éppen Barcelona? Nos, a szakmai szempontok mellett talán más is szerepet játszott ebben. Ahogy az izlandi mondja: leita að konu! Vagyis: keresd a nőt! Az elmúlt év végén vált nyilvánossá Palmarsson kapcsolata Águsta Eva Erlensdottír énekes-színésznővel, aki a rossz nyelvek szerint erősen pártolta, hogy párja a kétségkívül gyönyörű katalán városban folytassa pályafutását. Így vagy úgy, Palmarsson döntött és megmakacsolta magát: ő már a szerződése lejárta előtt egy évvel, tehát idén nyáron el akart menni. A veszprémiek – teljesen érthetően – pénzt kértek érte, nem is keveset. A spanyol sportlapok 1 millió euróról írtak, amit a Barca sokallt. Ugyanakkor, figyelembe véve, hogy Nikola Karabaticot a PSG korábban 2 millióért vásárolta ki az élő szerződéséből (éppen a katalánoktól, akik azt az összeget persze reálisnak gondolták), nem tűnik pimaszul magasnak ez a vételár. A felek elképzeléseinek nem akadt közös halmaza, így a két klub letett arról, hogy nyélbe üssék az üzletet.
Őszintén szólva, nekem vannak fenntartásaim azzal kapcsolatban, hogy érdemes-e magunkhoz láncolni valakit, aki egyértelműsítette, hogy menni akar. Tartsuk itt, de milyen áron? Rossz szóviccel élve: akit a következő szezonban látnánk, milyen Aron lenne? Milyen lenne a hozzáállása? Képes lenne-e a kényszerű maradása miatt nyilván nem tökéletes lelkiállapotban vezérré válni, pluszt adni a csapatának a kritikus helyzetekben? Nem voltam benne biztos. És már nem is tudjuk meg.  Aron úgy határozott, ha a fene fenét eszik, ő akkor sem marad tovább Veszprémben. Egyes hírek szerint azzal fenyegetőzött, ha nem engedik el, inkább kihagy egy évet. A helyzetet bonyolította (vagy tán egyszerűsítette), hogy májusban kiderült, a szerelme babát vár. Ha tehát úgy tartja úri kedve, Palmarsson kivesz egy év pihenőt és GYES-re megy, közben meg kedvére horgászik Izlandon.
Mindez persze nem tűnik észszerű megoldásnak egy ereje teljében lévő élsportolótól. Legalábbis számomra. Mert Aron SMS-t írt, 15 perccel az első edzés előtt… A célját minden bizonnyal elérte, hiszen pontosan ezekkel a következményekkel kalkulálhatott.  Egy magára valamit is adó edző, aki ráadásul éppen most fekteti le a saját szabályait új csapatánál, nem tehet mást, mint, hogy kirúgja. Egy klub, amelyet cserben hagyott, nem tehet mást, mint, hogy jogi útra tereli az ügyet, és igyekszik gondoskodni a pótlásáról. (Elképzelhető, hogy Mahé máris érkezik? De ez már egy másik téma.)
Mindazonáltal nagyon érdekelne, miért tette? Mi vezette odáig Palmarssont, hogy SMS-ben állított ki borzasztó bizonyítványt magáról?  Miért provokálta ki, hogy megváljanak tőle? Vajon megéri neki mindez? Valóban minden következménnyel számolt? Vagy csak menni akart. Mindenáron.