Házibuli és matek • SportTV

Házibuli és matek

Sport TV avatar Sport TV 2018. 03. 03. 08:21    
Olvasási idő: 3 perc

Mintha egy klasszikus házibuli fontos részéhez érkeznénk: jó ideje zajlik már a tánc, és lassan kialakulnak a párok. Csakhogy a kézilabda BL-ben ezzel párhuzamosan elindult a matekóra is.

Egy ideje már megkezdődött a számolgatás, ki kivel játszik majd, s milyen úton juthat el a Final4-ba. Döntő jelentőségű hétvége következik, hiszen a férfiaknál véget ér a csoportkör, és valószínűleg a nőknél is tisztább lesz a kép a jövő heti, utolsó forduló előtt.

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Ami a magyar csapatokat illeti, a MOL-Pick Szeged közülük az egyetlen, amelynek már fix a pozíciója. A kékek ötödikek lettek a csoportjukban, és a Kiellel vagy a Kielcével játszanak majd a legjobb 8 közé jutásért. A lengyelek oda-vissza legyőzték ugyan a német rekordbajnokot, de egyelőre kétpontos hátrányban vannak a Zebrákkal szemben. A képlet tehát egyszerű: ha a Kielce legyőzi a Meskov Bresztet, valamint a Kiel kikap a PSG vendégeként, Dujsebajev csapata lesz a negyedik, minden más esetben Gislasoné. De vajon a Szeged melyikükkel járna jobban? Szerintem a németekkel, és nem pusztán azért, mert a Kielce tavaly kétszer is legyőzte őket. Erre akad ellenérv, ugyanis két éve éppen a Kiel búcsúztatta Juan Carlos Pastor együttesét. Azonban, ha a teljes idényben látható folyamatokat figyeljük, azt láthatjuk, a megújuló, fiatalításon áteső lengyel bajnok a kezdeti botladozás, ingatagság után egyre kiegyensúlyozottabban, egyenletesen magas színvonalon játszik. A háromszoros BL-győztes Kiel is kiegyenesedett ugyan valamelyest a Bundesligában, de a bajnoki címre nincs esélye, és a teljesítménye továbbra sem mindig meggyőző. Vezérük, Duvnjak felépült a szezon legfontosabb részére, azonban egyelőre nem tudni, időben eléri-e a csúcsformáját. Ráadásul a fiatal átlövőik kiszámíthatatlanok, míg Vujin egyelőre csak keresi magát. Egy szó, mint száz, a Kielcében lévő maximális potenciált magasabbnak érzem, mint a Kielét. Ettől függetlenül utóbbi ellen is jelentős bravúr lenne a továbbjutás a szegediektől, annál is inkább, mert a visszavágót idegenben játsszák majd. Ha sikerül továbblépni, jöhet a PSG a Vardar Szkopje, mint tavaly. Nem egyszerű helyzet…

Fotó: EUROPRESS/AFP

Fotó: EUROPRESS/AFP

A Telekom Veszprém flensburgi döntetlenjével (és a Kielce kieli győzelmével) kezében tartja csoportja második helyét, amit a Celje legyőzésével tehet biztossá. Mindez azt eredményezheti számára, hogy a Skjern-Motor Zaporozsje párharc továbbjutójával találkozhat a nyolcaddöntőben. Bár mindkét potenciális riválisnak vannak sokat próbált harcosai (a dánoknak egy-két öregedőben lévő világklasszisa is akad), óvatoskodás nélkül kijelenthető, hogy ebből a körből illik továbbjutnia a magyar bajnoknak. Ahhoz azonban, hogy a Veszprém zsinórban ötödször is ott legyen Kölnben, egy nagyon komoly csatát még meg kell vívnia, és egyelőre legfeljebb sejthető, hogy ki ellen. Ami biztosnak tűnik, hogy ez a bizonyos ellenfél a másik csoport harmadikja lesz, tehát a Nantes vagy a Barcelona.  A lépéselőnyben lévő franciák a Löwenhez utaznak, míg a katalánok éppen a Szegedet fogadják a zárófordulóban. Kettejük sorrendje még most is nehezen megjósolható, csakúgy, mint a szándékaik. Mert amelyikük másodikként zár, annak az a „jutalma”, hogy – a Leónnal szemben minden bizonnyal továbbjutó – Montpellier-vel csaphat össze a negyeddöntőbe jutásért. A francia listavezető bárki számára igen komoly ellenfél, és ezt talán Nantes-ban tudják a legjobban.  Márpedig Faluvégi Rudolf csapata akár el is döntheti, melyik útvonal szimpatikusabb számára az egyenes kieséses szakaszban: mondjuk a Montpellier, Flensburg, vagy éppen a Meskov Breszt, Veszprém „pálya”. Persze, gondolhatnak ők bármit, ha nem lesznek képesek nyerni Németországban, és a Barca legyőzi a szegedieket. Hiszen ez is benne van a pakliban. Jómagam úgy gondolom, a veszprémieknek kedvezőbb lenne, ha elkerülnék a katalánokat a legjobb 8 között. Nem mintha ne indulnának ellenük is minimum ötven százalékos továbbjutási eséllyel, de az amúgy remek szezont futó Nantes-ot valamivel mégiscsak egyszerűbbnek tűnik elkapni. Szóval, ha lehet, legyen csak második a Barcelona, és gyötörjék egymást a Montpellier-vel!

Fotó: gyorietokc.hu

Fotó: gyorietokc.hu

Amennyiben a hölgyeknél a Győri Audi ETO győz a Nyköbing vendégeként, már-már elkönyvelheti a csoportelsőséget. A hétvégi siker nem magától értetődő, de az esélyeknek abszolút megfelelő lenne. És minden bizonnyal a Buducsnosztot sodorná az ETO elé a negyeddöntőben. A Moracsában vendégeskedni sosem könnyű, ám mostanság sokkal kevésbé félelmetes ez a csarnok, mint korábban. Egyrészt, mert a fanatikusok nagy része eltűnt a lelátóról, másrészt, mert a megfiatalodott, sztárjai zömét elveszítő podgoricai csapat is kevésbé félelmetes, mint ezt megelőzően. A Buducsnoszt otthon nem veszélytelen, de egyértelműen könnyebb riválisnak tűnik a BL-címvédő számára, mint a Metz vagy az FTC. (Amúgy sem szeretnénk magyar párharcot, ugye?) Tehát a győriek alaposan megkönnyíthetik saját dolgukat a folytatásban, ha most nyernek Dániában, a jövő héten pedig otthon, a Krim ellen.

Fotó: GETTYIMAGES

Fotó: GETTYIMAGES

Az FTC-Rail Cargo Hungariának a Metz minimum háromgólos legyőzése a csoport második helyét jelentheti, feltéve, hogy a megtizedelt Bietigheimet is felülmúlja majd. A második hely legjelentősebb hozadéka az lehet, hogy a negyeddöntős párharc visszavágóját hazai pályán vívhatná meg a Fradi. Hogy ki ellen? Na, ez a gond. Ugyanis – a Győr csoportgyőzelmével számolva – a CSM Bucuresti vagy a Rosztov-Don lesz majd az akadály a Final4 kapujában. Amennyiben egyikük sem botlik a hétvégén, akkor az utolsó fordulóban, Oroszországban, egymás ellen döntenek a kettejük közötti sorrendről. Bárkivel is kerülnek szembe a ferencvárosiak, nem az a kérdés, hogy melyik lenne jobb ellenfél nekik. Sokkal inkább, hogy melyik kevésbé rossz. Rosztovba elutazni fárasztó (tor)túra, az olimpiai és világbajnokok sorával felálló csapat „éhes”, és úgy fest, Frederic Bougeant keze alatt szintet lépett. A CSM ugyanakkor egy éve átmasírozott a zöld-fehéreken, és azóta csak erősödött. Ráadásul az akkori budapesti találkozónak balhés utóélete volt, így a románok – és talán az EHF is – alighanem a legkisebb probléma esetén „ráugranának” az FTC-re. A magam részéről tehát talán inkább a Rosztovra voksolnék. És mindenekelőtt arra, hogy a Fradi verje meg három góllal a Metzet. Bárhogy is matekozunk, abból baj nem lehet.