Adósok Ligája • SportTV

Adósok Ligája

 avatar 2013. 02. 19. 08:49    
Olvasási idő: 3 perc

A Bajnokok Ligájában még álló 16 csapat közül 12 adóssághalmazt görget maga előtt, és hihetetlen vagy sem, de a „mínuszos” versenyben több nagycsapat, így a Manchester United, a Milan, a Barcelona és a Real Madrid is „jól” áll.

Minden idők egyik legnagyobb nyilatkozója (aki sarkos fogalmazása dacára gyakran még a lényeget is látja), Uli Hoeness úgy fél éve egy közepes kiakadásában azt találta mondani: „Azért támogassa Németország Spanyolországot, hogy aztán a spanyol állam támogathassa a spanyol futballcsapatokat?!” Akkor vetődött fel először komolyan, hogy az UEFA nem csupán meghozta, de alkalmazni is akarja a pénzügyi fair play (financial fair play, FFP) szabályait. A spanyol kormány állami pénzből akart segíteni az elvben piaci alapon működő klubokon, hogy a több milliárd euró nagyságú adóssághalmazt eltüntesse. Csakhogy közben meg ugyanez a spanyol kormány kuncsorgott az EU-nál anyagi segítségért…

Na, szerintem körülbelül ennyire kell komolyan venni az UEFA által meghirdetett pénzügyi fair playt (FFP) is, amelyet elvben a nyártól már alkalmazni kell, és az első vétkeseket ki is lehet zárni a nemzetközi porondról. Mi több, az első vétkes már bűnhődik is, a játékosai és alkalmazottai felé tartozó Málaga a következő szezonban (vagy amelyikben négy éven belül először kvalifikálja magát) nem indulhat az európai kupaporondon. Hurrá, az UEFA végre lecsapott – ünnepelhetnénk az európai szervezetet. Hogy nem tesszük, annak egyszerű oka van: a Málaga összes tartozása (és ebbe nem csupán a bérjellegűeket számítottuk be) 90 millió euróra tehető, amivel – legyünk stílszerűek – nem juthatna be a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe.

Lehet, hogy a nagy vétkesek a következő időszakban évről évre csökkentik a hiányukat (ez ugye alapfeltétel, a mostani szezontól – és az ezzel összeköthető gazdasági évtől – senki sem költhet többet annál, mint amennyit megtermel, ugyanakkor az adósságmentes lét egyelőre nem alapfeltétel), lehet, hogy a szabályok kijátszásával eltűnnek majd a milliós mínuszok (a Manchester City például szponzori szerződést köt a tulajdonosával…), de azért aggasztó, hogy az interneten fellelhető nyilvános és kevésbé nyilvános pénzügyi mérlegek tanúsága szerint a Bajnokok Ligájában még álló 16 csapatból 12-nek jelentős tartozása van.

Csak hát, és itt jön be a képbe az UEFA mérlegének másik serpenyője, kinek áll érdekében, hogy ne játsszon az elitligában a Real Madrid, a Barcelona vagy éppen a Manchester United, illetve hogy például a Bayern München (legyünk nagyvonalúak) egy évtized alatt megelőzze az örökrangsort kilenc BL-diadallal vezető Real Madridot? Pedig ha komolyan vennénk a szabályokat, illetve egyenlőek lennének a pénzügyi feltételek, ez simán bekövetkezhetne. Csak amíg Münchenben komolyan veszik a pénzügyi szabályokat, a Real Madrid megveheti banki hitelre Cristiano Ronaldót, illetve elmehet a végsőkig Gareth Bale árában, a csaknem 125 millió eurós mínusszal meg minek foglalkozni?!

De a Real azért már fejlődik, különböző manőverekkel (például komplexumok eladásával) egy év alatt 45 milliót lefaragott a tartozásaiból (most 124,7 millió erós mínusznál jár), és bizony az adóslistán jó értelemben véve veri a Barcelonát. A katalánok a legutóbbi hivatalos mérlegük szerint ilyen-olyan jogcímen könnyed 320 millió euróval lógnak ennek-annak, de még ezzel sem dobogósok! A mezőny eleje ugyanis így fest: Valencia 552 millió euró, Manchester United 396 millió euró, Milan 350 millió euró. Ezután jön a Barcelona, majd a Galatasarayjal (215), a Juventusszal (188), a Schalkéval (184), az Arsenallal (97,8), a már említett Málagával (90), a Dortmunddal (40) és a Celtickel (7,71) folytatódik a tartozók rangsora.

Az adatokért felelősséget nem lehet vállalni, nem mindegyik származik hivatalos mérlegből, a trend viszont egyértelmű: amennyit csak lehet, áldozni kell, hátha jön a siker is. A pénzügyileg egészséges négy klubból kettő ráadásul kivételként is felfogható, hiszen a magántulajdonban lévő Sahtarnál és Paris Saint-Germainnél annyit „tolnak be” a kasszába, amennyi a nullszaldóhoz kell. Tudatos gazdálkodással csak a Porto és a Bayern München van tartósan pluszban.

A Bayern Münchennek például a 2012–2013-as szezon lesz zsinórban a 19., amelyben nyereséget termel. Kalle Rummenigge, a klubot működtető gazdasági társaság fővezére a közelmúltban a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak elárulta, már január 1-jén megvolt a fedezete az idény összes költségének (ne csodálkozzunk, hiszen például merchandisingból hat hónap alatt többet, 57,8 millió eurót keresett a klub, mint az előtte lévő komplett évadban), amit attól kezdve termelt a csapat, az színtiszta profit. Ami január 1. és június 30. között befolyt az egyelőre három bálban táncoló klub kasszájába, az már tiszta nyereség. Mindegy, hogy a BL-ben való továbbjutásért, az újabb mezek eladásáért vagy, mondjuk, a Német Kupa-továbbjutásért jön pénz, abból már a jövőt lehet építeni vagy a törzstőkét gazdagítani.

Ráadásul a Bayern több lehetőséget is kihasználatlanul hagy, illetve ha úgy tetszik, szurkolóbarát módon képes gondolkodni. Faraghatna operettközönséget is az Allianz Arena szurkolóiból, a többszörös túlkereslet hatására vidáman megemelhetné a jegyárait, de nem teszi. Beéri 85,4 millió eurós bevétellel, miközben a Real 126,2, a Manchester United 122, a Barcelona pedig 116,3 millió eurót kaszál a belépőkből. Csak aztán ők ezt elszórják játékosokra (a Bayern legdrágább vétele a 40 milliós Javi Martínez volt, a másik három csúcsigazolása erre simán ráver egy-egy húszast…), a hitelek kamatainak törlesztésére és irgalmatlan fizetésekre (emlékszünk a minap lezajlott versenyre, hogy ki keres többet, Ronaldo vagy Messi?), a Bayern (és például a Porto) meg a földön marad.

Csak ezzel ő és a sorstársai nem sokra mennek. A Porto véletlenszerű 2004-es diadala óta például nem nyert még olyan csapat Bajnokok Ligáját, amelynek ne lett volna jelentős tartozása. Mondjuk az UEFA által eddig követett laza pénzügyi fegyelem mellett ezen nincs mit csodálkozni. De azon sem kell majd, ha az FFP-vel kapcsolatban lesz pár első az egyenlők között…