A svédek is leülnek a „szégyenpadra”? • SportTV

A svédek is leülnek a „szégyenpadra”?

2021. 05. 25. 15:27    
Olvasási idő: < 1 perc

A hat nagy közül nem is egy pocsékul kezdte az idei elit-vb-t. A csehek, a kanadaiak és a svédek is első két meccsüket elvesztették. Azóta Csehország egy hosszabbításos sikerrel javított, a kanadaiak harmadszor is kikaptak. A kedd este kérdése: az örökrangsor negyedik helyén álló, 11-szeres világbajnok háromkoronások is javítanak, vagy szégyenszemre a juharlevelesekhez „csatlakoznak”…

Efgy kis sbvéd gólöröm Jó néhány hasonlóra lenne szükség kedd este Rigában , hogya kedélyek kissé lecsillapodjanak az északi hokihatalom több százezres táborában (Fotó: swehockey.se)

Az alaphelyzet hasonlít a B-csoport tegnap esti párosításához. Akkor a kétgyőzelmes németek felülkerekedtek a nyeretlen kanadaiakon, kedd este a szintén hibátlan svájciak meccselnek a „nullás” svédekkel.
A helvétek esélyesveréssel (Csehország 5–2) kezdtek, majd a svéd-verő dánokat a lehető legkisebb különbséggel (1–0) múlták felül. A svédek két blamájukat két outsider (Dánia 3–4, Fehéroroszország 0–1) ellen szenvedték el. Pedig Johan Garpenlöv mester
(játékosként kétszeres világbajnok maga is 1991-ben és 1992-ben) keretében nem kevesebb mint 8 KHL- és 5 NHL-játékos kapott helyet a 11 SHL-es, azaz hazai ligás hokis mellett, igaz viszont, hogy 9-en (!) visszamondták a meghívást, hatan pedig sérülés miatt nem szerepelhetnek. Így aztán meglehetősen „vegyes” kerettel vághattak neki a rigai vb-nek, de mivel többek közt az oroszok, a csehek és a szlovákok elleni csoportmeccs is hátravan, ha nem kezdik el azonnal a pontgyűjtést, akár lemaradhatnak a negyeddöntőbe jutásról is, amire – illetve a 8 között szereplés elmulasztására – 62 esztendeje, 1939-ben volt példa a svájci világbajnokságon (akkor ugyanis nem vettek részt a tornán…)
Nem annyira messze kell visszalapozni egy igazi nagy tétű svájci–svéd meccsig. 2018-ban egyenesen a nagydöntőt vívta a két együttes
a vb-n, csak szétlövés döntött közöttük, amely a Tre Kronornak sikerült jobban. Most ez talán már kevés is lenne. No nem a döntő (hol van az még?…), hanem a hosszabbításos győzelem. Most 60 perces siker kellene, a még nagyobb blama elkerülésére.

JÉGKORONG ELIT-VB. Sport2 19:15 Svájc–Svédország, A csoport (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Szélig Viktor)