Négyen két helyért a hoki vb-n • SportTV

Négyen két helyért a hoki vb-n

2021. 06. 01. 07:25    
Olvasási idő: 2 perc

A csoportkör utolsó fordulójának befejező 6 meccsét játsszák kedden a rigai jégkorong elit-vb-n. A negyeddöntő nyolc helyéből 6 elkelt, a fennmaradó helyért viszont még négy csapat van versenyben. Mi a játéknapról három mérkőzést is élőben közvetítünk.

A csoportköt záró napjától már szurkolók is bemehetnek a rigaui sportcsarnokba (Fotó: Getty Images)

KANADA–FINNORSZÁG

A címvédő Finnország már révben van, csak az a kérdés, a B-csoport első vagy második helyén jut tovább a nyolc közé. Normál idős győzelem esetén csoportelső, és akkor is az, ha ugyanannyi pontot szerez, mint a Team USA Olaszország ellen. Praktikusan: hja pontot veszt, akkor marad az amerikaiaknak esélye, hiszen teljesen valószínűtlen, hogy az itáliai csapat éppen az utolsó meccsre kapja össze úgy magát, hogy megszerezze első pontját vagy pontjait.
Kanadáénak viszont mindenképpen pontot kell szereznie, méghozzá legalább kettőt. A kazahok ugyanis már befejezték a csoportkört 10 ponttal, a sokáig reménytelennek tűnő helyzetben lévő juharleveleseknek meg 9. Azonos pontszám esetén őket mindenképpen megelőzik az egymás elleni 4–2-es győzelmükkel. A második pont viszont azért kell, mert ha a ki-ki meccset játszó német–lett találkozón hosszabbításos hazai győzelem születne, akkor mindhárom csapatnak 10 pontja lenne, s mindketten megverték Kanadát, azaz a hármas összevetésben előtte maradnának!

SZLOVÁKIA–CSEHORSZÁG

Mindketten továbbjutók, de a két évtizeddel ezelőtt még közös országot alkotó nemzetek közt olyan erős a rivalizálás, hogy hatalmas presztízscsata minden sportágban, minden korosztályban minden mérkőzés, amelyet egymás ellen vívnak. Mivel Svájc minden valószínűség szerint legyőzi Nagy-Britanniát, a csata tulajdonképpen az A-csoport 3. helyéért folyik, amelyet a csehek – akik szintén pocsékul rajtoltak – csak győzelemmel érhetnek el. Ha a három pont eloszlik, mindenképpen a szlovákok mennek tovább a harmadik, a csehek csak a negyedik helyen.

NÉMETORSZÁG–LETTORSZÁG

Igazi ki-ki ütközet. Ha eldől 60 perc alatt, a győztes továbbmegy, a vesztes kiesik. Ugyanez történik, ha a németek nyernek hosszabbításban vagy rávezetésekkel. Ha a kanadaiak hasonló módon kapnak ki a finnektől, és ugyanilyen lett győzelem születik, akkor négyes holtverseny (!) alakul ki 10 ponttal.  Abban esetben viszont a „minitáblázat” első két helyén a Kazahsztán (6 pont) és Lettország (5) menne tovább Finnország és az USA mellett és a németek (4), valamint a kanadaiak (3) járnak pórul. Azaz nincsen olyan lehetséges pontelosztás, hogy ennek a zárómeccsnek mindkét résztvevője játékban maradhasson. Így a magas színvonal ugyan nem garantálható, de a hatalmas küzdelem és az akár az utolsó pillanatig tartó izgalmak mindenképpen!

JÉGKORONG ELIT-VB. Sport1 11:15 Kanada–Finnország, B-csoport (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Godó Dániel, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Fodor Ádám); Sport1 15:15 Szlovákia–Csehország, A-csoport (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Szélig Viktor, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Gebei Péter és Halász Béni); Sport2 19:15 Németország–Lettország, B-csoport (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Kangyal Balázs)