Ringbe száll a Milan is • SportTV

Ringbe száll a Milan is

2021. 08. 23. 12:19    
Olvasási idő: 4 perc

Az első két nap mozgalmas, izgalmas, gólgazdag nyolc mérkőzéssel indult a Serie A új idénye. Remélhetőleg a két hétfői csata hasonló jókat hoz a futball szerelmeseinek. Gyakorlatilag az összes bajnokesélyes versenybe szállt már, a Milant kivéve, amely a forduló záró mérkőzését játssza Genovába.

Olivier Giroud a 15. francia futballista lehet, aki a Milan színeiben gólt szerez a Serie A-ban (Fotóü: Getty Imaóges)

CAGLIARI–SPEZIA

Mindkét együttes kemény harcban állt az előző idényben a kiesés ellen, s végül mindkettejüknek sikerült is bent maradnia. Tabellaszomszédként végeztek, a Spezia 39 ponttal lett 15., az egykoron még bajnokságot is nyerő Cagliari két ponttal mögötte végzett a 16. helyen, a legjobb kiesőnél csupán 4 egységgel többet gyűjtve.
A szárdok pedig az elmúlt négy idényben nem végeztek a 14. helynél lejjebb, s erre a bajnoki évre is a felsőházba kerülést célozták meg.  Pedig már júniusban véglegessé vát, hogy elvesztik egyik legjobbjukat, Radja Nainggolant , az indonéz származású belga exválogatott második kölcsönidőszaka is lejárt, visszatért játékjoga birtokosához, az Interhez. Helyettes0tésére Kevin Strootmant szerződtette a klub, ő meg egyik másik németalföldi orszgg exválogatottja, holland,, és koréúóábban öt jó esztendeje volt a Romában, amely Marseille-be adta el, tavasszal a Genoában játszott kölcsönben, s most ugyanezzel a státussal erősíti  a délieket. Leonardo Semplici, a korábbi SPAL-tréner most köré kívánja építeni a megújított csapatot. A szárdok legutóbbi 8 első fordulós meccsükből egyetlenegyet tudtak megnyerni, még 2013-ban. Másik fontos játékosuk a csapatkapitány Joao Pedro, a brazil támadó középpályás 41 gólt szerzett az elmúlt három idényben, a legtöbbet az öt topligában játszó brazil játékmesterek közül.

A Spezia korábbi mestere, Vincenzo Italiano a nyáron feljebb lépett, a Fiorentinát vette a át a kurta-furcsa Gattuso-epizód után, a helyére az Inter és a Barca korábbi középpályását, a brazil-olasz Thiago Mottát szerződtette a klub vezetősége. Az elmúlt idény egyik felfedezettje a házi gólkirály angolai M’Bala Nzola maradt a klubban, ebban az idényben még a legutóbbi 11 gólos teljesítményén is javítani szeretne.
Mindkét együttes 3–1-es sikerrel vette a múlt heti kupaakadályt, csak míg a Cagliari otthon győuzte le a Pisát, a Spezia idegenben bizonyult jobbnak a Pordenonénál.
A Cagliari két légiósa, a görög  Likojannisz és a román Marin a héten a társaktól külön edzett, de már felépültek lábikra-, illetve bokasérülésükből, Semplici edző hétfőn már számolhat velük. Nem játszhat viszont Farago, a hosszabb ideje sérült Rog és a középpályás Nandez sem. Acsapat alighanem 3-4-2-1-es rendszerben kezd,  Dalnert bemutakozhat a középpálya bal oldalán, az ék posztért pedig Pavoletti és Diego Simeone fia, Giovanni áll harcban.
A Speziába visszatérhet a Covid-komplikációk és a követő felépülés után Leo Sena, bár lehet, hogy még korainak ítéli a bevetését Motta, aki a tartalékkapus Krapikasra és a középpályás Bordinra viszont nem számíthat.   Samuel Mraz lesz a center az alighanem 3-4-3-ban kezdő együttesben. Az ukrán Kovalenko is játékra kész a középpályán.

Három statisztikai érdekesség: 1. A Spezia veretlen legutóbbi három bajnokiján (1 győzelem, 2 döntetlen), ha Cagliariban sem kap ki, élvonalbeli veretlenségi klubrekordot állít fel. 2. A Spezia mestere, Thiago Motta eddig egyetlen Serie A-s meccset nyert meg edzőként, 2019 októberében a Genoa kispadján 3–1-re a Brescia ellen. Csapata mindhárom gólját cserejátékos szerezte. 3. M’bala Nzola 11 gólját az előző idényben egyaránt a szezon első felében lőtte, beleértve az utolsó perces egyenlítő találatot is a Cagliari ellen a Sardegna Stadionban.

Kapcsolódó

Cagliari–Spezia bajnoki múlt

Összesen: 4 mérkőzés–1 Cagliari-győzelem–1 döntetlen–2 Spezia-győzelem/ 7–6-os gólkülönbség. A Serie A-ban: 2–0–1–1 /3–4. Ebből Cagliariban: 2–0–1–1/ 3–4. Cagliariban a Serie A-ban: 1–0–1–0/ 2–2. A párosítás legjobb gólszerzői: Melchiorri (Samp) 2 gól, Pinilla, Pereiro és Larrivey (Cagliari), valamint Maggiore és Piccolo (Spezia) 1-1.
A legutóbbi mérkőzés: Spezia–Cagliari 2–1 (0–0). Gólok: Piccolo, Maggiore, ill. Pereiro (2021. 3. 20.). A legutóbbi bajnoki Cagliari-győzelem: 3–0 (2015. 11. 15., Speziában a Serie B-ben); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 11. 20.); a legutóbbi Spezia-győzelem: 1–2 (2021. 3. 20.). Házi gólkirály (2020–21): Joao Pedro 16, ill. M’bala Nzola 5 gól.

SAMPDORIA–MILAN

Fabio Quagliarella 38 esztendősen is a Samp első számú frontembere (Fotó: Getty Images)

32 éve még az európai Szuperkupáért mérkőztek meg – a Milan volt a BEK, a Samp a KEK győztese – , azóta azért kissé lejjebb adták, főleg a genovaiak.
A milánói csapat azért az elmúlt idényben befutott másodiknak, de  a pazar őszt kissé halványabb tavasz követte, s végül lemaradt a gárda a városi rivális Interrel folytatott versenyfutásban. A szuper-veterán Zlatan mellé jelentős erősítésnek érkezett egy-egy világ- és  Európa-bajnok is a csapathoz, Olivier Giroud és Alessandro Florenzi személyében. Donnarumma távozása után a francia bajnok Lille-ből szerződtettek kapust, Mike Maignant. Pioli mester mindenképpen csökkentené a 12 pontos különbséget az Interrel, de közben a gárda 8 év után visszatér a BL-be is, amelynek második legeredményesebb csapata a Real mögött (persze, a BEK-időket is beszámítva). Ezért is fontos lenne egy sikeres start a Marassiban.
A másik oldalon is egy veterán, Fabio Quagliarella viszi a prímet, aki jelentős szerepet vállalt a múlt héten az Alessandria elleni kupameccsen is, egy-egy góllal és gólasszal a félidei 1–2 utáni fordításban – 3–2 lett a vége.
Roberto D’Aversa edző – aki januárban érkezett a kirúgott Claudio  Ranieri helyére – terve a fix középcsapat kialakítása. A vörös-feketék a sérült Ibrahimovicra egyelőre nem számíthatnak – így a frissen igazolt Giroud lesz az ék –, ám az Eb-hősök közül Simon Kjaer a védelem biztos pontja lehet. A Sampnak is lesz Eb-szereplő dánja, Damsgaard és a volt olasz válogatott Candreva is erősíti a középpályát. A japán Josida és a gambiai Colley a védelem oszlopai lehetnek. Chablot és Murillo játszottak a kupameccsen, de most nem lesznek kezdők.

Három statisztikai érdekesség: 1. A Milan megnyerte legutóbbi két bajnokiját a Samp ellen Genovában, újabb siker hármasra növelné a sorozatot, amelynél jobbat csak 1964 és 1968 között ért el a rossoneri (4 győzelem sorozatban)  2. A milánói sztárcsapat hármat elvesztett legutóbbi négy idénynyitójából azután, hogy előtte 14 meccses veretlenségi szériát produkált az első bajnokikon  (10 gy., 4 d.). 3. Ha betalál, Giroud lehet a Milan 15. francia gólszerzője a Serie A-ban, bár már az eddigi 14 is csúcsnak számít.

Kapcsolódó

Sampdoria–Milan bajnoki múlt

Összesen: 126 mérkőzés–30 Sampdoria-győzelem–31 döntetlen–65 Milan-győzelem/ 119–211-es gólkülönbség. Ebből Genovában: 63–19–19–25/ 72–98. A párosítás legjobb gólszerzői: G. Nordahl (Milan) 11 gól, Altafini és Rivera (Milan) 7-7.
A legutóbbi mérkőzés: Milan–Sampdoria 1–1 (0–0). Gólok: Quagliarella, ill. Hauge (2021. 4. 3.). A legutóbbi Samp-győzelem: 1–0 (2019. 3. 30.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 4. 3.); a legutóbbi Milan-győzelem: 1–2 (2020. 12. 6., Genovában). Házi gólkirály (2020–21): Fabio Quagliarella 13, ill. Zlatan Ibrahimovic 15 gól.

A meccs után jön új magazinműsorunk, a  Nyerő SzeriA – friss szakértőinkkel…

Persze az olasz bajnokág mllett nem „hagyjuk magára a Süperliget sem, a török élvonal mádofik hkörénekkét háraélévő találkozóját láthtják a Sport2-n. Az első forduló kegnagyobb különbségű győzelmének „birtokosát”,  a Trabzonsport hazai találkozóján, az ugyancsak győzelemmel rajtoló bajnok Galatasarayt idegenben mutatjuk meg hétfőn este.

SERIE A, 1. forduló. Sport1 18:15 Cagliari Calcio–Spezia Calcio (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 20:30  UC Sampdoria–AC Milan (kommentátor:  Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 22:45  Nyerő SzeriA olasz futballmagazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András Dániel)
SÜPERLIG, 2. forduló. Sport2 18:15 Trabzonspor Kulübü–Sivasspor (kommentátor: Bartha Zoltán); Sport2 20:45 Galatasaray–Hatayspor (kommentátor: Engyel István)