Egy NBA-játékos, aki az üzletben igazán MVP • SportTV

Egy NBA-játékos, aki az üzletben igazán MVP

Szabó Máté avatar Szabó Máté 2021. 09. 17. 09:31    
Olvasási idő: 4 perc

Ha most arra kérnénk egy NBA-szurkolót, mondja el, ki az a játékos, aki pályafutása után a legtöbbszörösére növelte megkeresett vagyonát, vélhetően szinte mindenkinek Michael Jordan, Magic Johnson, Kobe Bryant és a többi gigasztár jutna azonnal eszébe. Pedig nem, az üzleti élet Michael Jordanjét a kosarasok közül Junior Bridgemannek hívják, aki soha nem keresett 350 ezer dollárnál többet egy szezonban, most mégis több százmillió dollárja van. És nem a kosárlabdából.

Junior Bridgeman 18 ezer embernek adott munkát. (Fotó: twitter / Front Office Sports)

Ok, Jordan a leggazdagabb egykori NBA-játékos, vagyonát 2,2 milliárd dollárra becsülik. Neki szépen csengenek még a mai napig is a szponzori szerződései, főleg a Nike-val kötött Jordan brand deal. Van egy NBA-csapata is, a Charlotte Hornets, és arról már mi is írtunk, hogy más irányba is befektet, és például saját tequilája is van. Az ő vagyonosodása nem olyan hatalmas csoda, hiszen egy sportágat tett fel a térképre, a fizetése akkoriban rengetegnek számító 93 millió dollárra rúgott, utolsó két Bullsos évében 30 millió dollárt kapott, ami még a mai ligában is megsüvegelendő fizetés lenne. Ne feledjük azonban, hogy neki már akkor sem a valós fizetése volt a magasabb, hanem a szponzorpénzei. A leggazdagabb kosarasok hetes listáján – amit az International Business Times gyűjtött össze – holtversenyben második Magic Johnson, negyedik LeBron James, ötödik Shaquille O’Neal, hatodik Vinnie Johnson és hetedik Grant Hill. Johnson is érdekes, hiszen ő sem volt szupersztár, de minket most a 600 millió dolláros vagyonnal rendelkező – így Magic Johnsonnal holtversenyben második – Junior Bridgeman érdekel, ő a legkevésbé ismert a felsoroltak közül.

Nagyon jó belefutni olyan hírekbe, hogy abban az időszakban (hetvenes és nyolcvanas évek), amikor az NBA-ben több játékos is azon csúszott el, hogy inkább kokainra költötte a pénze jelentős részét, volt olyan, aki már gondolt a jövőjére, és már játékosként komoly üzleti ambíciói voltak. Akkoriban ugyanis még nem dobáltak dollártízmilliókat bármelyik játékoshoz, és Magic Johnson 2,5 millió dolláros fizetése csillagászatinak számított. Tehát ha akkor le akartál gatyásodni, akkor még nem százmilliókat kellett elkölteni a sleppre, mint például Allen Iverson és Antoine Walker, ’’csak’’ pármillió dollártól kellett megszabadulni ’’ügyesen’’. Ebben a korszakban volt egy elég jó, de nem éppen sztárjátékos, Junior Bridgeman, anyakönyvezett nevén Ulysses Lee Bridgeman, aki 10 szezont játszott a Milwaukee Bucksban és kettőt a Los Angeles Clippersben. Tényleg jó volt, sokan azt mondják, ha már akkor lett volna Legjobb Hatodik Ember-díj, azt többször is megkapta volna, de a mai rajongók vélhetően nem hallottak róla.

Korrekt NBA-karrier az övé, a mai napig ő játszotta a legtöbb meccset a Bucksban (711 mérkőzés), az összesen lejátszott 849 meccsén átlagosan 25 percet töltött a pályán, és 13,6 pontot dobott, karriercsúcsa 41 pont volt. Kettes számú mezét visszavonultatta a Bucks. Karrierje vége felé ő volt a játékosszakszervezet elnöke, és 1988-ban perre ment az NBA-vel a játékosfizetések miatt. A Slam magazinnak azt nyilatkozta, akkoriban figyelte a tulajokat, és látta, hogy nekik nem egy meccset eldöntő dobáson múlik csak a sikerük, hiszen másban (az ületi életben) teljesednek ki, és van életük a kosárlabdán túl is. Ez pedig hatással volt rá.

Az elérhető adatok szerint a legmagasabb keresete 350.000 dollár volt, és ugyan nem keresett minden szezonjában ennyit, tehát nem ez lenne a végleges keresete, de ha ezt felszorozzuk, akkor 4,2 millió dollárt kapnánk. Ez akkoriban sok pénz volt, de nem egy példát láttunk arra, hogy el lehet ezt verni…

1975-ben kelt el a drafton, a Los Angeles Lakers választotta ki és az akkor igazi blockbusternek számító Kareem Abdul-Jabbar-cserében a kis piacnak számító Milwaukeeba cserélték. Talán nem is történhetett ennél jobb vele, mert a bulik és Hollywood helyett volt ideje a jövőjével foglalkozni. A szezonok közötti nyáriszünetekben jogot tanult, és a korábban Magyarországon is jelen lévő Wendy’s gyorsétteremláncban dolgozott. Na jó, nem krumplit sütött, hanem a működést, az üzleti modellt tanulmányozta.

Mikor visszavonult, már volt három saját étterme, ez a szám 2015-re egyes források szerint 450-re nőtt, neki volt a második legtöbb Wendy’s étterme a világon, emellett többek között a Chilli’s nevű láncban is érdekeltté vált. Összesen körülbelül 18 ezer alkalmazottat foglalkoztatott ekkoriban ezekben. A fenti Sports Illustrated-videóban azt mondja, hogy először azt gondolta, neki csak a pénze áll majd benne, és más viszi az üzletet, de idővel rá kellett jönnie, hogy ez nem így működik. Tanult és úgy alakította az üzletet, hogy sikeresek legyen az éttermei, ezzel pedig több bevételt érjen el.

Rájött, hogy ez üzleti világ is olyan picit, mint a kosárlabda, a sport.

Sok energiát és időt kell fektetni a gyakorlásba, és jobban mennek majd a dolgok. „Megtanultam, hogy akkor leszel sikeres, ha elkötelezett vagy, hajlandó vagy keményen dolgozni, és megteszel olyan dolgokat is, amiket a legtöbben nem tennének meg.”

A Forbes 2015-ös listáján a negyedik legjobban kereső visszavonult sportoló volt 32 millió dolláros bevételével, csak Jordan, David Beckham és a korábbi golfozó, Arnold Palmer keresett nála többet.

2017-ben egy még a Wendy’s-nél is nagyobb márkába fektetett be:

eladta az éttermeit, és cégével Coca-Cola palackozó és disztribútor lett.

Ez azt jelenti, hogy gyárt is Coca-Colát, azaz ezek szerint tudja azt a bizonyos titkos receptet, illetve, hogy az üdítőital terjesztésében is részt vesz, például St. Louisban, Kansas Cityben és több más államban csak az ő kóláját isszák az emberek. Azóta már Kanadában is szerzett érdekeltségeket. A Bridgeman Foodsot egyik fiával vezetik ketten.

Ezen felül a pénzét az afroamerikai közösség számára meghatározó Ebony és Jet magazinba is befektette. Amikor a kiadó csődbe ment 2020-ban, 14 millió dollárért megvásárolta azt a Bridgeman Sports and Media. Ez a két magazin az amerikai fekete közösség számára kultikus kiadvány, az olvasók az 1940-es és 1950-es években alapított lapokban politikai (korábban elsősorban a polgárjogi küzdelmekről szóló), kulturális híreket olvashatnak, vagy épp ezekből tájékozódnak a divatvilággal és a sikeres fekete hírességek életével kapcsolatban. A kiadóvállalatot Eden Bridgeman Sklenar, az egykori kosaras lánya vezeti, és komoly tervei vannak a lapokkal.

Tényleg nagyon nem mindegy, hogy egy sportoló, aki az átlagnál jobban keres, milyen utat választ magának a visszavonulása után. Bridgeman példája is jól mutatja, hogy bár többet hallunk azokról, akik elveszítik a pénzüket karrierjük lezárása után, akad azért olyan is, aki megsokszorozza azt okos befektetéseivel. Egyébként 2014-ben felröppent a pletyka, hogy résztulajdonosa lehetne a Bucksnak, de akkor ez nem jött össze, viszont addigra már volt részesedése a Sacramento Kingsben. Ettől függetlenül a mai napig szurkol a Bucksnak, a 2021-es döntő közben is megszólaltatták, és elmondta, hogy nagyon boldog a csapat sikerei miatt, és van egy kötelék a Bucks régi és jelenlegi játékosai között is.

Ha Bucks-játékosként üzleti tanácsokra lenne szükségünk, mi biztosan hozzá fordulnánk. Sokat változott a világ a nyolcvanas évek óta, már nem 350 ezer dollárt keresnek a játékosok, Giannis Antetokounmpo például 2020-ban egy olyan szerződést írt alá a Bucks-szal, amelynek köszönhetően 5 év alatt majd 230 millió dollárt fog keresni.