Búfelejtő három pont a San Siróban? • SportTV

Búfelejtő három pont a San Siróban?

2021. 09. 18. 15:20    
Olvasási idő: 3 perc

Két legutóbbi dobogós együttes mérkőzését mutatjuk szombaton a Serie A-ból, egyikük sem nyerősorozatból érkezik az olasz élvonal negyedik fordulójába…

Lautaro Martínez lassan véget vetne a Bologna elleni gólcsendjének (Fotó: Getty Images)

INTER–BOLOGNA

Picinyke kis gödörbe került a scudetto jelenlegi birtokosa. Legutóbbi két tétmérkőzésén nyeretlen maradt, ikszelt a Samppal és a BL-rajton 1–0-s vereséggel rajtolt. Egyik sem tragédia, ám ebben a naptári évben csupán kétszer, április derekán és január elején fordult elő a fekete-kékekkel. A javításhoz szinte „rendelt ellenfél” a Bologna, amely négyszer is nyert ugyan az elmúlt 9 alkalomból a San Sióban, ám 17 legutóbbi hazai bajnokiját megnyerte a milánói óriás. Ilyen vagy ennél hosszabb hasonló sorozatra csak három csapat volt képes összesen négy alkalommal: a Torino 1948-ban, a Milan 1950-ben, a Juve 2014-ben és 2017-ben, utóbbi ekkor 33-ig fokozta ezt a szédületes szériát.
Hétfőn este a Bologna nem csupán hosszabb ideje először zárt két egymást követő mérkőzést kapott gól nélkül, hanem kétmeccse s veretlen startot is produkált ezzel.
Mivel kevés idő telt el a szerda esti BL-meccs óta, Simone Inzaghi vélhetően több helyen is frissít a csapatán. A háromtagú védelem változatlan marad, de a középpálya jobb oldalán vélhetően Dumfries váltja Darmiant, s a támadóduó két tagja Martínez, Correa és Dzeko közül ki, érdekes, hogy eltérő források szerint a kevésbé neves argentin helye tűnik biztosabbnak.
Szinisa Mihajlovics – aki amúgy játékosa és másodedzője is volt az Internek – két sérült középpályása, Jery Schouten és Kingsley Michael nélkül utazott csapatával Milánóba. A Verona ellen hétfői győztes bombagól szerzője, Svanberg az esélyes Schouten pótlására. A támadó középpályás trió tagjaira több jelöltje is van a szerb mesternek,  Soriano, Sansone, Skov Olsen, Barrow é Orsolini közül kerül ki a három kezdő, akik támogatják az ékként elöl küzdő Arnautovicot a védőkkel folytatott küzdelemben.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter 8 legutóbbi Serie A-meccse mindegyikén szerzett legalább két gólt, ezt megelőzően 2007 februárjában volt ilyen hosszú (10 meccses) hasonló szériája. 2. Az előző idény kezdete óta Federico Demarco 6 gólt lőtt (5-öt a Verona, egyet a Bologna színeiben), a hátvédek közül ennél többször csak Gosens (11), Hakimi (8) és Theo Hernández (7) talált a kapuba a top5 európai ligában. 3. Csak a Roma (6) ellen maradt több meccsen góltalan Lautaro Martínez, mint a Bologna ellen (5), és csak a Juvétól kapott ki többször (4), mint az emiliaiaktól (2), amikor a pályán volt az argentin támadó.

Kapcsolódó

Inter–Bologna bajnoki örökmérleg

Összesen: 125 mérkőzés–74 Inter-győzelem–35 döntetlen–43 Bologna-győzelem/ 231–174-es gólkülönbség. Milánóban: 76–42–21–13/ 119–71. A párosítás legjobb gólszerzői: Angelo Schiavio (Bologna) 16 gól, Gino Pivatelli és Carlo Reguzzoni (Bologna), valamint Roberto Boninsegna (Inter) 9-9.
A legutóbbi mérkőzés: Bologna–Inter 0–1 (0–1). Gólok: Lukaku (2021. 4. 3.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 1–0 (2021. 4. 3., Bolognában); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2017. 9. 9., Bolognában); a legutóbbi Bologna-győzelem: 0–1 (2019. 9. 3.). Házi gólkirály: Nicolo Barella, Matteo Darmian, Hakan Calhanoglu, Lautaro Martínez és Ivan Perisic 1-1, ill. Lorenzo De Silvestri 2 gól.

SALERNITANA–ATALANTA

Az újonc salernóiak célja az idény első pillanatától fogva csakis megkapaszkodás lehetett az élvonalban. Nem állnak túl jól a tervvel: három kör után nincs pontjuk, -9-es gólkülönbséggel a sereghajtók a táblázaton. A kicsinyke kis reménysugarrat Franck Ribéry szerződtetése jelentette, a veterán vb-ezüstrémes, BL-győztes csatár zsenialitása vitathatatlan, de 38 évesen egyetln fecskeként aligha tarthat bent egy egész csapatot.
Az Atalantának is nagyon kellenek a pontok, az elmúlt idény bronzérmese jelenlég csupán 4 ponttal áll és már ötöt vesztett, s hiába remekelt a „tizenegyeshalmozó” BL-rajton Villarrealban, Gasperini mesternek legalább olyan fontos a Serie A, mint az európai elitliga, ahol a „covidos” évben egészen a negyeddöntőig menetelt a csapat, a ahhoz hasonló szezont aligha tud produkálni a közeljövőben.
A bergamóiak továbbra sem számíthatnak Luis Murielre, a kolumbiai gólvágó legalább a hó végéig kimarad a táncból. A másik kolumbiai támadó, Duvan Zapata társa alighanem a fiatal Piccoli lesz. Hateboert is nagyon visszavárják lábműtétje után, a másik holland középpályás, De Roon négymeccse eltiltásának utolsó találkozóját tölti. Előbbi helyett Zaccaposta vagy Maehle kezd, utóbbi helyére ott a következő holland, az átigazolási időszak utolsó napján szerződtetett Teun Koopmeiners, aki már nemcsak bemutatkozott, hanem gólt is szerzett már Louis van Gaal „csikócsapatában”.
A hazaiak csatárduóját valószínűleg Simy és Bonazzoli alkotja, Ribéry egyelőre a cserepadon kezd Milan Djurics, a negyedik csatár. Az albán válogatott Veseli is kimarad, társaságában, Castori edzőnek elég szegényes a választéka a pótlására.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Salernitana három forduló után már 11 kapott gólnál tart. mióta húszcsapatos a Serie A (2003–04), csupán három csapat kapott 12 vagy több gólt az első négy játéknapon, a Benevento (12-t 2020-ban),  a Sassuolo (15-öt 2013-ban) és a Livorno (12-t 2007-ben). 2. Nwankwo Simy első Serie A-gólját az Atalanta ellen szerezte 2016 szeptemberében, a nigériai csatár az előző idényben a Crotone színeiben mindkét találkozón betalát a bergamóiak kapujába. 3. Duván Zapata 97 gólnál jár a Serie A-ban, nagy valószínűséggel ő lesz az első kolumbiai játékos, aki eléri a száz találatot az olasz élvonalban.

Kapcsolódó

Salernitana–Roma bajnoki mérleg

Összesen: 6 mérkőzés, 1 Salernitana-siker, 0 döntetlen, 5 Roma-győzelem / 6–13-as gólkülönbség. Salernóban: 3–1–0–2 / 3–5. Firenzében a Serie A-ban: 72–34–29–9 /108–61. A párosítás legeredményesebbjei: Amadei (Roma) 3, Paulo Sergio és Urilli (Roma) 2-2 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Salernitana–Roma 2–1 (0–0). G.: Bernardini (11-es), Giampaolo, ill. Di Biagio (1999. 1. 24.). A legutóbbi Salernitana-győzelem: 2–1 (1999. 1. 24.); a legutóbbi döntetlen: nem volt még; a legutóbbi Roma-győzelem: 1–3 (1999. 2. 12., Rómában). A házi gólkirály: Bonazzoli és M. Coulibaly 1-1, ill. Zaccagni 2.

SERIE A, 4. forduló. Sport2 17:45 FC Internazionale–FC Bologna (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 20:30 US Salernitana 1909–Atalanta BC 1907 (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kéri András Dániel)