Megmarad-e utolsó hibátlannak a Napoli? • SportTV

Megmarad-e utolsó hibátlannak a Napoli?

2021. 09. 20. 11:37    
Olvasási idő: 2 perc

Vasárnap a Roma és a Milan is elvesztette százszázalékos státusát a Serie A 2021–22. évi kiírásában. Egyetlen együttes lehet csak 12 pontos négy játéknap után: a hétfő este Udinében fellépő Napoli.

Lorenzo Insigne gólöröme auz Udinese ellen idén májusban. Gyakorolhatta eleget? összesn hatszor talált be a friukiaiak hálójába bajnoki mérkőzéseken (Fotó: Getty Images)

Az Udinese remekül kezdte a szezont, 2 győzelemmel, 1 döntetlennel, veretlenül és 6–2-es gólkülönbséggel. Igaz, a legutóbbi siker igencsak „ki volt centizve”, a csereként beállt Lazar Szamardzsics remek lövéssel szerezte meg a három pontot csapatának. A friuliaiak történetük során szeretnék harmadszor is az első négy mérkőzésükből három győzelemmel indítani az idényt, ez legutóbb 2014-ben sikerült nekik. Ehhez szerencseemberük, Gerard Deulofeu újabb találatára lenne szükségük, az egykori Barcelona-játékos ha gólt szerez, Antonio Di Natale 2014 decemberi sorozata óta az első futballista lesz, aki négy egymást követő hazai meccsen eredményes a Friuli Stadionban. A győzelem egy hosszú szériát törne meg, a fekete-fehérek 2016 áprilisa, 10 bajnoki óta nyeretlenek a Napoli ellen.
Luciano Spalletti visszatérése a nápolyi kispadra eddig pazar, három győzelemmel nyitották a bajnokságot, s mivel Osimhen egyenlíteni tudott Leicesterben csütörtökön az Európa-ligában, őrzik idénybeli veretlenségüket is. A múlt héten a Serie A-ban 0–1-es hátrányból verték meg a rekordbajnok Juvét, Politano és Koulibaly góljával. Spalletti mester az esetleges győzelemmel beállítaná „egyéni rekordját”, 2017-ben egyszer már megcselekedte ezt az Inter kispadján. Az azúrkékek legutóbbi két meccsükön 7 gólt szereztek az Udinese ellen, bíznak tehát a hasonló folytatásban.
A hazaiak továbbra sem számíthatnak Ilja Nesztorovszki szolgálataira, a macedón játékos keresztszalag-szakadás miatt bevethetetlen már hosszabb ideje. Success megfázással, Udogie vádliproblémákkal küzd, Teodorczyknak pedig sárga lapjai miatt kapott büntetését kell letöltenie. Ám ők a múlt héten sem játszhattak, így Luca Gottinak lehetősége nyílik a „győztes csapaton ne változtass!” edzői klisé újabb alkalmazására.
A Napoli állandó hiányzói Demme (térdszalagsérülés), Lobotka (combizomgyulladás) és Meret kapus, viszont Dries Mertens és Favzi Gulam újra edzésbe állt, Spalletti nevezheti őket a meccsre, de óvatosságból alighanem csak a cserepadon kezdenek. Mario Rui a Juve ellen rúgást kapott, Leicesterben nem is játszott, Udinében azonban visszatérhet a védelem bal oldalára.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli története során első ízben kezdhetné két egymást követő évben négy győzelemmel a bajnoki szezont, tavaly ugyanis ez már sikerült egyszer. (Más kérdés, hogy az idény végére visszacsúszott az 5. helyre.) 2. Az Udinese a legutóbbi 10 bajnokijából 9-et elvesztett a nápolyiak ellen, egy döntetlen mellett, miközben meccsenként átlagban 2.7 gólt kapott tőlük.  3. Csak a Roma szerzett több (7) gólt az Udinesénél és a Napolinál (5-5) a meccsek második félidejében ebben az idényben.

Kapcsolódó

Udinese–Napoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 78 mérkőzés–17 Udinese-győzelem–29 döntetlen–32 Napoli-győzelem/ 101–121-es gólkülönbség.  Udinében: 39–13–18–8/ 58–45. A párosítás legjobb gólszerzői: Diego Maradona (Napoli) 9,  Antonio Di Natale (Udinese) 8, Lorenzo Insigne (Napoli) és Lorenzo Bettini (Udinese) 6-6.
A legutóbbi mérkőzés: Napoli–Udinese 5–1 (2–1). Gólok: Zielinski, Fabián Ruiz, Lozano, Di Lorenzo, L. Insogne, ill. Okaka (2021. 5. 11.). A legutóbbi bajnoki Udinese-győzelem: 3–1 (2016. 4. 3.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2019. 12. 7.); a legutóbbi Napoli-győzelem: 1–5 (2021. 5. 11., Nápolyban). Házi gólkirály: Gerard Deulofeu 2, ill. Eljif Elmasz, Fabián Ruiz, Lorenzo Insigne,  Kalidou Koulibaly, Mário Rui és Matteo Politano 1-1 gól

SERIE A, 4. forduló. Sport1 18:30 a játéknap összefoglalója (kommentátor: Fülöp László és Fülöp Marcell); Sport1 19:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel és Várhidi Péter); Sport1 20:30 Udinese Calcio–SSC Napoli  (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter)