Az Inter visszavenné a vezetést • SportTV

Az Inter visszavenné a vezetést

2021. 09. 21. 17:11    
Olvasási idő: 4 perc

Hétfő este még a 4. fordulót fejezték be, kedden késő délután már az 5.-et kezdik a Serie A-ban. A nap mindhárom mérkőzését közvetítjük, a legnagyobb érdeklődés a Fiorentina–Inter rangadót övezi az olasz futball hívei körében.

Hány hasonló Imter-gólörömöt láthatunk kedden este az Atremuo Franchiban? (Fotó: Getty Images)

BOLOGNA–GENOA

Hatalmas pofont kapott szombaton a Bologna a címvédő Intertől. Igazából most, a  Genoa és a hét végén majd az Emploli  ellen derülhet ki, hogy az csak egy kisiklás volt, vagy az előző győzelmek bizonyulnak csalókának, hiszen azokat az alsóház alján található, potenciális kiesőjelöltek ellen érték el.  A Genoa két vereséggel kezdett, igaz, azt a táblázat jelenleg két éllovasától szenvedte el, majd hazai pályán megszerezte első három pontját a Cagliari ellen. Szombaton aztán nagy reményekkel futott  ki a Fiorentina ellen a pályára, de ellenfele gól nélküli első félidő után berámolt kettőt, és végül csak szépíteni sikerült a kikötővárosiaknak. Davide Ballardini edzőnek elsősorban a védekezést kell rendbe tennie, a négy meccsen kapott tíz gól kicsit sok egy masszív középcsapattól, amellyé előrelépni kíván a Genoa, amely egyébként még felkészülési meccsen is kapott hármat az Alessandriától és kettőt az Olasz Kupában a Perugiától. Ballardini egyébként már negyedik időszakát tölti a csapat élén, tavaly a nagyobb bajok idején többek közt a Bologna ellen sikerült 2–0-s győzelemre vezérelni gárdáját.
A bolognai középpályás duó, Schouten és Michael tagjai még mindig nem gyógyultak fel izomsérülésükből, Mihajlovics most sem számolhat velük. Távollétükben a svéd Svanberg és az argentin Domínguez játszik védekező középpályást, a támadó részleg alighanem   Soriano, Sansone, Skov Olsen, Barrow, Orsolini ötösből választja ki a kezdő hármat. Elóöl Arnautovic ékként szereplése biztosra vehető.
A Genoából csupán a középpályás Cassata hiányzik hosszabb ideje, térdműtétje után lábadozik. Az ecuadori csatár, Felipe Caicedo visszatérése is csúszhat, lehet, hogy egészen a jövő hétig. Mattia Destrót a második félidő elején le kellett cserélni a Fiorentina ellen. Könnyen lehet, hogy a veterán Pandev, vagy éppen a primaverából frissen felkerülő Yahya Kallon kezd a helyén késő délután a Renato dall’Arában.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Genoa legutóbbi négy bajnokiján nem kapott gólt a Bolognától. Ennél hosszabb hasonló sorozatra 2009-ig kell visszalapozni, akkor egy ötös hasonló sorozata volt a liguriaiaknak a Lecce ellen.  2. Legutóbb kedden 2013 februárjában nyert a Bologna bajnokit, a Fiorentina ellen 2–1-re. Azóta a vörös-kékek öt meccsen csak két pontot szereztek, egy gólt elérve a hét második napján.  3. Mattia Destro két gólt szerzett a Bologna ellen a Serie A-ban: egyet jelenlegi csapata, a Genoa, a másikat a Siena színeiben. A Bolognában viszont 105 élvonalbeli meccsen szerepelt, 25-ször talált a kapuba.

Kapcsolódó

Bologna–Genoa bajnoki örökmérleg

Összesen: 98 mérkőzés–39 Bologna-győzelem–32 döntetlen–27 Inter-győzelem/ 139–122-es gólkülönbség.  A Serie A-ban: 94–36–32–26 / 133–127. Bolognában: 49–25–18–6/ 91–54. Bolognábana Serie A-ban: 47–23–18–6 /86–52. A párosítás legjobb gólszerzői: Gino Pivatelli (Bologna) 13, Ettore Puricelli (Bologna) 12, Ezio Pascutti (Bologna) 10 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Bologna–Genoa  0–2 (0–1). Gólok: Zaccaposta, Scamacca-11-es (2021. 5. 12.). A legutóbbi bajnoki Bologna-győzelem: 2–0 (2018. 2. 24.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2019. 9. 25., Genovában); a legutóbbi Genoa-győzelem: 0–2 (2021. 5. 12.). Házi gólkirály: Lorenzo De Silvestri 2, ill. Mohamed Faresz 2 gól

FIORENTINA–INTER

Lautaro Matínez (balról) és Szofjan Amrabat tavaly szeptember után idén Firenzében is szembekerülhet – már ha Inzaghi és Italiano mester is úgy rendelkezik… (Fotó: Getty Images) Getty Images)

Az Inter gólzáporos hétvégi győzelme feledtette a szurkolókkal és a csapattal a Samp elleni pontvesztés és a Realtól az utolsó percekben kapott góllal elszenvedett vereség negatív hatását. Így bár a tökéletes szezonkezdet tovatűnt a gárda igen magas színvonalon játszik, akár hosszabb távon is folytathatja sikereit. Főként, hogy az új szerzemények,  Correa, Calhanoglu és Dzeko nemcsak hamar beilleszkedtek, hanem az élen járnak a jól teljesítők között is. Az elmenők közül Hakimi pótlása tűnt a legnehezebbnek,  ám most olybá tűnik, Dumfries lesz az állandó megoldás, Darmian „csak” a mindenkor bevethető tartalék szerepét játszhatja a jobbhátvéd vagy jobb oldali középpályás – függően attól, Inzaghi három vagy négy védővel játszatja a csapatot  – posztján. Az Inter tehát önbizalommal telten léphet pályára azon ellenféllel, amelyet az utóbbi időkben háromszor is legyőzött, duplán a vajnoksáégban és az Olasz Kupa előző kiírásának nyolcaddöntőjében.
A toszkánok azonban ebben az idényben keményebb riválisok lehetnek. Kiválóan rajtoltak, a Romától elszenvedett nyitó napi vereség után három győzelmet arattak egymás után, a legutóbbit a Genoa ellen idegenben. A hatalmas múltú klubban hosszú évek középszerűsége után a szurkolók 2019 októbere óta először ülhettek három egymást követő bajnoki után ünnepet, s hat éve fordult elő legutóbb, hogy az első négy játéknapon 9 pontot gyűjtöttek. Akkor, féltucat éve a szezont az 5. helyen zárták, csupán három ponttal az Inter mögött. Most hasonló magasságokról azért még nem álmodoznak, de a mezőny első felében mindenképpen helyt szorítanának maguknak.
Simone Inzaghi alighanem néhány helyen változtat a Bolognát tönkrezúzó csapat kezdőjén – különös tekintettel arra, hogy a hét végén lombard rangadó következik az Atalanta ellen. Calhanoglu vélhetően a középpálya szélére kerül, Vecino bekerül a kezdőbe, Perisic pedig a bal oldalt viszi, ha nem Demarcót választja a mester. Edin Dzeko lesz alighanem az egyik kezdő csatár – noha csak csereként állt be legutóbb a megsérülő Correa helyére. Az argentin csak kisebb zúzódást szenvedett, de az edző nem kockáztat, nem kezdeti, inkább Alexis Sánchezt teszi be a csapatba.
A hazaiaknál Odriozola bár Genovában a középpálya jobb oldalán ténykedett, Vanuti sérülése miatt újra visszakerül jobbhátvédnek, mert Vincenzo Italiano ragaszkodik a 4-3-3-as formációhoz. A középpályán a Genovában remeklő Saponara kerülhet be az ék Nicolás Gonzálezt támogató trióba. Castrovili hátrébb húzódott legutóbb, Szofjan Amrabart és a Juve-kölcsönjátékosként a klubnál lévő Torreira kerülhet még a kezdőbe, s Alfred Duncan növelheti még a támadóvariációk lehetőségét.
Ha az Inter megszerzi a három pontgot, ismét átveszi – legalább egy napra – a vezetész az olasz élvonalban.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Fiorentina legutóbb 2017 áprilisában tudta legyőzni az Intert, gólgazdag mérkőzésen 5–4-re. Az azóta lejátszott nyolc meccsen négy milánói győzelem született, négy döntetlen mellett. 2.  Az Inter eddig 21 mérkőzést játszott kedden a Serie A-ban, ebből egyetlenegyet vesztett csak el, a Novara ellen 2011-ben, a legutóbbi ötöt mind megnyerte. 3. Hakan Calhanoglu négy bajnoki gólt lőtt eddig a Fiorentinának, ennél többet egyetlen csapat ellen sem szerzett. Ráadásul ebből háromszor az Artemio Franchi Stadionban volt eredményes.

Kapcsolódó

Fiorentina–Inter bajnoki örökmérleg

Összesen: 166 mérkőzés–44 Fiorentina-győzelem–54 döntetlen–68 Inter-győzelem/ 213–256-os-es gólkülönbség. Firenzében: 83–29–35–19 /125–96. A párosítás legjobb gólszerzői: Gabriel Batistuta (Fiorentina) 15, Mauro Icardi (Inter)  11, Sandro Mazzola (Inter) 10 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Fiorentina–Inter 0–2 (0–1). Gólok: Barella, Perisic (2021. 2. 5.). A legutóbbi bajnoki Fiorentina-győzelem: 5–4 (2017. 4. 22.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2020. 7. 22., Milánóban); a legutóbbi Inter-győzelem: 0–2 (2021. 2. 5.). Házi gólkirály: Dusan Vlahovics 3, ill. Marcelo Brozovic 2 gól.

ATALANTA–SASSUOLO

A múlt heti kései pontmentés a BL-ben kicsit visszaadott az Atalanta enyhén megtépázott önbizalmából. Ám Gosenme s egyeml0tés után a bajnokságban a gyengécske Salernitana ellen is csak az utolsó negyedórában sikerült kicsikarnia a három pontot egyetlen sikeres Duván Zapata-akció eredményeképpen. Tavaly novemberben maradt legutóbb három egymást követő bajnokin nyeretlen a lekisebb lombard nagycsapat, ezért némi megkönnyebbülést jelentett a sereghajtó elleni győztes találat. A gárda most azt a csapatot vendégül, amely májusban 1–1-gyel zárt egy négymeccses Atalanta-győzelmi szériát, amelyben a fekete-kékek 16 gólt lőttek 4 ellenében.
A legutóbbi idény 8. helye és De Zerbi edző távozása után a Sassuolo reményt keltően kezdte az idényt, hiszen a nyit aőpn 3–1-re legyőzte a Veronát. Ám ez maradt az eddigi egyetlen sikerélmenye a fekete-zöldeknek, a következő három meccsen egyetlen pontocskát kapartak össze, legutóbb a Torinótól maradtak alul. Amióta Caputo távozott és „egyedül hagyta” veszélyes csatárnak Berardit, a Sassuoolo három idegenbeli meccsén csupán egyetlen gólt szerzett. Nincs mese, az egyébkét Európa-bajnok – keveset, de jéátszott a kontinesbajnokságon – Raspadoritól és Scamaccától várják a rajongók a helyzet enyhítését, a további felzárkózást.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Pier Paolo Gasperini regnálásának kezdete (2016 nyara) óta az Atalanta 10 meccsből 8-szor nyert, kétszer ikszelt a Sassuolóval, 32 gólt szerezve, amelynél többször egyetlen csapatnak sem talált be. 2. A Sassuolo legutóbbi idegenbeli döntetlenjéig januárig kell visszamenni (1–1 a Cagliari ellen), azóta 6 meccsből négyet elvesztett, kettőt megnyert a fekete-zöld legénység.  3. Duván Zapata12 Serie A-meccsén 9 gólt szerzett a Sassuolo ellen, amely ezáltal „kedvenc ellenfele”, 7-et ezekből a legutóbbi 6 meccsen ért el, valamennyit az Atalanta színeiben.

Kapcsolódó

Atalanta–Sassuolo bajnoki örökmérleg

Összesen: 18 mérkőzés–11 Atalanta-győzelem–5 döntetlen–2 Sassuolo-győzelem/ 40–17-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 16–9–5–2 /  37–17.  Bergamóban: 9–6–2–1 / 19–9. Bergamóban a Serie A-ban: 8–5–2–1 /18–9. A párosítás legjobb gólszerzői: Duván Zapata (Atalanta) 7, Papu Gómez (Atalanta) és Domenico Berardi (Sassuolo) 5-5 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Sassuolo–Atalanta 1–1 (0–1). Gólok: Gosens, ill. Berardi-11-es (2021. 5. 2.). A legutóbbi bajnoki Atalanta-győzelem: 5–1 (2021. 1. 3.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 5. 2.); a legutóbbi Sassuolo-győzelem: 0–2 (2014. 5. 6.). Házi gólkirály: Duván Zapata 2, ill. Filip Djuricsics 2 gól.

SERIE A, 5. forduló. Sport1 18:15 Bologna FC–Genoa CFC (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 ACF Fiorentina–FC Internazionale (kommentátor: Haraszti Áhám műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:45  Atalanta BC–Sassuolo Calcio (kommentátor: Engyel István)
SÜPERLIG, 6. forduló. Sport1 23:00 Besiktas JK–Adana Demirspor (felv., kommentátor: Gyulai Miklós)