A Napoli és a Milan maradna a dobogó két felső fokán • SportTV

A Napoli és a Milan maradna a dobogó két felső fokán

2021. 10. 03. 07:44    
Olvasási idő: 6 perc

Vasárnap négy élő találkozóval jelentkezünk Serie A-ból. A programból kiemelkedik a listavezető Napoli firenzei vendégjátéka és az Atalanta–Milan lombard rangadó.

Pedro Rodríguez, a világ- és Európa-bajnok, a Barcával 30, a Chelsea-vel további három trófeát szerző csatár noha az AS Romából érkezett, mégis hamar belopta magát a Lazio-drukkerek szívébe is… (Fotó: Getty Images)

BOLOGNA–LAZIO

Az utóbbi szűk egy hét két hazai sikere – 3–2 a Derbi della Capitalén és 2–0 a Lokomotiv Moszkva ellen – a Lazio most idegenben folytatná győzelmi sorozatát. Különösen a meccskezdések mennek jól az azúrkékeknek, Sarri regnálása alatt ők szerezték a legtöbb gólt (9) az első félidőkben. Viszont az Chelsea-mester lett az első a klub történetében, akivel az első hat bajnokin egy bajnokit sem sikerült kapott gól nélkül megúsznia.
A Bologna is jobban kezdte az idényt a szokásosnál, első öt meccsén öt ponttal állt jobban, mint tavaly ilyenkor, ám a múlt héten az Empoliban elszenvedett 4–2-es vereség visszarángatta a földre a toszkánaiakat. Viszont nem állnak jól a kapott gólokkal: most harmadszor kaptak csak 14 gólt az idény első féltucat találkozóján. Hazai pályán még veretlenek, és jó emlékeket őriznek az előző meccsükre a Dall’Arában a fővárosiak ellen, amikor májusban 2–0-ra nyertek, Ha ez most sikerülne, 1997 óta először tudnának két egymást követő hazai találkozón győzni a Lazio ellen.
Zaccagni csípősérülése nem javult, ismét kimarad, de a Lazio híveit elsősorban gólzsákjuk, Immobile állapota aggasztja. A center combsérülést szenvedett a moszkvaiak ellen, már a 41. Percben le kellett cserélni, s egyáltalában nem biztos hogy szerepelhet a vasárnapi matinén. Ha nem, három nappal ezelőtti cseréje, Vedat Muriqi kezd a helyén. Nem mellesleg ez taktikai változtatásra is kényszerítené Sarrit, aki eddig Európa-bajnokát Felipe Anderson és a jobbszélső Pedro közé állította.
A hazaiaknál most sem játszhat Schouten, Sansone és Kingsley Michael csatlakozott a sérültállományhoz. Pozitív Covid-teszje miatt a védő Soumaoro is lemarad a meccsről, Schouten hiányában a svéd válogatott Svanberg állandósította helyét a középpályán, míg Skov Olsen, Orsolini és Musa Barrow küzd a másik csatárhelyért Arnautovic mellett.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Lazio legutóbbi 9 idegenbeli meccséből csak egyet veszített el a Bologna ellen (a legutóbbit 4-4 győzelem és döntetlen mellett), közben ötször gólt sem kapott. 2. Lorenzo De Silvestri  első 47 Serie A-meccsét a Lazio színeiben játszotta – a bolognai védő eddig háromszor talált excsapata kapujába, akárcsak a Parmáéba, ugyanakkor öt másik csapat ellen volt kétszer is eredményes. 3. Ciro Immobile éppen a Bologna ellen mutatkozott be a Serie A-ban 2009 márciusában; 13  meccsen 10 gólban volt részes a piros-kékek ellen, a Lazio csatára csapata gólszerzési kísérleteinek 33%-át vállalta magéra ebben az idényben (26/78), ez a legmagasabb részarány az öt európai topliga támadói közül.

Kapcsolódó

Bologna–Lazio bajnoki örökmérleg

Összesen: 134 mérkőzés–45 Bologna-győzelem–37 döntetlen–52 Lazio-győzelem/ 183–191-es gólkülönbség.  Bolognában: 67–34–18–15/ 112–67. A párosítás legjobb gólszerzői: Aangelo Schiavio (Bologna) 12 gól, Ettore Puricelli (Bologna) 8, Ezio Pascutti (Bologna) és Giorgio Chinaglia (Lazio), valamint Bruno Giordano (Bologna és Fiorentina) 7-7 .
A legutóbbi mérkőzés: Bologna–Lazio 2–0 (1–0). G.: Mbaye, Sansone (2021. 2. 27.). A legutóbbi bajnoki Bologna-győzelem: 2–0 (2021. 2. 27.). A legutóbbi döntetlen: 2–2 (2019. 10. 6.); a legutóbbi Lazio-győzelem: 1–2 (2020. 10. 14., Rómában). Házi gólkirály: Marko Arnautovic 3, ill. Ciro Immobile 6 gól

SAMPDORIA–UDINESE

Mikkel Damsgaard, az Eb-elődöntős dán csatár vusszakerülget a Samp kezdőcsapatába (Fotó: Getty Images)

A Sampdoriának a lehető legnehezebb bajnok rajt jutott osztályrészül: az októberi nemzetközi szünet előtt találkoznia kellett a Milannal, a Sassuolóval, az Interrel, a Napolival és a Juventusszal is. Ezt figyelembe véve Robert D’Aversa mester elégedett lehet az eddig szerzett öt ponttal, ebből persze az Empoli elleni 3–0-s fölényes győzelemből származik. A Juve elleni 2–3 mindenesetre nagy előrelépésnek számított a Napoli elleni 0–4 után, nagyjából a versenyképesség képzetét kelthette a genovaiakban. A következő hetekben majd könnyebb ellenfelek következnek, elvileg több pontot kell szereznie a Sampnak.

Az Udinese parádésan kezdett – 7 pont a Juve, Vnezia, Spezia triótól – , viszont azt három, szerzett gól nélküli vereség követte. Igaz, ebből a két 0–1 a Roma és a Fiorentina ellen született – Luca Gotti edzőnek nincs sok oka az elkeseredésre. Ha újra kikapna, a friuliai együttes kezdene leszakadni a középcsapatoktól, és Gotti reméli, játékosai visszatérnek ahhoz a jó szokásukhoz hogy a meccsek hajrájában is gólt, gólokat szerezzenek.
Damsgaard feltétlenül visszatér a genovaiak csapatába, a dán Eb-elődöntős Fernando Caputo helyébe lép, míg Adrien Silva visszatér a középpályára Depaoli helyett. Tommaso Aguello ugyancsak bekerülhet a kezdőbe balhátvédben Murru helyén.
Az udineieknek is lesz visszatérője a középpályás Mukenge személyében, aki jól játszott a Fiorentina elleni második félidőben. Nahuel Molina kerül a középpályássor jobb oldalára, míg Pussetto egyelőre a cserpadon marad a kezdő sípszókor.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Samp nem nyert meg egyet sem legutóbbi három hazai meccséből. 2019 októbere óta nem volt négy egymást követő nyeretlen hazai mérkőzése. 2. Fabio Quagliarella első hat bajnokiján nem talált a kapuba, ez nem fordult elő vele első Serie A-s idénye, 2005–06 óta, amikor az Ascoliban játszott.  3. Ilja Nesztorovszki az egyetlen a jelenlegi Udinese-keretből, aki szerzett már gólt a Sampdoria ellen – viszont nem szerepelhet a mérkőzésen sérülés miatt.

Kapcsolódó

Sampdoria–Udinese bajnoki örökmérleg

Összesen: 80 mérkőzés–35 Sampdoria-győzelem–23 döntetlen–22 Udinese-győzelem/ 139–113-as gólkülönbség. Genovában: 40–23–12–5 / 79–42. A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Di Natale (Udinese) 16, Roberto Mancini (Samp) 13, Lorenzo Bettini (Udinese) 9.
A legutóbbi mérkőzés: Udinese–Sampdoria 0–1 (0–0). G.: Quagliarella-11-es (2021. 5. 16.). A legutóbbi bajnoki Samp-győzelem: 1–0 (2021. 5. 16., Udinében); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2017. 5. 21.); a legutóbbi Udinese-győzelem: 0–1 (2018. 8. 26., Udinében). Házi gólkirály: Antonio Candreva, Francesco Caputo és Josida Maja 2-2, ill. Gerard Deulofeu 2 gól.

FIORENTINA–NAPOLI

Forenzo Insigne  gyakran – tétmeccsen összesen 11-szer – talált a Fiorentina kapujába, s kapott hasonló ünneplést társaitól (Fotó: Getty Images)

A nápolyiak szenzációs szezonrajtjába az is „belefér”, hogy a hét közben a El-csoportmeccsen kikapjanak a Szpartak Moszkvától. A játékosok tudatában alighanem már ott motoszkált a vasárnpi firenzei rangadó, amelyen csapat és mestere is rekorder lehet. Az SSC még sosem kezdett hét egymást követő győzelemmel Serie A-idényt és Luciano Spalletti sem maradt még veretlen egyetlen csapatával sem a szezon első 7 találkozóján. A Mister már a hattal is megszerezte a hónap edzője címet, de hát őt aligha ilyen egyéni elismerések érdeklik. Együttese a liga második legtöbb szerzett és a legkevesebb kapott góljával büszkélkedhet. Victor Osimhen továbbra is félelmetes góllövő formában szerepel. Összesen már 7 gólnál jár az idényben, múlt héten a Cagliari ellen is feliratkozott az eredményjelző táblára és a hét közben a hosszabbításban is betalált, igaz ezzel csak 2–3-ra tudta kozmetikázni az állást. (A teljességhez az is hozzátartozik, hogy Mário Rui és Maximiliano Caufriez kiállítása között a hazai csapat több mint ötven percen át emberhátrányban futballozott, ez idő alatt alakult az állás 1–0-ról 1–2-re.)
A violák legutóbbi egy tucat Napoli elleni hazai meccsükből csak egyszer győztek, vendégeik 6 győzelme és 5 döntetlen mellett. A legutóbbi kettőt például 8–0-s összgólkülönbséggel bukták el. A jó idénykezdet után azonban szurkolóik reménykednek a tartós élcsoporthoz csatlakozásban. Náluk is egy ifjú középcsatár a főszereplők egyike: Dusan Vlahovics eddig 4-szer talált be a kapuba, a legutóbbi lila-fehér játékos, aki ötöt vagy annál többet szerzett az első 7 meccsen, Giuseppe Rossi volt, még 2013-ban. A szerb játékos esélyes ennek elérésére annak ellenére, hogy a túloldalon a liga eddigi leghatékonyabb védelmével szemben kell játszania.
Insigne a nápolyi támadójáték fő embere, mellette Osimhen kezd, pedig már Mertens és Petagna is bevethető. A védelemben is lesz visszatérő, Rrahmani, aki elfoglalja helyét Manolasz mellett a hátvédsor centrumában. Nguissa is a pályán lesz a kezdéskor, a balszélső helyéért pedig Lozano és Politano versenyez. A kapuban a hátsérülés után az El-szereplést még vállaló Meret helyén a friss, kipihent Ospina állhat majd.
A firenzeiek ismét bevethetik az eltiltását letöltő Nico Gonzálezt, de Castrovilli csak a nemzetközi szünet után térhet vissza a Genoa ellen szerzett mellkasi sérüléséből. Saponara és Callejón rivalizál a jobbszélső helyéért. Szofjan Amrabat néhányszor jól állt be cserejént, de Duncan kezdőcsapatbeli helye fixnek látszik.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Ha nyer, 15 pontja lesz a Fiorentinának 7 forduló után. A hárompontos győzelem bevetése óta egyszer volt csupán több pontja az idény ezen fázisában, 2015–16-ban (19), még Paulo Sousa irányításával.  2. Napoli-siker esetén először kezdene az azúrkék együttes 7 győzelemmel egy bajnoki idényt.  3. Lorenzo Insigne 17 meccsen 11 gólt szerzett a Fiorentina ellen (9 bajnoki, 2 kupa), ez a több, mint amennyit bármelyik más olasz együttes ellen elért; a legutóbbi 5 meccsén 8 gól elérésében játszott szerepet (5 találat, 3 assziszt) a violákkal szemben. 

Kapcsolódó

Fiorentina–Napoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 142 mérkőzés–53 Fiorentina-győzelem–39 döntetlen–50 Napoli-győzelem/ 177–157-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 140–52–38–50 / 173–154. Firenzében: 71–37–18–17 / 110–63. Firenzében a Serie A-ban: 70–36–18–17 / 108–62. A párosítás legjobb gólszerzői: Lorenzo Insigne (Napoli) 11 gól, Kurt Hamrin (Fiorentina és Napoli) 9, Gabriel Batistuta (Fiorentina) 8.
A legutóbbi mérkőzés: Fiorentina–Napoli 0–2 (0–0). G.: Insigne, Venuti (2021. 5. 16.). A legutóbbi bajnoki Fiorentina-győzelem: 2–0 (2020. 1. 18., Nápolyban); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2019. 2. 9.); a legutóbbi Napoli-győzelem: 0–2 (2021. 5. 16.). Házi gólkirály: Dusan Vlahovics 4, ill. Victor Osimhen 4 gól.

ATALANTA–MILAN

Franck Kessié szerezte a legutóbbi mérkőzés mindkét gólját , egyformán 11-esbőúl. Emellett már egy harmadikat is szerzett korábban exklubja ellen a rossoneri színeiben (Fotó: Getty Images)

Mindkét együttes hazai pályán lépett fel a hét közepén a BL-ben, ellentétes eredménnyel, a bergamóiak egygólos győzelmet arattak a Young Boys ellen, a Milan viszont vezetésről kapott ki eggyel a spanyol bajnok Atléticótól.  Az Atalanta egymást követő második lombard derbiját játssza, mivel múlt héten hatalmas meccsen játszott döntetlent a másik milánói óriással, a címvédő Interrel. A rossonerók viszont a másodikak, hat bajnokijukból ötöt nyertek meg egy iksz mellett. Ha a 16 pontjukhoz a Gewiss Stadionban hozzátesznek még hármat, a 19-cel beállítják eddigi legjobb startjukat az évszázadban, ez 2003-ban sikerült nekik. Az elmúlt egy tucat meccsükből hat remire végződött a felek között, ám az elmúlt háromból egy 5–0-s hazai és egy 3–0-s idegenbeli győzelmet is arattak a kék-feketék, azaz a Milan tudja, most veszélyben foroghat a veretlensége.
Gasperini mester együttese jelenleg a 7, csak egy ponttal van elmaradva az első négytől (BL-helyek…), de öttel a Milantól és héttel a hibátlan Napolitól.  Amióta a tréner vezeti a bergamóiakat, 2016 óta, öt hazai meccsből csak egyszer sikerült megvernie a Milant, ezen szeretne javítani vasárnap este.
A Milan sérültlistája továbbra is tekintélyes, a legnagyobb név Ibrahimovic, aki még mindg nem jött jóhelyre Achilles-ín-sérüléséből, de nem játszhat Krunic (vádli), Bakayoko (boka) és Florenzi sem. Goroud és Calabria viszont újra bevethető és Pioli edzőnek gondolkodnia kell már a Crotonéből igazolt brazil Junior Messias pályára küldésére is, hiszen már a hét közben csatlakozhatott társaihoz. Franck Kessié, az ex-Atalanta játékos – azóta háromszor is betalált a bergamóiak kapujába – is játszhat, ő a BL-ből el lesz tiltva az Atleti ellen kapott piros lapja miatt. Noha Giroud és a már első Serie-gólját is elérő Daniel Maldini is bevethető, valószínűleg marad a Saelemaekers, Brahim Díaz, Rafael Leao támadóközéppályás-trió, akik az ék Rebic játékát támogatják elsődlegesen.
A hazaiak támadásban a bombaformába lendülő Malinovszkijban reménykednek, aki a 2021-es naptári évben 19 Atalanta-gól elérésében vállalt szerepel (11 gól, 8 assziszt). Ő ugyan csak a második leggólerősebb játékosnak számított korábban Luis Muriel mögött, de a kolumbiai hosszabb kimaradása idején előre kellett lépnie. Djimsiti visszatérhet a védőhármasba, Palomino szintén hosszú távolléte miatt. Újabb kieső Gosens, a német válogatott védő több hétre is távol maradhat a csapattól (és a Nationalelftől is az októberi vb-selejtezőkön) combsérülése miatt. Két válogatott, az olasz Zaccaposta és a dán Maehle töltik be a szélső középpályás helyeket.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Atalanta legtöbbszörös „remipartnere” a Milan, 2-ször ikszelt a vörös-feketékkel, többször, mint bármely más csapattal. 2. A bergamóiaké az egyik a négy csapat közül, amely még nem szerzett gólt 11-esből (a másik három a Sassuolo, az Udinese és a Verona). A másik oldalon a Milan (a Napolival együtt) nem kapott még gólt büntetőből. 3. A Milan adta el a legtöbb labát a ligában (57) és kapta ebből a legtöbb lövést is (13) hasonló szituációt követően.

Kapcsolódó

Atalanta–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 120 mérkőzés–25 Atalanta-győzelem–43 döntetlen–52 Milan-győzelem/ 121–190-es gólkülönbség. Bergamóban: 60–14–22–24 / 63–81. A párosítás legjobb gólszerzői: Gunnar Nordahl (Milan) 14 gól, Marco van Basten (Milan) 9, Jörgen Sörensen (Atalanta és Milan) 8.
A legutóbbi mérkőzés: Atalanta–Milan 0–2 (0–1). G.: Kessié (2)- mindkettő 11-es (2021. 5. 23.). A legutóbbi bajnoki Atalanta-győzelem: 3–0 (2021. 1. 13., Milánóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 7. 14., Milánóban); a legutóbbi Milan-győzelem: 0–2 (2021. 5. 23.). Házi gólkirály: Duván Zapata 2, ill. Brahim Díaz 3 gól.

SERIE A, 7. forduló. Sport2 12:15 FC Bologna–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 14:45 UC Sampdoria–Udinese Calcio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Mészáros Ábel); Sport2 17:45 ACF Fiorentina–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor); Sport2 20:30 Atalanta BC–AC Milan (kommentátor: Szaniszló Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor).
SÜPERLIG, 8. forduló. Sport2 23:00  Fenerbahce SK–Kasimpasa (felv., kommentátor: Fülöp Marcell)