Pau Gasol visszavonult • SportTV

Pau Gasol visszavonult

2021. 10. 06. 19:25    
Olvasási idő: 2 perc

Senkit sem ért váratlanul, hogy Pau Gasol visszavonult, de valahol összeszorul az ember szíve, amikor egy ilyen hatalmas sportoló köszön el végleg a profi sporttól. Meg fogja találni a helyét az életben a jövőben is, és a meze ott fog lógni a Staples Centerben, Los Angelesben.

Nagyon sok szép emléket köszönhetünk a Gasol-Bryant párosnak. (Fotó: Getty Images)

Körülbelül 15 hónappal ezelőtt írtunk már egy cikket Pau Gasolról, amikor szinte százszázalékos bizonyossággal tudni lehetett, hogy nem lép már pályára az NBA-ben. Akkor azt rebesgették, hogy hazaigazol Barcelonába, és a 2021-re tolódó olimpia lesz neki az utolsó világversenye a nemzeti csapattal, majd visszavonul. Végül így is lett, igaz egyszer újra összeboronálták a Lakersszel, de abból nem lett semmi, és csak 2021 februárjában lett hivatalos a katalánokhoz való hazatérés. Nyolc bajnokin és hét Euroliga-meccsen lépett pályára, de ez – és a korábbi évek teljesítménye természetesen – is elég volt ahhoz, hogy kivívja helyét a spanyol olimpiai csapatban. Nyert egy spanyol bajnoki címet, és az Euroligában is megcsípte az ezüstérmet Hanga Ádám csapattársaként.

A válogatottban, és egyébként egész pályafutása során az Egyesült Államok elleni olimpiai negyeddöntő volt az utolsó mérkőzése Tokióban. 2021. október 5-én egy sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását.

Talán a pályán nyújtott teljesítményénél is nagyobb dolog, hogy 2020 szeptemberében apuka lett, kislánya az Elisabet Gianna nevet kapta, a névválasztással Kobe Bryant elhunyt lánya, Gianna Bryant emléke előtt tsiztelgett. A kislány keresztanyukája a volt csapattárs felesége, Vanessa Bryant lett.

Ha most összegezni kellene Pau Gasol karrierjét, akkor talán úgy lehetne összefoglalni, hogy Scottie Pippen után az NBA történetének második legjobb szárnysegédje volt. Benne volt a képessége, hogy egy franchise legfontosabb játékosa legyen, ahogy egykor a Memphis Grizzliesnél az is volt, de elég alázatos és okos volt, hogy tudjon a Lakersnél Kobe Bryant keze alá dolgozni. Ami a nemzeti csapatot illeti, nos, annak a spanyol aranygenerációnak a tagja, vagyis legjobb játékosa, amely a barcelonai olimpia hatására kezdett el kosárlabdázni, és ami elképesztően jó eredményeket tudott elérni az elmúlt 20 évben. Nem csoda, hogy végül ezzel az eredménylistával búcsúzott:

  • 2-szeres NBA-bajnok
  • 3-szoros spanyol bajnok
  • 1-szeres spanyol kupagyőztes
  • 1-szeres világbajnok
  • 3-szoros Európa-bajnok, 2-szeres Európa-bajnoki ezüstérmes, 2-szeres Európa-bajnoki bronzérmes
  • 2-szeres olimpiai ezüstérmes, 1-szeres olimpiai bronzérmes
  • spanyol bajnoki döntő MVP
  • Év Újonca (NBA)
  • 6-szoros All-Star
  • 4-szeres All-NBA
  • Az Európa-bajnokságok történetének legjobb pontszerzője

Ezeknek és persze a pályán mutatott játéka miatt tettük be mi is az NBA elmúlt 25 évének 25 legjobbja közé, és ezért fogja a Los Angeles Lakers is visszavonultatni a mezét, és ezért készültek el szépen sorban az alábbi tisztelgő videók róla. Például

az NBA-től:

az Euroligától:

a spanyol bajnokságtól:

Az NBA komisszárja, Adam Silver is levélben gratulált neki:

Az pedig már a személyiségének és karakterének köszönhető, hogy biztosan megállja majd helyét sportpolitikusként, sportvezetőként, nagykövetként, bármiként. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság sportolói bizottságába már beválasztották, ő az alelnöke a spanyol másodosztályú Básquet Gironának, amelynek Marc Gasol az alapítója és tulajdonosa. Aktív NBA-játékosként volt az NBA játékosszakszervezetének alelnöke is. Vélhetően lesznek majd még ehhez hasonló tisztségei a jövőben, és ez az önéletrajz magárt beszél…

Pau Gasol már nem lesz NBA-játékos, de az NBA-szezon október 19-én elkezdődik, és a Sport TV  nagyon sok meccset közvetít majd.