Négy meccs, a listavezetővel és csúcsrangadóval • SportTV

Négy meccs, a listavezetővel és csúcsrangadóval

2021. 10. 17. 10:38    
Olvasási idő: 5 perc

Négy mérkőzés kerül a Sport TV műsorára vasárnap a Serie A-ból. Hazai pályán szerepel a 7 mérkőzés után is százszázalékos listavezető Napoli, amelynek legalább egy pontot otthon kell tartania, hogy visszaelőzze az élen a Milant. A nap meccsének mégis a Juve–Roma rangadó ígérkezik, amely sok más mellett két sztáredző, Massimiliano Allegri és José Mourinho szellemi ütközete is lesz.

Marco Ganbiadini, a Samp egyik "gólfelelőse" Szardínián is szívesen betalálna (Gotó: Getty Images)

CAGLIARI–SAMPDORIA

A Salernitana szombati vereségével megnyílt a lehetőség a Cagliari előtt, hogy esetleges győzelemmel elmozduljon sereghajtó pozíciójából. Persze, nem lesz könnyű, hiszen legutóbbi hat mérkőzéséből egyszer sem sikerült megszereznie a három pontot, a vendég Sampnak is csak egyszer.
A szárdok védelmében Luka Ceppitelli veszi át vélhetően Diego Godín helyét, az uruguayi válogatott középhátvéd még a nemzetközi szünet, a dél-amerikai vb-selejtezők fáradalmait nyögi. Dalbert visszatérhet a középpálya bal oldalára, felváltva Likojanniszt. Mikkel Damsgaard combsérülést szenvedett a dánok sikeres vb-kijutási hadjáratában, a játékmester nem szerepelhet a meccsen.
A Samp mestere, D’Aversa a védősorból a középpályára tolja fel Murrut,  Bereszynskinek és Thorsbynak vigyáznia kell, mert már korábban kaptak sárgát, egy újabbal eltiltás veszélyezteti őket. Erősen döntetlengyanús a találkozó, a bukik arra a kimenetelrea adják a legkisebb oddsot.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Cagliari még nyeretlen az idényben (3 döntetlen, 4 vereség).  Legutóbb ilyen hosszú, 8 meccses győzelem nélküli szériával a 2006–07-es szezonban kezdett, annak a végén mégis megúszta a kiesést, igaz csak egyetlen ponttal maradt bent. 2. A Samp kettőt megnyert 4 legutóbbi idegenbeli meccséből (1-1 döntetlen és vereség mellett),  azt megelőzően 11 összecsapáson sikerült kétszer 3 pontot szereznie házon kívül (3 remi és 6 zakó mellett). 3. Fabio Quagliarella (10 gólt szerzett a Cagliari ellen), 17 egymást követő idényben szerzett legalább egy gólt az olasz élvonalban. Ha betalál a szárdok kapujába, utoléri az örök Serie A-góllistán a Juve legendáját, Giampiero Bonipertit, aki most még 178 góllal egyedül a 13. Az örökrangsorban,

Kapcsolódó

Cagliari–Sampdoria bajnoki örökmérleg

Összesen: 80 mérkőzés–29 Cagliari-győzelem–17 döntetlen–34 Sampdoria-győzelem/ 106–92-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 70–25–14–31 /89–79. Cagliariban: 35–19–4–12/ 61–35. Cagliariban a Serie A-ban: 35–19–4–12 / 61–35. A párosítás legjobb gólszerzői: Luigi Riva (Cagliari) 10 gól, Luigi Piras (Cagliari) 9, Francesco Flachi és Roberto Mancini (Samp) 8-8.
A legutóbbi mérkőzés: Sampdoria–Cagliari 2–2 (0–1). G.: Bereszynski, Gabbiadini, ill. Joao Pedro, Nainggolan (2021. 3. 7.). A legutóbbi bajnoki Cagliari-győzelem: 2–0 (2020. 11. 7.). A legutóbbi döntetlen: 2–2 (2021. 3. 7., Genovában); a legutóbbi Samp-győzelem: 0–3 (2020. 7. 15., Genovában) a Serie B-ben). Házi gólkirály: Joao Pedro 4, ill. Antonio Candreva 3 gól

EMPOLI–ATALANTA

Joakim Maehle nemcsak a vb-résztvevő dán váligatott, hanem az Atalanta egyik nagy erőssége is (Fotó: Getty Images)

Az Empoli a vártnál jobban az Atalanta a korább évekhez képest gyengébben teljesített az első 7 fordulóban, a bergamóiak így csak két ponttal és 2 hellyel állnak előrébb vendéglátóiknál.  Ráadásul nekik gondolniuk kell a BL-re is, hiszen szerdán este az Old Traffordban lesz fellépésük az elitligában. Giampiero Gasperini dolgát komolyabb sérüléshullám is nehezíti, többek közt Hateboer (lábsérülés), Gosens (combizom) az albán Djimsiti és Pessina sem lesz bevethető vasárnap délután. Az első kettőre van minőségi pótlás az olasz és a dán válogatott Zaccaposta és Maehle személyében, Peesina helyén Ilicioc vagy Pasalic léphet pályára a Castellani Stadionban. Rafael Tolói, az Európa-bajnok védő is felgyógyult, elfoglalhatja helyét a védőhármasban. A házigazdák ismét számíthatnak az U21-válogatott Pinamontira, aki Rómában nem játszhatott az előző fordulóban a 2–0-ra elvesztett meccsen. Ő lesz Di Francesco csatárpárja, az exmilamos Cutrone valószínűleg a kispadon kezd. Bajrami lehet a csatárduó mögötti irányító, ő Rómában csajók a második félidőre állt be. Andreazzoli edző Riccit sem szerepeltetheti a középpályán, combsérülés miatt Furlan kapust Vicario váltja fel a kapufák között.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A két együttes legutóbb 2019 áprilisában mérkőzött meg az élvonalban. Ők együtt tartják a gól nélküli meccsen legtöbb kapura lövés rekordját a Serie A-ban: 2004–05-ben 50 lövéssel kísérleteztek egymás ellen (3 Empoli, 47 Atalanta), de egyik sem ment be…. 2. A két csapat egyformán tagja annak az öt együttesnek, amlyek még nem szereztek fejes gólt az idényben. A bergamóiak viszont nem is kaptak, a Napoli é a Samp társaságában, az Empoli kapujába is csak egyszer talált be fejjel az ellenfél.   3. Az Atalanta csatára Duván Zapata 3 gólt szerzett első 3 meccsén az Empoli ellen, kettőt az Udinese, egyet a Napoli színeiben, azóta viszont 4 mérkőzésen eredménytelen maradt a toszkánok ellen, kétszer már az Atalantában.

Kapcsolódó

Empoli–Atalanta bajnoki örökmérleg

Összesen: 24 mérkőzés–5 Empoli-győzelem–11 döntetlen–8 Atalanta-győzelem/ 18–20-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 18–3–8–7 /12–17. Empoliban: 9–3–3–3 / 6–5. Empoliban a Serie A-ban: 12–5–6–1 /15–17. A párosítás legjobb gólszerzői: Cristiano Doni (Atalanta) 5 gól, Massimiliano Cappellini (Empoli) 3, Claudio Coralli és Levan Mcsedlidze (Empoli), valamint Simone Padoin 2-2.
A legutóbbi mérkőzés: Atalanta–Empoli 0–0 (2019. 4. 15.). A legutóbbi bajnoki Empoli-győzelem: 3–2 (2018. 11. 15.), a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2019. 4. 15., Bergamóban); a legutóbbi Atalanta-győzelem: 0–1 (2017. 5. 21.). Házi gólkirály: Nedim Bajrami 2,  ill. Remo Freuler, Robin Gosens és Matteo Pessina 1-1 gól.

NAPOLI–TORINO

Lorenzo Insigne (jobbról) és Matteo Politano gratulál egymásnak a Napoli egyik góljánál tavaly szeptemberben (Fotó:  Getty Images)

A Napoli klubrekord-beállítást tervez, 2í17–18 utám másodszor szeretné kezdeni az idényt nyolc egymást követő győzelemmel. Spalletti együttese elöl és hátul is remekelt eddig, két gyors számszaki bizonyíték: 48 kapura lövése is a legjobb a ligában, a csupán 3 kapott gól meg a védelem hatékonyságát dicséri. Ráadásul a küzdőképességgel sincs probléma, Firenzében például hátrányból fordítva sikerült hazavinni mindhárom pontot.
A válogatott szünet előtt a Torino városi rangadón, a Derby della Molén kapott ki az egyre jobb formába lendülő Juvétól, ezzel együtt az új edzővel, Ivan Juriccsal jól szerepel, az egész szeptembert veretlenül futballozta végig. Persze, gólszerzési esélyei nagyban függenek Andrea Belottitól, aki többször is hiányzott, a hírek szerint azonban Nápolyban bevethető lesz.
Spalletti mester három védőjét is nélkülözni kénytelen, a legnagyobb veszteség Manolasz hiányzása, de Malcuit és Unasz sem játszhat. Lobotka is csak nemrég tért vissza az edzésekre, neki csak néhány perc juthat, s Petagna is a kispadon kap helyet. A vb-selejtezőkön szereplő Ospinát Meret válthatja a kapuban.
A Torino első számú csillaga, Belotti tehát elvileg visszatérhet, de lehet, hogy Juric nem álltja be még a kezdőbe, inkább a padról küldi be később. A középpályások közül Pobega és Praet nem utazhat a csapattal Campanába, Pjaca és Verdi is hiányozni fog. Ha mégsen kezd Belotti, a rutinos Zaza vagy a paraguayi Sanabria lesz a csúcsék a Maradona Stadionban.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli veretlen legutóbbi 9 hazai bajnokiján a Torino ellen, legutóbb 2009 májusában kapott ki tőle a San Paolóban 2–1-re. 2. Egyetlen csapat sem kapott több gólt a 16-oson kívül a Veronánál (3), a házigazda Milan A Torino az egyetlen csapat, amely ellen a nápolyi csatár, Matteo Politano a legtöbb bajnokit játszotta (11), amelyeken egyszer sem szerzett gólt. 3. Lorenzo Insigne 11 gólban vett közvetlenül részt a Torino ellen (6 gól, 5 assziszt). A gránátvörösök ellen játszotta le legtöbb bajnokiját vereség nélkül (17, ebből 12 győzelem, 5 döntetlen).

Kapcsolódó

Napoli–Torino bajnoki örökmérleg

Összesen: 138 mérkőzés–48 Napoli-győzelem–55 döntetlen–35 Torino-győzelem/ 174–144-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 134–47–55–34 / 168–138. Nápolyban: 69–28–33–8 / 100–61. Nápolyban a Serie A-ban: 67–28–31–8 / 100–61. A párosítás legjobb gólszerzői: Luis Vinício (Napoli) 9 gól, valamint Julio Libonatti (Torino) 8, José Altafini (Napoli) és Guglielmo Gabetto (Torino) 7-7.
A legutóbbi mérkőzés: Torino–Napoli 0–2 (0–2). G.: Bakayoko, Osimhen (2021. 4. 26.). A legutóbbi bajnoki Napoli-győzelem: 2–0 (2021. 4. 26., Torinóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 12. 13.); a legutóbbi Torino-győzelem: 0–1 (2015. 3. 1., Torinóban). Házi gólkirály: Lorenzo Insigne 6, ill. Marko Pjaca 2 gól.

JUVENTUS–ROMA

Moise Kean a Derby della Mole után a Roma elleni rangadón is kezdő lehet a Juvében (Fotó: Getty Images)

Négy pont a rekordbajnok hátránya a remekül kezdő, de azóta kissé megbicsakló Roma mögött., ezt akár egyre is csökkentheti az esti rangadón. A Juve nem csupán szokásos győzelmét aratta a Torino fölött a városi derbin, hanem fel is lépett a táblázat első felébe. Ráadásként megszakadt a 21 meccsen át tartó állandó kapott gólos sorozata is a zebráknak a shutoutos győzelemmel. Négy egymást követő győzelem segített a pocsék rajt után az önbizalom visszaszerzésében. A Juve az utóbbi időkben dominálja otthon a derbit, a 10 ezt megelőző csatából 9-et nyert meg, az estét még vetálytársa mögött zárja, persze nem mindegy, mekkora hátránnyal. Ugyanakkor Allegri mester győzelmi rátája éppen a Roma ellen a legalacsonyabb (35%) azon csapatok közül, amelyek ellen több mint háromszor vezette együttesét.
A római derbi csalódását Mourinho együttese egy Ekl-sikerrel és az Empoli elleni győzelemmel kompenzálta egy kissé, egyben szorosan követi a Napolit és a két milánói óriást. Minedenestre a farkasok nagy feladattrió előtt állnak, a Juve elleni derbi után csütörtökön Norvégiában lépnek fel a nekik jutó legkisebb kupában, utána viszont a (most) listavezető Napolit fogadják az Olimpicóban.

Dyba és Morata egyelőre még nem teljes értékű harcos, így valószínűleg a Chiesa, Kean támadóduó kezd az Allianz Stadionban is. Bernardeschi minden bizonnyal helyet kap az őket támogató középpályássorban, de a brazil Kaio Jorge és a svéd Kulusevski is növeli Allegri varuiációs lehetőségeit a pálya közepén. Hátul a három remek középső védő közül alighanem Chiellini kezd a padon, Bonucci és De Ligt a pályán.
A Romában Tammy Abraham bokaproblémái miatt nem kezdhet, a cseresorba jelölhetősége is kérdéses. Somurodovban eddig jobban bízott Mourinho, mint Borhüőja Mayoralban, valószínűleg most is az üzbég támadó lesz az ék. Sanalling sem játszhat, a korábbi válogatott angol védőt Kumbulla vagy Ibanez helyettesíti. A portugál mester nagy örömére számíthat Zaniolóra is, aki végleg túlvan izomproblémáin.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Juve a legutóbbi három hazai bajnokiján kapott gólt. Ha most sem ússza meg a Roma ellen, ez mindössze a második alkalom lesz a legutóbbi 36 idényből, amikor négy egymás követő hazai meccsét nem sikerült kapott gól nélkül teljesítenie. 2. Chiesa még nem lőtt gólt a Romának, pedig hatszor is fellépett a fővárosiak ellen, ennél több meccset más ellenféllel nem játszott anélkül, hogy betalált volna. 3. Lorenzo Pellegrini már ötgólos az idényben. A Juve az egyik csapat (a Napolival egyetemben), amely ellen már 8-szor pályára lépett már, de még egyszer sem sikeról gólt szereznie.

Kapcsolódó

Juventus–Roma bajnoki örökmérleg

Összesen: 174 mérkőzés–83 Juventus-győzelem–50 döntetlen–41 Roma-győzelem/ 269–187-es gólkülönbség. Torinóban: 87–57–21–9 / 167–62. A párosítás legjobb gólszerzői: Felice Borel és  Alessandro Del Piero (Juventus) 13-13 gól, Roberto Bettega (Juventus) és Francesco Totti (Roma) 10-10.
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Roma 2–0 (1–0). G.: C. Ronaldo, Ibanez-öngól (2021. 2. 6.). A legutóbbi bajnoki Juve-győzelem: 2–0 (2021. 2. 6.), a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 9. 27., Rómában); a legutóbbi Roma-győzelem: 1–3 (2020. 8. 1.). Házi gólkirály: Paulo Dybala, Manuel Locatelli, Álvaro Morata 2-2,  ill. Lorenzo Pellegrini és Jules Veretout 4-4 gól.

SERIE A, 8. forduló. Sport2 12:30 Cagliari Calcio–UC Sampdoria (kommentátor: Fülöp László); Sport2 15:00 Empoli Calcio–Atalanta BC (kommentátor: Faragó Richard); Sport2 18:00 SSC Napoli–Torino FC (kommentátor: Fülöp László); Sport1 20:30 FC Juventus–AS Roma (kommentátor: Szaniszló Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyilasi Tibor)