Csúcsrangadó Milánóban • SportTV

Csúcsrangadó Milánóban

2021. 11. 21. 09:50    
Olvasási idő: 4 perc

Vasárnap „csak” két meccs fér a programunkba, de mindkettő szuper izgalmakat és érdekességet kínál. Az Inter–Napoli csúcsrangadó önmagában „sztori”, emellett élőben mutatjuk egy korábbi nagy itáliai idol, Andrij Sevcsenko visszatérést az olasz labdarúgásba.

Lautaro Martínez tavaly júliusban már betalált a Napoli hálójába. Hasonló jelenetben reménykednek az Inter ultrái vasárnap délutánra is (Fotó: Getty Images)

INTER–NAPOLI

A válogatott szünet előtti 1–1-es milánói derbi után a társlistavezető ellen folytatja a bajnokságot a bajnok Inter, ismét s San Siróban, de most házigazdaként. A városi rivális szombati veresége azzal kecsegteti, hogy siker esetén négypontosra csökkenti eddigi tetemes 7 egységnyi hátrányát az első két helyezett mögött. Az Inter formája jónak mondható, a Sheriff elleni dupla győzelemmel kezd körvonalazódni a BL-továbbjutás is, de a csapat Inzaghival a kispadon kevésbé agresszív és hatékony, mint a legutóbbi győztes idényben.
A Napoli szenzációs bajnoki idényharmadot produkált, 12 forduló után 32 pontos. A Partenopei azonban csalódott, mert elmulasztotta a kétpontos előnyszerzést a Verona elleni remivel. A pontvesztés esélye persze a bajnok elleni idegenbeli összecsapáson is fennáll a találkozón, amely akár döntő jelentőségű is lehet a bajnoki cím szempontjából.
Az élcsapatok ellen nem elég ponterős a bajnok, az elmúlt idényben az első 7-ben szereplő csapatok közül a Juventusszal, az Atalantával és a Milannak remizett, a Laziótól pedig kikapott, noha egyik találkozón sem játszott fölényben ellenfele.
Az Inter nehéz válogatott szünetet élt ált, a nemzeti csapatokban szereplő játékosai közül Bastoni, Dzeko és Alexis Sánchez is rúgást kapott. De Vrij is kiesett, így Inzaghinak a veterán középső védő Ranocchiához kell nyúlnia. Az Inter szerencséjére Bastoni a rúgás ellenére bevethető, így Skriniarral és Ranocchiával alkotja a védőtriót, Darmian és Perisic így a középpálya két szélén szerepelhet. A centrumban a pálya középső részén Brozovic, Barella és Calhanoglu szerepel. Dzeko súlyosabbnak tűnő rúgása azt jelenti, hogy Joaquín Correa lesz Lautaro Martínez ékpárja. Az ő gyorsaságuk jelentheti a címvédő támadásainak igazi élét.
Spalletti az Inter várható 3-5-2-je ellenére nem tér el a szokásos 4-2-3-1-étól, amelynek élén Victor Osimhen rohamoz. A nigériai center jó formában van, igaz, az 5. gólját már a 8. fordulóban megszerezte, a legutóbbi három találkozóján nem volt eredményes. Az afrikai csatárt remek támadóegység támogatja egy sorral hátrább, Lorenzo Insigne vezetésével. Az olaszt Politano és Zielinski támogatja, remek triót alkotva. Spallettinek lehetősége van bevetni a gyors mozgású Lozanót, és Dries Mertens szerepeltetése is alternatíva Osimhen, esetleg Zielinski helyére.  Ha a lengyel pályára kerül, a klasszikus „tízes”, azaz az irányító szerepe az övé. De szerepelhet hátrább is, Anguissa és Fabian Ruiz társaként.  A védősorba Koulibaly tér vissza követően. A szenegáli hátvéd a koszovói Rrahmani társaként játszik a hátvédsor közepén, Di Lorenzo és Mario Rui lesz a két szélsőhátvéd.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli 21 bajnoki óta veretlen. A legutóbbi vereségét idén áprilisban a Juventustól szenvedte el. Ennél hosszabb veretlen sorozata csak egyszer volt,  2017 márciusától novemberéig 26 mérkőzésen nem talált legyőzőre.  2. Az Inter lőtte a legtöbb Serie A-gólt (29), a Napoli kapta a legkevesebbet (4) az idényben. 3. Csak a Cagliari brazilja, Joao Pedro játszott több meccset (85)  a 2019–20-as idény kezdete óta a mezőny játékosok közül, mint Lautaro Martínez (Inter) és Piotr Zielinski (Napoli, 84-84). Minden tétmeccset beszámítva, beleértve a válogatott találkozókat is, az Inter argentin csatáráé a pálma (112) az elmúlt három idényben.

Kapcsolódó

Inter–Napoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 154 mérkőzés–70 Inter-győzelem–37 döntetlen–47 Napoli-győzelem/ 235–167-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 150–67–37–46 / 214–165. Milánóban: 77–51–5–17–9/ 157–71. Milánóban a Serie A-ban: 75–49–17–9/ 140–58.  A párosítás legjobb gólszerzői: Giuseppe Meazza (Inter) 15 gól, Alessandro Altobelli (Inter) 10, Benito Lorenzi (Inter) 9.
A legutóbbi mérkőzés: Napoli–Inter 1–1 (1–0). Gólok: Handanovic (öngól), ill. Eriksen (2021. 4. 18.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 1–0 (2020. 11. 16.). A legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 4. 18., Nápolyban); a legutóbbi Napoli-győzelem: 1–4 (2019. 5. 19., Nápolyban). Házi gólkirály: Edin Dzeko 7, ill. Victor Osimhen 5 gól

ROMA–GENOA

Andrij Sevcsenko a squadra azzurra ellen már vezényelte az ukrán vélogatottat, most klubszinten irányíthat 19 élvonalbeli klubcsapat ellen – elsőként koráábi angliai edzője, José Mourinho tanítványaival szemben vezeti a Genoát  (Fotó: Getty Images)

A meccs szenzációja kétségkívül Andrij Sevcsenko visszatérése az olasz futballba. A Milan egykori ünnepelt sztárja – bajnokságot, kupát, BL-t, olasz és európai Szuperkupát nyert a rossonerivel – több mint egy tucat év után, edzőként vállal munkát a calcióban. Egyszersmint ez lesz az első klubedzői megbízatása is, előtte ugyanis 2016-tól öt esztendőn át másodedzőként majd szövetségi kapitányként az ukrán válogatottal dolgozott – sikeresen. Most nehéz helyzetben vette át a 122 esztendős klub csapatát, amely a városi riválissal pontazonossággal áll a 17-18. helyen a táblázaton, csak hárommal kevésbé negatív gólkülönbsége helyezi a GCFC-t a kiesési vonal fölé, a Sampot alá. Nemcsak a liguriai csapat van nagy bajban, vendége is. A legutóbbi velencei kudarc gyakorlatilag kivette a farkasokat a bajnokesélyesek köréből, a maximális cél már csak a BL-t jelentő negyedik hely megszerzése lehet, amely a jelenlegi helyzethez képest csodás végkifejlet lehetne. A közelmúlt a rómaiak mellett „érvel”: bajnokin több mint 7 éve kaptak ki vasárnapi ellenfelüktől. A sorsolás most segítheti az itáliai nimbuszát lassacskán romboló José Mourinho együttesét, a következő 7 bajnokin a scudettót védő Inter kivételével szerényebb képességű csapattal kell megmérkőzniük.
A fővárosikaknál Lorenzo Pellegrini csapatkapitány játékra kész, pedig az olaszok végül „csak” playoffig jutó vb-selejtezős hajrájában nem vehetett részt, térdsérülés miatt. A középhátvéd Kumbulla izomfájdalmai elmúltával újra a csapat rendelkezésére áll, Mancini és Ibánez játszhat a védelem közepén, a vérbeli csatár El Shaarawy pedig lehet, hogy kényszerbalhátvédként kap szerepet. Cristante és Villar pozitív Covid-tesztje miatt Ebrima Darboe kerülhet a középpálya centrumába.
Sevcsenkónak már az első meccse előtt sérülésproblémákkal kell szembesülnie. Az eddigi sérültekhez Criscito és Felipe Caicedo csatlakozhat, mindkettejük állapota azzal fenyeget, hogy egyáltalában nem vagy esetleg csak csereként léphetnek pályára. Könnyen lehet, hogy a két bizonyosan hiányzó védő Makszimovics és Bani mellett a lelátóról nézhetik csak a csatát, akárcsak Hernani, Faresz és a házi gólkirály Mattia Destro. Destro helyén a veterán Pandevnek kell kezdenie, aki Sevcsenko játékos kortársa volt a Lazióban annak idején, s már bejelentette, hogy az idény végén befejezi játékos-pályafutását.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Genoa frissen kinevezett edzője, Andrij Sevcsenko 4572 nap, több mint 12 és fél esztendő után tér vissza a Serie A-ba (2009. május 16-án játszott utoljára az Udinese–Milan 2–1-es meccsen). Játékosként sosem vesztett hazai meccset a Roma ellen (3 gy., 3 d.),  utolsó négy meccsén 4-szer talált a sárga-vörösök kapujába. 2. José Mourinho, a Roma edzője menedzsere volt na Chelsea-ben a 2006–07-es idényben. Az ukrán csatár 31 meccsen 4 gólt szerzett a szakvezető irányította csapatban. 3. Tammy Abraham lehet a második angol játékos, aki gólt szerez a Luigi Ferraris Stadionban olasz bajnokin a hárompontos győzelmi érában. Az elődje David Platt volt, aki 1995-be májusában a helyi másik csapat a Samp csapatában szerepelt.

Kapcsolódó

Genoa–Roma bajnoki örökmérleg

Összesen: 108 mérkőzés–32 Genoa-győzelem–24 döntetlen–52 Roma-győzelem/ 112–169-es gólkülönbség. Genovában: 54–25–17–12 / 79–60. A párosítás legjobb gólszerzői: Francesco Totti (Roma) 7 gól, Amado Amadei (Roma) 6, Carlos Aguilera és Paolo Barison (Genoa), valamint Arne Selmosson (Roma) 5-5.
A legutóbbi mérkőzés: Roma–Genoa 1–0 (1–0). Gól: Mancini (2021. 3. 7.). A legutóbbi bajnoki Genoa-győzelem: 1–0 (2014. 5. 18.); a legutóbbi döntetlen: 3–3 (2019. 8. 25., Rómában); a legutóbbi Roma-győzelem: 0–1 (2021. 3. 7., Rómában). Házi gólkirály: Paulo Dybala 3, ill. Ciro Immobile 10 gól.

SERIE A, 13. forduló. Sport1 17:45 FC Internazionale–SSC Napoli (kommentátor: Méhes Gábor műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 20:30 AS Roma–Genoa CFC (kommentátor: Szaniszló Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel)