Kis kirándulás a Serie A mélyére • SportTV

Kis kirándulás a Serie A mélyére

2021. 11. 26. 12:18    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken este a Serie A utolsó előtti csapata fogadja az utolsót a 14. játéknap nyitó találkozóján. Pillantsunk tehát a liga „legmélyére”, mire képesek a kiesőjelöltek az olasz labdarúgás élvonalában!

Jellegzetes Joao Pedro-gólöröm, ezúttal a Samp ellen (Fotó: Getty Images)

Jellegzetes Joao Pedro-gólöröm, ezúttal a Sampdoria elleini dupla második darabja után (Fotó: Getty Images)

A szárdok múlt héten pontot szereztek a Sassuolo ellen, a Salernitana viszont otthon kapott ki a Samptól, ezzel maradt a sereghajtó helyen. A hazaiak az előző idényben is csak a 16. helyen végeztek, s most is alighanem keményen kell küzdeniük élvonalbeli tagságuk megtartásáért. Az eddig szerzett 7 pont kevésnek tűnik a cél elérésére. erősíteniük kell tehát a továbbiakban. Erre némi reménysugarat nyújt, hogy az előző fordulóban kétszer is hátrányból egyenlítve sikerült pontot menteniük Sassuolóban, Keita Baldé, majd a házi gólkirály, 8 találatával a liga góllistáján is az előkelő holtversenyes 4. helyen álló Joao Pedro találatával.
Az összes tétmérkőzést beszállítva 28. alkalommal csapnak össze a felek, a Cagliari 13 győzelemmel és 5 döntetlennel jobban áll vendégénél.
A Salernitanának ugyancsak 7 pontja van, de rosszabb a gólkülönbsége péntek esti vendéglátójáénál. A gránátvörösök csapara (Il Granata) a Serie B második helyével jutott vissza az Empoli mögött az élvonalba, nem számít tehát meglepetésnek utolsó helyezése. Kétszer nyert már ezen szinten is (a Genoa és a Venezia ellen), de a 10 vereség azért elég aggasztónak tűnik.  Stefano Colantuono csapata legutóbb október végén győzött, idegenben, Velencében, de nem tudott építeni az eredményre, a legutóbbi három meccsét (Napoli, Lazio, Sampdoria) szerzett gól nélkül vesztette el. Legutóbb az élvonalban 1999-ban találkozott a két csapat, akkor a salernóiak vereséget szenvedtek, s a legutóbbi 7 meccsükből – mindet a Serie B-ben játszották – csak egyet tudtak megnyerni.
A Cagliari a meccsen nem számíthat a sérült Rog, Ceter, Ladinetti és Walukiewicz szolgálataira. A házi gólfelelős Joao Pedro mellett a másik sassuolói gólszerző, Baldé lesz a csatárkettős másik tagja. Minden jel arra mutat, hogy Walter Mazzarri sassuolói pontszerző csapatával kezdi a hazai mérkőzést, Nahitan Nandeznek, a rengeteget futó, nagy területen játszó uruguayi középpálásnak nagy szerepet szánva.
A Salernitanában Veseli, Russo és Ruggeri korábban megsérült, Ribérynek meg kiújuló térdsérülése parancsol stopot a mérkőzésre. A francia vb-ezüstérmes veteránt Nwankwo váltja a kezdőben, Obi pedig nagy valószínűséggel Kasztanosz helyén kap bizalmat. Ezzel együtt a csapat nagyban hasonlít majd a Samp elleni kezdő tizenegyre.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Cagliari otthon csupán 5 pontot szerzett első hét mérkőzéséből. Ilyen gyenge szereplésre legutóbb 2014–15-ben volt példa (3 pont), annak az idénynek a végén a csapat ki is esett az élvonalból. 2. Ez lesz a Salernitana első pénteki élvonalbeli meccse, a Cagliari 2019 szeptembere óta nem nyert ezen a napon (1-1 vereség és döntetlen, utóbbi már ebben a szezonban a Venezia ellen). 3. Azok után, hogy az előző idényben Joao Pedro hat, újonc elleni mérkőzésen 5 gólt szerzett, ebben a szezonban az Empoli és a Venezia kapujába sem talált be. A Cagliari kapitánya 66 gólos a Serie A-ban, csak két brazil szerzett nála eddig több gólt az olasz élvonalban, Kaka és Adriano, egyaránt 77-et.

Kapcsolódó

Cagliari–Salernitana bajnoki örökmérleg

Összesen: 26 mérkőzés–12 Cagliari-győzelem–5 döntetlen–9 Salernitana-győzelem/ 40–29-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 2–2–0–0 / 6–2. Cagliariban: 13–9–3–1 /27–12. Cagliariban a Serie A-ban: 1–1–0–0/ 3–1.  A párosítás legjobb gólszerzői: Mario Esposito és David Suazo (Cagliari) 4-4 gól, Roberto Muzzi (Cagliari), valamint Giorgio Di Vicino és Lidio Massagrande (Salernitana) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Cagliari–Salernitana 3–0 (0–0). Gól: Salamon, Giannetti, Saul (Serie B, 2016. 5. 14.). A legutóbbi bajnoki Cagliari-győzelem: 3–0 (Serie B, 2016. 5. 14.). A legutóbbi döntetlen: 1–1 (2001. 2. 18., a Serie B-ben); a legutóbbi Salernitana-győzelem: 2–3 (2004. 1. 6., a Serie B-ben, Salernóban). Házi gólkirály: Joao Pedro 8, ill. Federico Bonazzoli és Mamadou Coulibaly 2-2 gól

SERIE A, 14. forduló. Sport1 20:45  Cagliari Calcio–US Salernitana 1919 (kommentátor: Fülöp Marcell)