A vezető duó feladata: magukhoz kell térni • SportTV

A vezető duó feladata: magukhoz kell térni

2021. 11. 28. 10:15    
Olvasási idő: 6 perc

Négy mérkőzéssel folytatjuk a 14. forduló közvetítéssorozatát. Háromban potenciális vagy effektív élcsapatot mutatunk, közte a tabella első két helyezettjét, amelyek egyformán az elmúlt fordulóban veszítették el veretlenségüket. Előttük azonban egy alsóházi csatát közvetítünk, ebédidőben

Sevcsenko Goran Pamdevet küldheti pályára, aki ellen annak idején még játékosként is pályára lépett a Serie A-ban (Fotó: Getty Images)

UDINESE–GENOA

A Genoa nagyon lent van, tényleges kiesőhelyen, vendéglátója pedig zuhanóban lefelé. Andrij Sevcsenko vereséggel mutatkozott be a genovai kispadon, az egykoron közös csapatunk,  a Chelsea segédedzőjeként dolgozó Luca Gotti pedig tisztában van azzal, a klubtulajdonos Pozzo család hallani sem akar a kiesésről, úgyhogy ha nem javít gyorsan csapatával, lassan kezdhet csomagolni. Nagy kérdés, az eredménykényszer mennyire nyomasztja a két csapatot, melyikük tud egy kicsit szabadabban játszani. A zebrák – nemcsak a klubszínek és a hagyományos mez, az egyik becenév is azonos a Juvéval – legnagyobb gondja a gólképtelenség, csak a sereghajtó Salernitana szerzett kevesebb gólt az udineiek tízénél szeptember, a Spezia ellen aratott győzelem óta.
A 125. születésnapját ezen a mérkőzésen (is) ünneplő  Udinese abban a ritka helyzetben van, hogy jelentős sérültje vagy eltiltottja sincsen, Gotti mester tetszés szerint válogathat keretéből. Puscetto és Deulofeu támogathatja a házi gólkirály Betót (a gólínséget mutatva 4 találat elég ehhez a titulushoz), Succees és Fiorestieri a kispadról beszállva támogathatja a csatárjátékot. Amúgy egyedül a társgólkirály Immobile adott le annyi lövést az idényben, mint Beto, persze lényegesen nagyobb hatékonysággal (10 gól). Lehet, hogy a mester megpróbálkozik a négyvédős szisztémával, ez esetben az Atlético kölcsönjátékosa, Nehuen Pérez lesz a jobbhátvéd.
Sevcsenkónak nehezebb a dolga a csapatkijelölésnél, hiszen Bani, Makszimovics és az állandó 11-es rúgó csapatkapitány Criscito nem szerepelhet a meccsen a védők közül, elölről és két fontos ember, Caicedo és Destro hiányzik. Mohamed Faresznek vádli-, Sabelli térdsérüléssel bajlódik, így a korábban kevesebbet szereplő Biraschi és Ghiglione kap bizalmat a balhátvéd, illetve a jobb oldali szélső középpályás helyén. Caicedo és Destro valószínű távollétében a veterán Pandev és az eddig keveset bizonyító, Törökországból igazolt Caleb Ekuban alkotja a támadóduót.

Kapcsolódó

Udinese–Genoa bajnoki örökmérleg

Összesen: 62 mérkőzés–22 Udinese-győzelem–18 döntetlen–22 Genoa-győzelem/ 94–88-s gólkülönbség. A Serie A-ban: 54–20–17–17 / 88–75. Udinében: 31–5–2–3/ 17–9. Udinében a Serie A-ban: 27–15–7–5/ 54–33.  A párosítás legjobb gólszerzői: Antonio Di Natale (Udinese) 9 gól, Narco Borriello (Genoa) és  Rodrigo De Paul (Udinese) 6-6.
A legutóbbi mérkőzés: Genoa–Udinese 1–1 (1–1). Gólok: Pandev, ill. De Paul  (2021. 3. 13.). A legutóbbi bajnoki Udinese-győzelem: 1–0 (2020. 11. 22.). A legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 3. 13.); a legutóbbi Genoa-győzelem: 1–2 (2016. 2. 11.). Házi gólkirály: Beto 4, ill. Mattia Destro 6 gól

MILAN–SASSUOLO

Berardi ezúttal szabadrúgásból talál a Milan kapujába. Nem ritka eset: a Sassuolo csatára már 9-szer mattolta eddig a rossonerók aktuális kapusát (Fotó: Getty Images)

Ellentmondásos egy héten van túl a Milan, előbb elveszítette veretlenségét a Serie A-ban sokgólos meccsen Firenzében, majd megszerezte első győzelmét az 5. mérkőzésén a BL-ben Madridban, megteremtve ezzel a továbbjutás matematikai esélyét. Május eleje óta a csapat 8 hazai bajnokijából 6-ot megnyert, ötször kapott gól nélkül. A Sassuolo ellen egyetlen mérkőzést vesztett korábban a San Siróban, ám az a legutóbbi volt, és fájdalmas emlékű a rossoneróknak. Ugyanis 1-0-s vezetésük után a később Európa-bajnokká avanzsáló Raspadori duplájával fordítottak a zöld-feketék. Mindenesetre a Milan eddig egyetlen meccsen sem vesztett pontot az idényben, amikor megszerezte a vezetést, vendége viszont 13-at (!) is kiengedett a kezéből ily módon.
Stefano Piolinak – aki nemrég hosszabbított 2023-ig  milánóiakkal –  szokás szerint bosszantóan hosszú a sérültlistája, Calabria, Samu Castillejo, Rebic és Tomori most sem szerepelhet. Maignan kapus azonban már visszatért és felváltja eddigi helyettesét, Tatarusanut. Giroud is izomsérülést szenvedett Madridban, zért Ibrahimovic kezd nagy valószínűséggel. Mivel a Milanra sok és nehéz megmérettetést vár a közeli hetekben, több változás várható, Florenzi, Bennacer és a Madridban a hajrában győztes gólt szerzú Junior Messias is helyet kaphat a csapatban.
A Sassuolóban Chiriches elfoglalhatja a helyét a védelem közepén –Kaan Ayhant váltva – és a középpályás Magnarelli is bekerülhet a kezdőbe. Djuricicra és Goldanigára azonban sérülés miatt nem számíthat Dionisi mester. A támadóhármasba Scamacca helyén Hamed Traore kerülhet be, a gólfelelős Berardi és az előző San Siró-i csata hőse Raspadori mellé.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. 13 forduló után a Sassuolónak 15 pontja van, ez 7-tel kevesebb, mint amennyi tavaly ennyi forduló után volt. Emellett négy góllal kevesebbet szereztek (19 a 23-mal szemben) és öttel többet kapott (20 a 15-tel szemben). 2. Ibrahimovic két gólra van attól, hogy ebben az évszázadban ő legyen a harmadik, aki az öt topbajnokságban eléri a 300 gólos határt. (A másik kettő „természetesen” Ronaldo 480-nal és Messi 475-tel.) A svéd zseni egy gólra van egy korosztályos Serie A-rekordtól, 38 évnél idősebben csak Silvio Piola, a kétszeres világbajnok ért el nála egy góllal többet, 31-et. 3. Domenico Berardi egyetlen más csapatnak sem lőtt annyi bajnoki gólt, mint a Milannak. A zöld-feketék csatára 9-szer talált be a vörös-feketék kapujába, beleértve a 2014. januári és a 2015. májusi mesterhármast. Ő az egyetlen, aki két különböző meccsen is szeruett legalább három gólt a Milan ellen.

Kapcsolódó

Milan–Sassuolo bajnoki örökmérleg

Összesen: 16 mérkőzés–9 Milan-győzelem–2 döntetlen–5 Sassuolo-győzelem/ 28–22-es gólkülönbség. Milánóban: 8–4–2–2 / 12–10. A párosítás legjobb gólszerzői: Domenico Berardi (Sassuolo) 9 gól, Carlos Bacca és Suso (Milan), valamint Nicola Sansone (Sassuolo) 3-3 gól.
A legutóbbi mérkőzés: Milan–Sassuolo 1–2 (1–0). G.: Calhanoglu, ill. Raspadori 2 (2021. 4. 21.). A legutóbbi bajnoki Milan-győzelem: 2–1 (2020. 12. 20., Sassuolóban); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2019. 12. 15., Milánóban); a legutóbbi Sassuolo-győzelem: 1–2 (2020. 4. 7., Milánóban). Házi gólkirály: Rafael Leao 5, ill. Domenico Berardi 6

ROMA–TORINO

Andrea Belotti az idényben csak két gólnál jár, de a Roma ellen már hatszor eredményes volt korábban, ráadásul ötször a Stadio Olimpicóban ( Fotó: Getty Images)

Felix Afena-Gyan remek gólja a Luigi Ferrarisban nemcsak a 12. legfiatalabb Serie A-gólszerzővé tette (18 évesen), hanem három értékes pontot is jelentett az egyre nagyobb nyomás alá kerülő José Mourinho együttesének. Csütörtök este újabb győzelmet arattak a farkasok az Ekl-ben az ukrán Zorja ellen (4–0), amely nemcsak a továbbjutást véglegesítette, hanem egyéb előremutató elemeket is tartalmazott. Zaniolo például az idényben talán legjobbját mutatta, gólpasszt is adott Abrahamnek, aki duplázni tudott. A gárda egyébként az 5. helyen áll, maga mögött tudva a fővárosi rivális Laziót – amelytől mellesleg kikapott korábban – , viszont 11 pont hátrányt halmozva fel az élen haladó Napoli, Milan duótól.
A Torino szereplése is ellentmondásos volt az utóbbi hetekben, bár a hektikus pontszerzésekben volt szabályosság: hazai pályán rendre győzött, idegenben kikapott.  A legutóbb is otthon sikerült felülmúlni az Udinesét, de az elmúlt három, rúgott gól nélküli vereség idegenben egyre jobban aláhúzta Belotti visszatérésének szükségességét.
A csapatkapitány Pellegrini lesz a két visszatérő egyike a Romában,  a másik a középső védő Ibánez. Veretout sárgák miatti eltiltása következtében Zaniolo nyilvánvalóan kezd, Cristante és Villar Covid-karanténja még tart. A farkasok reménykednek Vina formába lendülésében, mert helyttese Calafiori is megsérült.  Staphan El Shaarawy végleg felgyógyult, bevethető, s mint szerzett gólja mutatja, formájában sincs kivetnivaló.
A Torino Ansaldi, Mandragora, Ricardo Rodriguez és Verdi nélkül utazik délre, de nem valószínű, hogy sokat változtat Juric az Udinese elleni győztes csapaton. A horvát edző vélhetően a 3-4-2-1-es felállást választja, Brekalo –  a hétfői gólszerző – Pjacával és Praettel küzd meg Belotti támogatásáért. Noha az Eb-győztes csatár csupán két gólt szerzett az idényben a Serie A-ban, alighanem ő lesz az ék, Zaza és Sanabria a kispadon vár bevetésre.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Kilenc veretlen hazai meccs után legutóbb a Roma kikapott az Olimpicóban a Milantól. A sárga-vörösök kétszer egymás után legutóbb tavaly januárban kaptak ki otthon, az egyik ellenfél akkor a Torino volt. 2. A bikák a legutóbbi három idegenbeli meccsüket egyaránt 1–0-ra vesztették el. Ennél rosszabb, vagyis hosszabb vereségsorozatuk tavaly júliusban volt, mikor 8-szor egymás után buktak házon kívül Mazzarri és Longo irányításával. 3. Andrea Belotti eddig 6 bajnoki gólt szerzett a Roma ellen, többször csak az Udinese (7), a Sassuolo és a Sampdoria (9-9) kapujába talált be. Ebből ötször az Olimpicóban volt eredményes, egyetlen játékos sem szerzett ennyi gólt a Roma vendégeként.

Kapcsolódó

Roma–Torino bajnoki örökmérleg

Összesen: 154 mérkőzés–66 Roma-győzelem–40 döntetlen–48 Torino-győzelem/ 223–196-os gólkülönbség. A Serie A-ban: 152–65–40–47 / 217–192. Rómában: 77–50–13–14 / 151–78. Rómában a Serie A-ban: 76–49–13–14 / 145–77. A párosítás legjobb gólszerzői: Paolo Pulici (Torino) 10 gól, Enrique Guaita, (Juventus) Pedro Waldemar Manfredini és Rodolfo Volk (Roma), valamint Valentino Mazzola (Torino) 9-9.
A legutóbbi mérkőzés: Torino–Roma 3–1 (0–1). G.: Sanabria, Zaza, Rincón, ill. Borja Mayoral (2021. 4. 18.). A legutóbbi bajnoki Roma-győzelem: 3–1 (2020. 12. 17.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2015. 4. 12., Torinóban); a legutóbbi Torino-győzelem: 1–3 (2021. 4. 18., Torinóban). Házi gólkirály: Lorenzo Pellegrini 5, ill. Josip Brekalo 3.

NAPOLI–LAZIO

Ciro Immobile (17-essel) eddig 8-szor talát be a nápolyiak kapujában, a kilencedik akár pontot vagy pontokat is érhetne a Maradona-stadionban (Fotó: Getty Images)

A szeptember közepe óta tartó kéthónapos veretlenség után az elmúlt héten két vereséget is elszenvedett a Napoli. Előbb a bajnok Interrel szemben kényszerült térdre (1–3) a Serie A-ban, majd az El-ben kapott ki Moszkvában a Szpartaktól (1–2). S mivel az oroszoktól otthon is kikapott, jelentős veszélybe került a továbbjutása is, amelyet csak a csoportéllovas legyőzésével és a Szpartak pontvesztésével sikerülhet elérnie. A két vereség mellett jelentős veszteséget is elszenvedett Spalletti együttese Osimhen kiesésével, aki Skriniarral ütközve sérült meg múlt héten a San Siróban. A milánói hármassal együtt is legkevesebb gólt kapta a Serie A-ban, a Lazio viszont háromszor annyiszor vihette ki a labdát középkezdésre a kapujából.
Ezen a hétvégén a rómaiak szembeszállnának a „tendenciákkal”, hiszen 16 legutóbbi Napoli elleni mérkőzésükből 12-szer vesztett a nápolyiak ellen, és a négymeccses vereségsorozat, amelynek mindegyikében legalább két gólt kaptak sem ígér sok jót Sarri visszatérésének a Vezúv városába.
Amúgy ha valami, a moszkvai mérleg szólhat a fővárosiak mellett, hiszen ők is az orosz fővárosban léptek fel két nappal a Napoli után, de nem kaptak ki, sőt 3–0-ra nyerni tudtak a Lokomotiv ellen.
A sok gond ellenére jó hír a hazaiaknak, hogy Lorenzo Insigne és Fabián Ruiz edzésbe állt a héten. A duó nem játszhatott Moszkvában, de most akár kezdhetnek is. Anguissa (izomsérülés), Unasz (combfájdalmak) és Politano (Covid) nem szerepelhetnek, Osimhen mellett – a nigériai csatárnak arccsonttörése miatt több hetet kell kihagynia. Távollétében Petagna kezdett, de vasárnap Mertens kerülhet Insigne és Lozano közé. a csatártrió közepére.
A vendégek örömmel üdvözlik Immobile visszatérését, a góllövőlista társ-éllovasa nagy erősítés, így Marusic lehet az egyetlen hiányzója a sasoknak. Reina, Lazzari, Milinkovics-Szavics és Pedro valószínűleg visszatér a kezdőbe, ezáltal Strakosha, Patric, Basic és Zaccagni kikerül az együttesből.
A mérkőzés előtt és közben több ízben spontán módon, a tévés közvetítésben a meccs után egy klippel adóznak Nápoly valaha volt legnagyobb futballkedvece, Diego Armado Maradona emlékének, aki egy éve november 25-én hunyt el, azóta ez az első mérkőzés az azóta má róla elnevezett stadionban.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli a januári Spezia elleni vereség óta veretlen a San Paolóban, illetve új nevén a Diego Maradona Stadionban. 14 győzelmet és 3 döntetlent halmozott fel azóta – az idényben hat meccsen öt győzelem és egy döntetlen során csupán két gólt kapott, négyszer egyet sem. Csak három korábbi idényben kapott a Partenopei ennél kevesebbet az első féltucat találkozón (1957-ben és 1983-ban egyet sem, 1971-ben egyet). 2. A Lazio egyetlenegyet nyert meg legutóbbi 10 idegenbeli bajnokijából (2 d., 7 v.) és mindegyiken kapott legalább egy gólt. Két egymást követő meccset kapott gól nélkül 2016-ban teljesített idegenben, akkor viszont 11-es ilyen sorozatot ért el. 3. Maurizio Sarri 114 Serie A-meccsen ült korábban a Napoli kispadján, 79 győzelemmel és 22 döntetlennel, közben 91 pontot szerzett a csapattal 2017–18-ban, amely klubrekord. Más csapat élén a Napoli ellen 2 győzelem, 1-1 döntetlen és vereség az eredménysora.

Kapcsolódó

Napoli–Lazio bajnoki örökmérleg

Összesen: 138 mérkőzés–52 Napoli-győzelem–46 döntetlen–40 Lazio-győzelem/ 186–160-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 130–51–41–38 / 183–156. Nápolyban: 69–33–24–12 / 113–71. Nápolyban a Serie A-ban: 65–33–22–10 / 112–67.  A párosítás legjobb gólszerzői: Gonzalo Higuaín (Napoli) 12 gól, Silvio Piola (Lazio) 9, Lorenzo Insigne (Napoli) és Girgio Chinaglia (Lazio) 8-8.
A legutóbbi mérkőzés: Napoli–Lazio 5–2 (2–0). G.: L. Insigne 2, Poliano, Mertens, Osimhen, ill. Immobile, Milinkovics-Szavics (2021. 4. 22.). A legutóbbi bajnoki Napoli-győzelem: 1–0 (2021. 4. 22.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2016. 11. 5.); a legutóbbi Lazio-győzelem: 0–2 (2020. 12. 20., Rómában). Házi gólkirály: Victor Osimhen 5, ill. Ciro Immobile 10 gól.

SERIE A, 14. forduló. Sport1 12:15 Udinese Calcio–Genoa CFC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 14:45 AC Milan–US Sassuolo (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kéri András Dániel); Sport1 17:45 AS Roma–Torino FC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János); Sport1 20:30 SSC Napoli–SS Lazio (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)