Átveszi-e bajnok a vezetést a Serie A-ban? • SportTV

Átveszi-e bajnok a vezetést a Serie A-ban?

2021. 12. 12. 12:42    
Olvasási idő: 5 perc

A 17. játéknap vasárnapi öt meccséből négyet is megmutatunk, hármon a „BL-kontingensbe” tartozó, azaz az első négyben található csapat is fellép. Az igazi kérdés a Milan szombati pontvesztése után, hogy az Inter átveszi-e a vezetést a városi riválistól, s hogy a Napoli túllép-e saját miniválságán.

A torinónak továbbra is Sndrea Belottiban van a legnagyobb "gólreménye" (Fotó: Getty Images)

TORINO–BOLOGNA

A Torino szezonja nem túl kiemelkedő, de a védekezése sokkal jobb az átlagnál, a negyedik legkevesebb gólt kapta a ligában. Ivan Juric többet várt volna csapatától, amely három egymást követő vereséggel a 13. helyre esett vissza. Pedig a legutóbbi két meccsén vezetett az Empoli és a Cagliari ellen, de nem sikerült nyernie, így maradt a táblázat alsó felében. Figyelemre méltó, hogy egy játékos sem szerzett egynél több gólt az utolsó hetekben, jelenleg hárman állnak 3-3 góllal a házi góllövőlista élén. A Bologna az idény meglepetéscsapata, főleg az utóbbi időben remekel, öt mérkőzéséből négyet megnyert. Ám a Fiorentina elleni hazai vereség kissé megtorpantotta, kissé távolabbra tolta az európai kupareményeket. A mindössze 7 idegenbeli gól nem túl fényes, de elég volt az utolsó két találkozó megnyerése, a Sampdoria és a Spezia fölött.
A Torinóban Pobega nem játszhat, Boselli helyettesítheti, Praet is a sor tagja lehet, Ricardo Rodríguez  visszatér a hátvédsor bal oldalára. Singo is visszakerülhet a csapatba eltiltása után.
A Bologna védelmének is új ember lesz a bal oldalon, Hickey személyében, aki csereként beállva jól játszott a Fiorentina ellen. Nicolás Domínguez nem játszhat öt sárgája miatt, s lehet, hogy Arnautovic sem épült még fel teljesen combizomsérülése után.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Torino csak egyetlenegy meccset nyert meg a legutóbbi 11-ből (5 d., 5 v.), amikor olyan csapattal játszott, amelynek több pontja volt nála adott forduló előtt: szeptemberben 1–0-ra verte meg a Sassuolót. 2. A Bologna megnyerte legutóbbit két idegenbeli bajnokiját – hármat sorozatban 2016-ban nyert legutóbb, Roberto Donadonival a kispadján. 3. Ha játszik, 50. Serie A-meccsén szerepel Antonio Sanabria kezdőként, a Torino csatára csak két gólt szerzett az idényben, mindkettőt az Olimpico Grande Torinóban; legutóbbi hat találatát egyaránt hazai pályán érte el, amikor kezdőként talált a kapuba.

Kapcsolódó

Torino–Bologna bajnoki örökmérleg

Összesen: 141 mérkőzés–51 Torino-győzelem–41 döntetlen–49 Bologna-siker / 188–180-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 126–44–39–43 / 164–159. Torinóban:  71–40–21–10/ 123–60. Torinóban a Serie A-ban: 63–32–21–10 / 103–55.  A párosítás legjobb gólszerzői: Paolo Pulici (Torino) 14 gól, Francesco Graziani (Torino) 12, Bruno Maini (Bologna) 10.
A legutóbbi mérkőzés: Bologna–Torino 1–1 (1–0). Gólok: Barrow, ill. Mandragora (2021. 4. 21.). A legutóbbi bajnoki Torino-győzelem: 1–0 (2020. 1. 12.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 4. 21., Bolognában); a legutóbbi Bologna-győzelem: 2–3 (2019. 3. 16.). Házi gólkirály: Josip Brekalo, Marko Pjaca, Tommaso Pobega 3-3, ill. Marko Arnautovic 6 gól

VERONA–ATALANTA

Az Atalanta a havazás miatt csütörtökre halasztott meccsen nemcsak a BL-továbbjutást vesztette el, hanem tízmeccses veretlenségi sorozatát is. Maradt az El-folytatás, a figyelem meg a jövő évi BL-lehetőséget kínáló minimálisan 4. hely megszerzésére összpontosul. A múlt heti nápolyi 3–2-vel viszont nem hivatalosan bejelentkezett esetleg még a scudettóra is. Gian Piero Gasperini csapata egyike annak a két csapatnak az öt európai topligában, amelyek a legtöbb idegenbeli meccset megnyerték ebben a szezonban – a La Liga-éllovas Real Madridja mellett – nyolc idegenbeli találkozójából hét alkalommal győzött. A bergamóiaknál a csapat, a túloldalon egy játékos kezdte nagyipari módon termelni a gólokat. Giovanni Simeone élete formájában van, a 0–3-tról 4–3-ra megnyert velencei meccsen 10. és 11. találatát érte el. Az Atalantában, a német szélső védő mellé Ruszlan Malinovszkij csatlakozik, aki csütörtök este gólt szerzett a Bajnokok Ligájában. A kirobbanó formában szereplő középpályásnak sárgalapos eltiltást kell letöltenie, ezért a hétvégén Mario Pasalic válthatja. Hans Hateboer nemrég tért vissza lábsérüléséből, és a hét közepén szerepelt, de Davide Zappacosta és Joakim Maehle is versenyben van két helyért a két szélen.
A Veronának eközben át kell alakítania a hátsó hármasát, Pawel Dawidowiczot ugyanis keresztszalag-szakadása után megműtötték, és a szezon hátralévő részében kiszáll. Giangiacomo Magnani és Nicolo Casale a legesélyesebbek a helyére. Miután betegség miatt
nem játszhatott a Venezia ellen, Antonin Barak visszatér a csapatba, így Ivan Ilic is átadhatja a helyét. Mivel Nikola Kalinic várhatóan csak januárban tér vissza, a gólkirály Giovanni Simeone kezd elöl.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Atalanta négyet megnyert legutóbbi 6 Atalanta elleni meccséből (1 d., 1 v.) azután, hogy az azt megelőző 7-ből egyszer sem győzött (2 d., 5 v.). 2. A Verona veretlen legutóbbi hat hazai bajnokiján (5 gy., 1 d.), ennél hosszabb hasonló sorozata 2002 februárjában volt (7, Alberto Malesanival). 3. Az Atalanta Miguel Veloso kedvenc ellenfele: három gólt szerzett ellene, ezen kívül pályafutása első Serie A-találatát 2001 szeptemberében a Genoa ellen érte el.

Kapcsolódó

Verona–Atalanta bajnoki örökmérleg

Összesen: 76 mérkőzés–20 Verona-győzelem–20 döntetlen–36 Atalanta-győzelem/ 70–96-os gólkülönbség. A Serie A-ban: 42–11–14–17 / 40–56. Veronában: 38–14–11–13 / 43–45. Veronában a Serie A-ban: 21–8–7–6 / 26–29. A párosítás legjobb gólszerzői: Cristiano Doni és Josip Ilicic (Atalanta) 4-4 gól, Osvaldo Bagnoli, Aldo Cantarutti  és Sergio Clerici (Juventus) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Verona–Atalanta 0–2 (0–2). Gól: Malinovszkij-11-es, Zapata (2021. 3. 21.). A legutóbbi bajnoki Verona-győzelem: 2–0 (2020. 11. 18., Bergamóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 7. 18.); a legutóbbi Atalanta-győzelem: 0–2 (2021. 3. 21.). Házi gólkirály: Giovanni Simeone 11, ill. Duván Zapata 9 gól.

NAPOLI–EMPOLI

Lorenzo Insigne több más párosítás mellett a Napoli–Empoli párharc örök góllistájának legjobbjai közt is szerepel (Fotó: Getty Images)

A Nápolyt Ejif Elmasz mentette meg csütörtökön, amikor a hatzaiak 3–2-re legyőzték a Leicester Cityt, életben maradva az El-folytatásra. Pedig a rókák már két gólllal is vezettek, az azúrkékek viszont lejátszották négy nappal korábbi bajnokijuk inverzét. A Maradonában az Atalantától 2–0-ról kaptak ki 3–2-re, a Cityt 0–2-ről győztek 3–2-re.
A legutóbbi 8 Empoli elleni meccsből 7-et megnyertek a Spalletti-tanítványok, minden esélyük megvan a jó sorozat folytatására? Bár az Empoli sem panaszodhat legutóbbi eredményeire. A múlt heti, Udinese elleni 3–1-gyel már csak négy pontra van elmaradva a Juventutól és csupán kettőre a két római csapattól. A kitűzött cél továbbra is „csupán” a biztos bennmaradás: ezt a magasságot biztosan látszik megugrani az Andreazzoli-legényég.
Spalletti gondjai a sérüléssorozattól nem könnyebbedtek: most Hirving Lozano szedett össze rúgást a Leicester ellen és csatlakozott Fabián Ruizhoz (
ágyékérülés) és Loenzo Insigéhez (vádli). Osimhen arcközépcsonttörése után lassan javul, Anguissa és Koulibaly is régebben sérült, Lobotka meg egy hete, az Atalanta ellen dőlt ki combizomsérüléssel. Ezért Diego Demme kerül a csapatba, a hét közben gólt szerző Unasszal és Mertensszel alkotva a támadóegységet, esetleg még Petagna kerülhet oda.
Az Emopliból csak a fiatal Viti marad le a nápolyi útról. Hosszabb kispadozás után Bajrami visszakerülhet a csapatba, hogy támogassa a házi gólkirályt, a hatgólos Pinamontit.

Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Empoli 23 pontot szerzett eddig, ez második legjobb teljesítménye a ligában 2015–16 óta (24) – emellett 23 gólt szerzett, amely klubrekord az élvonalban. 2. A Napoli az egyetlen klub az európai topbajnokságokban, amelynek négy játékosa is legalább öt gólt szerzett az idényben (Fabián Ruiz, Mertens, Osimhen és Zielinski. 3. Lorenzo Insigne 6 meccsen 5 gólt szerzett az Empoli ellen. Egyedül ellene lőtt több gólt, mint ahány meccset játszott, átlagban 87 percenként talált a kapujába.

Kapcsolódó

Napoli–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 24 mérkőzés–10 Napoli-győzelem–6 döntetlen–8 Empoli-siker/ 40–34-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 16–7–5–4 / 31–24. Nápolyban: 12–9–2–1 / 30–10. Nápolyban a Serie A-ban: 8–6–1–1 / 23–9.  A párosítás legjobb gólszerzői: Lorenzo Insigne és Dries Mertens (Napoli) 5-5 gól, Diego Maradona (Napoli) 3.
A legutóbbi mérkőzés: Napoli–Empoli 3–2 (2–1). Gólok: Di Lorenzo, Lozano, Petagna, ill. Bajrami 2 (2021. 1. 13.). A legutóbbi bajnoki Napoli-győzelem: 3–2 (2021. 1. 13.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2014. 12. 7.); a legutóbbi Empoli-győzelem: 2–4 (2015. 4. 30., Empoliban). Házi gólkirály: Dries Mertens, Victor Osimhen, Fabián Ruiz és  Piotr Zielinski 5-5, ill. Andrea Pinamonti 6 gól.

INTER–CAGLIARI

Noha az Inter a hét közben kikapott Madridban, az nem szorzott s nem osztott, most ismét a Serie A állhat a középpontban.A négys nyerő sorozattal és a Napoli , Milan duó vissazesésével az Inter abba a helyzetbe került, hogy „csak” a Cagliarit kell legyőznie és 17. forduló után ismét elfoglalhatja helyét a Serie A táblázatának az élén.
A szárdok csak valószínűtlen bravúrral vihetnek el pontot a San Siróból. Walter Mazzarrinak, a bajnokság közben kinevezett mesternek sokkal több lehetőséget kínál a kisebb-nagyobb sikerre a hétközi kupameccs a másodosztályú Cittadellával, majd az Udinesét fogadja a CC, végül A Juve ellen fejezi be a 2021-e esztendőt.
Az Interből alighanem kimarad Correa, Ranocchia és Darmian, de Madridban De Vrij már leülhetett a kispadra, s alighanem készen áll már a kezdőben szereplésre is. Dumfriest ugyan lecserélte Inzaghi mester, de alighanem csak elővigyázatosságból, vélhetően ő kezd és nem Darmian vasárnap este. Barella eltiltása csak a nemzetközi kupákra vonatkozott, a korábban a Cagliariban játszó Európa-bajnok középpályás pályára léphet excsapata ellen.
A vendégeknél Nández továbbra is combproblémával küzd, és valószínűleg kimarad, akárcsak Strootman, Walukiewicz és Rog. Mazzarri a múlt héten Torinóban pontot szerző csapat nagy részében azért bízik, Joao Pedro csapatkapitány-gólkirály lsősorban Baldé támogatására számíthat. Utóbbi három utolsó Inter elleni meccsén háromszor gólt is szerzett, szintén excsapata ellen, hiszen 2018–19-ben 24-szer szerepelt a fekete-kékeknél. Diego Godín, a harmadik ex viszont alighanem a cserepadon kezdi a találkozót.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter 7-et megnyert 9 legutóbbi Cagliari elleni bajnokijából (1 d., 1 v.), több mint 2.4-es gólátlaggal (összesen 22 gólt szerzett). 2. Az Inter már 94 gólnál jár a 2021-es naptári évben, ennél többet csupán 1950-ben ért el (99). 3. Lautaro Martínez éppen a Cagliari ellen szerezte első gólját az olasz élvonalban 2018 szeptemberében. Összesen az Inter csatára 6 gólt ért el a szárdok ellen, egyetlen más ligacsapat ellen sem talált be ennyiszer.

Kapcsolódó

Inter–Cagliari bajnoki örökmérleg

Összesen: 82 mérkőzés–40 Inter-győzelem–28 döntetlen–14 Cagliari-győzelem/ 138–82-es gólkülönbség. Milánóban: 41–24–10–7 / 78–41. A párosítás legjobb gólszerzői: Luigi Riva (Cagliari) 12 gól, Roberto Boninsegna (Cagliari, Inter) 10, Obafemi Martins és Mauro Icardi (Inter) 6-6 .
A legutóbbi mérkőzés: Inter–Cagliari 1–0 (0–0). Gól: Darmian (2021. 4. 11.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 1–0 (2021. 4. 11.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 1. 26.); a legutóbbi Cagliari-győzelem: 1–2 (2019. 3. 1., Milánóban). Házi gólkirály: Edin Dzeko és Lautaro Martínez 8-8, ill. Joao Pedro 9 gól.

SERIE A, 17. forduló. Sport1 12:15 Torino FC–FC Bologna 1909 (kommentátor: Fülöp Marcell, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); 14:45 Hellas Verona–Atalanta BC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport1 17:45 SSC Napoli–FC Empoli (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:30 FC Internazionale–Cagliari Calcio (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)