Az Atalanta a felzárkózásért játszik a meccscentenáriumon • SportTV

Az Atalanta a felzárkózásért játszik a meccscentenáriumon

2022. 02. 28. 18:02    
Olvasási idő: 2 perc

A 27. forduló maradék mérkőzése inkább a házigazdának lényeges: az Atalanta jó néhány fontos pontot kiengedett a kezéből az új esztendőben, s a remekül feljövő Juventus meg is előzte a negyedik helyen, ami fontos pozíció: az azt birtokló a BL-ben indulhat ősztől, az ötödik „csak” az El-ben.

Pasalicnak akár kulcsszerepe is lehet a Gewiss Stadionban hétfőn este (Fotó: Getty Images)

Századszor csap össze az élvonalban a bergamói és a genovai alakulat.
Kevesebb szó esik mostanság az Atalanta szerencsétlen meccseiről, mint a góllövőformájáról: a Dea  5–1-gyel búcsúztatta az Olympiakoszt az El rájátszásában. A két kolumbiai gólgyáros hiányában az ukrán Malinovszkij vállalta magára az eredményességi feladatot: duplázott a második meccs 3–0-ján, mielőtt szolidaritási üzenetet küldött volna haza a szörnyűségeket elszenvedő honfitársaknak. A Dea hívei elkeseredetten reménykedtek a lefelé tartó spirál megállításában, amelynek során a csapat nyeretlen maradt a bajnokságban és kiesett a kupából. A legutóbbi 15 hazai találkozón csak 3 pontot szerzett, legutóbb ismét kikapott a Fiorentinától, és hatpontos hátrányba került a Juvétól a 4. helyért folytatott versenyfutásban. Túl ezen, El-várományosként is 13 hazai meccsből csak három mérkőzésen győztes, nyeretlenek a legutóbbi négy találkozón, így a vendég érezhet mémi esélyt a hétfő esti találkozóra a Gewiss Stadionban.
A „kortalan” Quagliarella ismét kétszámjegyű gólt jegyez a Sampban, övé volt a két „aramy érintés”, duplájával múlta felül csapata az Empolit a múlt héten. Mindkétszer az első félórána talált a kapuba, az utolsóban már a kispadról nézte, hogy társai megtartották az előnyt, a legutóbbi három meccsből második győzelmüket aratva. A Sassuolót nagyon megverték (4–0), a Milantól csak nagyon szűken kaptak ki (1–0), de nem veszélytelen a genovaiak helyzete: csupán négy ponttal állnak a kiesést jelentő vonal felett.  Giampaolo tehát megfordítani látszik a negatív tendenciákat az egykori KEK-győztesnél, most az idegenbeli szereplésen kell javítgatni, hiszen a legutóbbi három meccset egyaránt 1–0-ra vesztettek el. Quagliarellának újra „be kell dobnia” magát, hogy a Gewissben megszakítsa ezt a negatív szériát.
A Samp jó közvetlen emléket őriz Bergamóban, legutóbb 3–1-re nyert ott, de ugyanennyire kapott ki otthona Luigi Ferrarisban a Deától.
A távollevők elég gondot okoznak Gasperininek, Djimsiti és Demiral el van tiltva, sőt a mester is, a Fiorentina-vereségen tanúsított viselkedése miatt. A hiánypótló védők megtalálását nehezíti Palomino izomsérülése, a támadóegység hiányzói is jó erők: Zapata és Muriel mellett Ilicic és Mirancsuk bevethetetlensége góloktól foszthatja meg a Deát. A védelemben Rafael Tolói mellé alighanem két tinédzser Cittadini és Scalvini csatlakozhat, de a tapasztalt Zappacostát is visszavonhatja mestere a védelembe.
A Sampnak is van hiányzója, eltiltás miatt kettő is rögtön:  Candrevát 5., Bereszynski 10. sárgája miatt kényszerül partvonalon kívülre. Askildsen, Gabbiadini és Damsgaard továbbra is sérült, de Sensi és Giovinco is visszatérhet, miután teljes értékű, közös edzéseken vehettek részt a társakkal. Sensi Candrevát helyettesítheti középen – ahol Tomas Rincón játéka is megoldás lehet – , míg Conti lehet a jobbhátvéd Bereszynski helyett.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Századszor csap össze a Serie A-ban a két csapat, a Samp 39 győzelménél csak a Romát verte meg többször (40) az Atalantánál.  2. A két együttes beletartozik abba a háromba (a harmadik a Venezia, amelyek több gólt szereztek az első félidőben, mint a másodikban (22–21, 18–17, ill. 12–11) a Serie A jelen idényében. 3. Fabio Quagliarella már 12 gólt szerzett az Atalanta ellen, csak a Fiorentina ellen lőtt többet (13), ugyanakkor legutóbbi idegenbeli góljáért tavaly májusig kell visszamenni, akkor Udinében volt eredményes.

Kapcsolódó

Atalanta–Sampdoria bajnoki örökmérleg

Összesen: 103 mérkőzés–29 Atalanta-győzelem–34 döntetlen–40 Sampdoria-győzelem/ 108–31-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 99–29–31–39 / 105–126. Bergamóban: 51–21–18–12 / 68–53. Bergamóban a Serie A-ban: 49–21–17–11 / 66–49. A párosítás legjobb gólszerzői: Adriano Bassetto (Atalanta és Sampdoria) 8 gól, Roberto Mancini (Sampdoria) 7, Cristiano Doni (Atalanta és Sampdoria) 6.
A legutóbbi mérkőzés: Sampdoria–Atalanta 1–3 (1–2). Gólok: Caputo, ill.  Askildsen-öngól, Zapata, Illicic (2021. 10. 27.). A legutóbbi bajnoki Atalanta-győzelem: 2–1 (2021. 10. 27., Genovában); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2019. 11. 10., Genovában); a legutóbbi Sampdoria-győzelem: 1–3 (2020. 10. 24.). Házi gólkirály: Duván Zapata 9, ill. Antonio Candreva 7 gól.

SERIE A, 27. forduló. Sport1 18:30 a forduló összefoglalója (kommentátor: Fülöp László és Fülöp Marcell); Sport1 19:30 Nyerő SzériA olaszfutball-magazin (műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János és Kéri András Dániel); Sport1 20:30 Atalanta BC–UC Sampdoria (kommentátor: Fülöp Marcell műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hrutka János)