„Dobogós szombat” a Serie A-ban • SportTV

„Dobogós szombat” a Serie A-ban

2022. 03. 19. 10:07    
Olvasási idő: 5 perc

Szombaton a bajnoki címért folyó harc mindhárom színterét megmutatjuk a Serie A híveinek. Délután a harmadik Napoli hazai, kora este a második Inter otthoni, végül este a listavezető Milan idegenbeli találkozója kerül a képernyőre – természetesen élőben.

Victor Osimhen az idényben inkább idegenben volt eredményes, most viszont Nápolyban várják tőle a gól(oka)t a tifosók íFotó: Getty Images)

NAPOLI–UDINESE

Victor Osimhen a múlt héten bizonyította, miért tekintik őt a Napoli legfontosabb játékosának: Duplájával eldöntötte a Verona elleni idegenbeli találkozót, a második helyen tartva az azúrkékeket. A csapat az előző hat mérkőzéséből csak egyet tudott megnyerni. Kritikus meccseken szenvedett vereséget a Barcelonától az Európa-ligában és a Milantól a bajnokságban, ám a venetói győzelem három ponton belül tartotta a vörös-feketékhez képest, akiknél jelentősen jobb a gólkülönbsége. A címvédő Inter ott liheg a nyakában, így a Napoli reménye a több mint három évtized után a scudettóra attól függ, hogy a szombatihoz hasonló mérkőzéseken képes-e mindig megszerezni mindhárom pontot. Szeptemberben az fordított párosítású meccsen sima 4–0-s nápolyi siker született a Dacia Arenában – Osimhen ott is betalált – , a campanai csapat legutóbbi hét hazai meccse mindegyikét megnyerte az udineiek ellen, a sorozat még nagyobb terhet rak a hazai lábakra a Maradona Stadionban. (Nem mellesleg a stadionnévadó még mindig a párosítás örök gólkirálya, 11 találattal.) Azért a Partenopei legutóbbi 7 hazai bajnokijából négyet is elvesztett, annyit, amennyit az előző 35 találkozón összesen. Ezt a tendenciát kell megállítania, hogy megszerezhesse a bajnoki címet.
Az Udinese legutóbbi 11 meccséből egyetlenegyet tudott megnyerni a Napoli ellen, 2016–17-ben, kevés jel mutat rá, hogy éppen most jön a következő szenzáció. Csak egyetlen gólt ért el a legutóbbi négy idegenbeli mérkőzéséből, de az, Udogie késői egyenlítő találata a Milan ellen lehet, hogy akár bajnoki cím sorsát is befolyásolhatja. Közelmúltbeli formája azonban némi reményt ad egy sikeresebb folytatásra. A Samp elleni győzelem után két ikszet is produkált, a Roma és a Milan ellen, így négymérkőzéses veretlen sorozatban utazik Nápolyba, a 14. helyen állva, 8 pont előnnyel a kiesővonalhoz képest. Szeptember óta először nyerhetett volna kétszer egymás után, de a Roma utolsó pillanatos egyenlítő gólja megakadályozta benne. Ezzel együtt az új edzővel, Gabriele Cioffival stabilizálódott a csapat, a kieséstől való félelem csökkenhetett. Egy meccsel kevesebbje van a Covid körüli hercehurca miatt, ez némi biztonságot ad. A fehér-feketék a nápolyi utat követően a Cagliari, a Venezia, az Empoli és a Bologna  elleni könnyebben nyerhető találkozókat vívnak a válogatott szünet után.
Nagyjából teljes kerettel számolhat Luciano Spalletti, csak Malcuit hiányzik tartósan, rajta kívül a tartalék csatár Petagna és a másodkapus Meret nem szerepelhet.  A szélső Unasz  egyénileg edzett a héten, esetleg Insigne és Zielinski mellett a cserepadon foglalhat helyet a meccs kezdetén. Osimhen kisebb veronai sérülése ugyan aggaszthatta a nápolyi híveket, de úgy tűnik, megoldódnak térdproblémái és kezdhet.
Az Udinese védője Nahuen Pérez nem játszhat, mert a Roma ellen bokaficamot szenvedett. Helyette Zegelaar kerülhet a kezdőbe, a másik holland, Nuytinck csapatkaitány azonban most is a kispadon kezd. A középpályát megerősíti az eltiltásból visszatérő Walace, esetleg Jajalo kerülhet még a kezdőbe.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli 60 pontnál jár 29 mérkőzés után, 18 mérkőzést nyert meg; a legutóbbi hat alkalomból, amikor 29 meccsből legalább 18-szor győzött, sosem lett bajnok (4-szer 2. lett, egyszer 4. és 5.). 2. Az Udinese legutóbbi négy bajnokiján lőtt és kapott is gólt, egyszer sem volt ötös ilyen sorozata 2021 januárja óta, akkor az egyik meccset a Napolival vívta (2–1-re kikapott). 3. Victor Osimhen egyetlen gólt lőtt idegenben a 2020–21-es idényben 24 meccsen elért 10-ből, de csak kettőt szerzett ebben az idényben otthon; ő lehet az első nigériai, aki két különböző idényben két számjegyű gólt ér el a Serie A-ban.

Kapcsolódó

Napoli–Udinese bajnoki örökmérleg

Összesen: 85 mérkőzés–36 Napoli-győzelem–31 döntetlen–18 Udinese-győzelem/ 134–107-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 79–33–29–17 / 125–101. Nápolyban: 42–27–11–4 / 82–45. Nápolyban a Serie A-ban: 39–24–11–4 / 76–43. A párosítás legjobb gólszerzői: Diego Maradona (Napoli) 9 gól, Antonio Di Natale (Udinese) 8, Lorenzo Insigne (Napoli) és Lorenzo Bettini (Udinese) 6-6.
A legutóbbi mérkőzés: Udinese–Napoli 0–4 (0–2). Gólok: Osimhen, Rrahmani, Koulibaly, Lozano (2021. 9. 20.). A legutóbbi bajnoki Napoli-győzelem: 4–0 (2021. 9. 20., Udinében); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2019. 12. 7., Udinében); a legutóbbi Udinese-győzelem: 1–3 (2016. 4. 3., Udinében). Házi gólkirály: Victor Osimhen 9, ill. Beto és Gerard Deulofeu 8-8 gól.

INTER–FIORENTINA

A Milan Skriniar által köszöntött Hakan Calhanoglunak rendszerint jól megy a Fiorentina ellen (Fotó: Getty Images)

A múlt heti döntetlen a középmezőnybeli Torino ellen csak Alexis Sánchez „last minute” egyenlítő góljával jött össze a címvédő Internek, amely ezzel elvesztette kevesebb vesztett pontos előnyét is a városi rivális Milannal szemben. Legutóbbi hat bajnoki meccséből csak egyetlenegyet tudott megnyerni. Hiába aratott a kiesés mellett bravúrgyőzelmet az Anfielen, otthon igencsak akadozik a játéka, kikapott a Milantól és a Sassuolótól, remizett a Napoli, a Genoa és most a Torino ellen, és góltalan maradt a vörös-feketék elleni első kupaelődöntőn. Január közepe óta csak a 10. helyen áll a pillanatnyi formát tükröző táblázaton, néggyel kevesebb ponttal, mint a Fiorentina, és a közelmúltban 4 mérkőzésen maradt győzelem, illetve gól nélkül. Azért a 19-ből 16 győzelem a legutóbbi időkben a violák ellen könnyen alakulhat 20–17-re, sőt alakulnia kell, különben a bajnok jelentős hátrányba kerül az élen.
A Fiorentina a Bologna elleni sikerrel eljutott ismét a nyolcba, ez dicséri Vincenzo Italiano edzői működését. Ugyanakkor a csapat erősen féloldalas, a Franchiban remekel (csak a ét milánói óriás eredményesebb nála otthon), idegenben azonban erősen sebezhető. A legutóbbi 11 idényben, mikor a firenzei gárda 28 mérkőzés után 46 ponttal állt, mindig az első hat között végzett. Jelen pozíciója biztató, még Vlahovics januári elvesztése ellenére is. viszont idegenben a legutóbbi 10 mérkőzése során mindannyiszor kapott gólt, s hat találkozt ezekből el is vesztett.  Ezzel együtt csupán 3 ponttal áll az ötödik Lazio mögött, s aligha lesz könnyű prédája a címvédőnek.

Inzaghi továbbra sem számolhat De Vrijjel csapatában, a fő aggodalomra Brozovics állapota, ad okot, aki kisebb vádlisérülést szenvedett a Torino ellen, kétséges a játéka. Ha nem játszhat, Vidal vagy Gagliardini kerülhet a csapatba, bár a Torino ellen Vecino kezdett.
A vendégeknél Piatek játéka egyre jobban beválik, de az Inter ellen van javítani valója: három mérkőzés alatt egyszer sem találta el a fekete-kékek kapuját, ezen nyilvánvalóan javítania kell. Ikone és Saponara küzd az egyik támadó középpályás helyért, amelyre Nico González is aspirál. Ha az argentin játékos pályára kerül, nyilván igyekszik, hogy helyrehozza őszi hibáját: az ő kiállítása miatt az utolsó bő 10 percben emberelőnyben játszott az Inter, amely a „billegős” 2–1-et ekkor növelte fix 3–1-re. Italiano kerete teljes, akár változatlan személyi összetételben küldheti őpűlyára csapatát kedvelt 4-3-3-as formációjában.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. 2001 óta az Inter 16-ot megnyert a Fiorentina elleni 19 hazai meccséből (1 d., 2 v.), ez hárommal több, mint amennyit bármelyik más vetélytárs ellen elért. 2. Az Inter 32 pontot szerzett 14 hazai mérkőzésén, ez a legjobb a ligában. Ötször a legutóbbi 7 idényből, amikor ennyit gyűjtöttek, el is nyerték a scudettót (Kivéve 2010–11-et, amikor másodikak és 2016–17-et, amikor végül hetedikek lettek!). 3. Négy-négy gólt lőtt és gólpasszt adott Hakan Calhanoglu a Fiorentina elleni bajnokikon (9 mérkőzésen), többet, mint bármely más csapat ellen a ligában. Az Inter középpályása már 8 asszisztnál jár az idényben, ez csak eggyel kevesebb egyéni rekordjánál (tavaly és tavalyelőtt is ennyi volt neki).

Kapcsolódó

Inter–Fiorentina bajnoki örökmérleg

Összesen: 169 mérkőzés–71 Inter-győzelem–54 döntetlen–44 Fiorentina-siker / 265–214-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 167–69–54–44 / 259–214. Milánóban: 84–50–19–15/ 163–88. Milánóban a Serie A-ban: 83–49–19–15 /160–88.  A párosítás legjobb gólszerzői: Gabriel Batistuta (Fiorentina) 15 gól, Mauro Icardi (Inter) 11, Sandro Mazzola (Inter) 10.
A legutóbbi mérkőzés: Fiorentina–Inter 1–3 (1–0). Gólok: Sottil, ill. Darmian, Dzeko, Perisic (2021. 9. 21.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 3–1 (2021. 9. 21., Firenzében); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2020. 7. 22.); a legutóbbi Fiorentina-győzelem: 4–5 (2017. 4. 22., Firenzében). Házi gólkirály: Lautaro Martínez 14, ill. Dusan Vlahovics 17 gól (már a Juventusé)

CAGLIARI–MILAN

Rafael Leao és Olivier Giroud gólt ünnepel egy legalább kell Szardíniában is… (Fotó: Getty Images)

A szárdok előbb ötmérkőzéses veretlen sorozatban 9 pontot szereztek, ám azóta szerzett gól nélkül kikaptak a Laziótól és a Speziától. Utóbbi már a 14. vereségük volt az idényben, 17. helyen állnak, 3 ponttal a 18. Venezia előtt, ráadásul egy mérkőzéssel kevesebből. A szigeti csapat a legutóbbi 36 mérkőzéséből egyetlenegyet tudott megnyerni a Milan ellen (2–1, 2017 májusában). Hazai pályán a legutóbbi 9 találkozón csak egyszer nyertek, nyilván most is roppant nehéz dolguk lesz a listavezetővel.
A Milan három egymást követő iksz után – az egyik az Inter elleni első kupaelődöntő volt – , két 1–0-s győzelmet aratott, az egyik fő rivális Napoli, valamint az Empoli ellen, ezzel vezeti a Serie A táblázatát. Utóbbi ellen egy ritkán betaláló játékos, Kalulu volt a nyerő ember, aki pályafutása második Serie A-találatát érte el, s szerzett vele három pontot csapatának. Stefano Pioli csapatának gyengébb a gólkülönbsége a riválisoknál, így az élen maradáshoz nyernie kell különben a Napoli nemcsak utoléri, de meg is előzi a tabellán. A legutóbbi 9 egymás ellen találkozójukon őrzi veretlenségét a milánói óriás, beleértve a nyár végén aratott 4–1-es győzelmet is a San Siróban. Ám a táblázat alsó felében helyezkedő konkurensek ellen Pioli fiai 7 mérkőzésből csak hármat nyertek meg, már csak ezért sem vehetik félvállról a szardíniai vendégjátékot.
A Cagliari „állandó” sérülttriója, Nández, Stootman és Rog továbbra sem bevethető, mi több, a tartalékkapus Walukiewicz csípőproblémái is kiújultak. Razvan Marin várhatóan visszatér, Baselli kárára kerülhet a kezdőbe, Joao Pedro, aki a legutóbbi öt meccsen nem szerzett gólt, Pavolettivel együtt alkotja a csatárduót.
Ami a Milant illeti, Theo Hernández eltiltása után visszatér, Florenzi helyére kerül a védelem bal oldalára, Calabria, Tomori és Kalulu mellé. Ibra már talán ép, Pioli gondolkodhat, visszateszi-e a kezdőbe, vagy Giroud kezd és a veterán svéd később száll be. Bakayoko a csapat egyetlen jelentős sérültje a középpályán, Tonali, Kessié és Bennacer  küzd a középpályássor helyeiért.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Cagliari 11 legutóbbi Milan elleni meccse mindegyikén kapott gólt. Ennél hosszabb ilyen negatív sorozata most is tart (15), a Roma ellen. 2. A Milan mind a 14 eddigi idegenbeli meccsén szerzett gólt – ennél hosszabb ilyen szériája, 15-ös csak a Romának volt a Serie A-ban. 3. Ibrahimovic legutóbbi 7 Cagliari elleni mérkőzésén egyaránt betalált a kapuba (6 gól); ennél hosszabb sorozata egyazon ellenféllel csak Christian Vierinek volt, aki 12 egymás utáni mérkőzésen talált be a Perugia kapujába, 1999 februárja és 2003 decembere között.

Kapcsolódó

Cagliari–Milan bajnoki örökmérleg

Összesen: 79 mérkőzés–8 Cagliari-győzelem–27 döntetlen–44 Milan-siker/ 60–123-as gólkülönbség. Cagliariban: 39–5–17–17 / 32–53. A párosítás legjobb gólszerzői: Luigi Riva (Cagliari) 11 gól, Marco van Basten és Zlatan Ibrahimovic (Milan) 6-6. A legutóbbi mérkőzés: Milan–Cagliari 4–1 (4–1). Gólok: Giroud 2-egyik 11-es, Tonali, Rafael Leao, ill.  Deiola (2021. 8. 29.). A legutóbbi bajnoki Cagliari-győzelem: 2–1 (2017. 5. 28.); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2021. 5. 16., Milánóban); a legutóbbi Milan-győzelem: 1–4 (2021. 8. 29., Milánóban). Házi gólkirály: Joao Pedro 10, ill. Giroud, Ibrahimovic és Rafael Leao 8-8 gól.

SERIE A, 30. forduló. Sport2 14:45 Napoli–Udinese (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 17:45 FC Internazionale–ACF Fiorentina (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila); Sport2 20:30 Cagliari Calcio–AC Milan (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila)
SÜPERLIG, 30. forduló. Sport2 17:00  Besiktas JK–Hatayspor (kommentátor: Haraszti Ádám)