Élcsapatok a színen – Derbi D’Italiával • SportTV

Élcsapatok a színen – Derbi D’Italiával

2022. 04. 03. 11:34    
Olvasási idő: 5 perc

Vasárnapi négy mérkőzésünkön a Serie A első hét csapata közül hat fellép, egyedül a Milan aktuális találkozója marad hétfőre. A kiválónak ígérkrző programból is kiemelkedik a Juve és az Inter összecsapása, amelyet a rangadóikat előszeretettel elnevező olaszok Derbi D’Italiának neveznek.

Pinamonti házi gólkirályként vezethetuói harcban a 13 meccs óta nyeeretlen csapatát (Fotó: Getty Images)

FIORENTINA–EMPOLI

A Fiorentina lényegében a Lazio, Roma, Atalanta trióval fut versenyt a két jobbik kupahelyért (El) vagy az új Konferencialigában indulásért. Vlahovics elvesztése után is tartja pozícióját, kérdés, a hajrában mennyit fog jelenteni egy biztos góllövő hiénya ebben a kiélezett versenyfutásban. Az Empoli 30 játéknap után a „semleges zónában” helyezkedik, európai szereplésre reménye sincs, ugyanakkor a kiesés veszélye sem fenyegeti.
A térdzúzódással küszködő Bonaventura a violák egyetlen jelentős hiányzója. Italiano mester  esetleg változtathat a válogatott szünet előtt az Interrel ikszelő csapatán, a védelembe bekerülhet Odriazola és Quarta, akik a milánóiak ellen a cserepadon kezdtek. Sottil, Callejón, Ikone és Cabral sem kezdtek, mindannyian reménykednek a visszakerülésben. Ha az előbbi kettőt állítja Piatek két oldalára a mester a csatártrióba, Nico González és Saponara eshet ki az induló 11-ből.
Jóval terjedelmesebb az Empoli hiánylistája. Parisi sárga lapos eltiltás, Bajrami influenza, Marchizza keresztszalag-sérülés, Haas térdszalagszakadás miatt nem játszhat, Ekong is sérült. Parisi helyén Carace a legesélyesebb a pótlásra. Romagnoli mellett Luperto vagy Viti lehet a másik belső védő, Henderson kerülhet vissza a középpályára Bajrami helyén. Az ék posztján Andreazzoli edző vélhetően a házi gólkirály Pinamontit (9 gól) részesíti előnyben Cutronéval szemben.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Fiorentina ötöt nyert meg legutóbbi 8 Empoli elleni hazai meccséből, de a legutóbbi négyből csak egyet (1 d., 2 v.), méghozzá 2018 decemberében 3–1-re, Kevin Mirallas, Giovanni Simeone és Bryan Dabo góljával.  2. Annak ellenére, hogy a legkevesebb lövés (273) ment a kapujára, a Fiorentina 38 gólt kapott, amelynél 7 csapat kapujába is kevesebbszer találtak be, ezáltal a violák kapujába 7.2 lövésenként gól került, ez épp akkora átlag, amennyi a sereghajtó Salernitanának van.  3. Andrea Pinamonti a 100. Serie A-meccsét játszhatja a Franchiban, eddig két gólt szerzett a Fiorentina ellen, beleértve a két csapat őszi meccsét is; csak a Roma ellen szerzett ennél többet (3), s még sosem ért el ugyanazon csapat ellen egyazon szezonban otthon és idegenben is gólt.

Kapcsolódó

Fiorentina–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 23 mérkőzés–10 Fiorentina-győzelem–7 döntetlen–6 Empoli-győzelem/ 33–22-es gólkülönbség. Firenzében: 11–5–4–2 / 18–11. A párosítás legjobb gólszerzői: Josip Ilicic és Adrian Mutu (Fiorentina) 4-4 gól, Giampaolo Pazzini (Fiorentina) 3.
A legutóbbi mérkőzés: Empoli–Fiorentina 2–1 (0–0). Gólok: Bandinelli, Pinamonti, ill. Vlahovics  (2021. 11. 27.). A legutóbbi bajnoki Fiorentina-győzelem: 3–1 (2018. 12. 16.); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2015. 11. 22.); a legutóbbi Empoli-győzelem: 1–2 (2021. 11.27., Empoliban). Házi gólkirály: Dusan Vlahovics 17 (már a Juventusé), ill. Andrea Pinamonti 9 gól.

ATALANTA–NAPOLI

A Juve–Inter mellett a játéknap másik rangadója. Az Atalanta El-Ekl relációban harcol, a Napoli azonban eggyel feljebb, a scudettóért folyó versenyfutásban van érdekelve.
A hazaiaknál Cabezas el van tiltva, de keresztszalag-sérülés miatt úgysem játszhatna, Ilicic továbbra is depresszióval küzd, Rafael Tolóinak jobb oldali derékfájdalmai vannak, Zapata combizomhúzódása sem jött teljesen rendbe.
Ezzel szemben jó hír a bergamóiak híveinek, hogy Mirancsuk és Malinovszkij visszatérhet a csapatba. Zapata folyamatos távolléte és Muriel formahanyatlása miatt Bog játszaóhat amolyan „hamis 9-est”, de a csapat gólszerző-statisztikájának visszaesése mutatja a két kolumbiai klassziscsatár hiányát. Estetleg M. Cissé is bekerülhet a kezdőbe, de valószínűbb, hogy Gasperini a kispadon kezdeti a legutóbbi, Bologna elleni 1–0 gólszerző hősét.
A nápolyiaknál Rrahmani és Osimhen sárgák miatti eltitását tölti, Unasznak combfájdalmai vannak, Meret-nek ágyékcsigolyatörése van, Petagnának lágyék-, Di Lorenzónak térdsérülése. Ráadásul Zielinski is megsérült a lengyel–svéd pótselejtező-döntő, Fabiáb Ruiz azonban játszhat. Elöl a két csatár hiányában a klubgólrekorder Mertens szinte biztosan kezd.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Azután, hogy három egymást követő találkozón góltalan maradt az Atalanta a Roma ellen 2009-ben és 2010-ben, a legutóbbi 21 meccsen 19-szer talált a fővárosiak kapujába, azon ellenfelek közül, akikkel 10-nél többször játszott ebben a periódusban, a Napoli maradt a legtöbbször gól nélkül az Atalanta ellen. 2. Az Atalantából 18 játékos ért már el gólt az idényben, ez több mint bármelyik más klubé az idényben, s egyben élvonalbeli klubcsúcs is. 3. A Napoli bajnokijai 70%-át megnyerte Victor Osimhennel a pályán (16/20), ugyanakkor csak az 50%-ot, amikor hiányzott a nigériai center. Ugyanez pont/meccs átlagban 2.3, ill 1.7 – Amir Rrahmani is hiányozni fog, a nélküle lejátszott mindhárom meccsét megnyerte a nápolyi alakulat.

Kapcsolódó

Atalanta–Napoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 107 mérkőzés–30 Atalanta-győzelem–32 döntetlen–45 Napoli-siker / 117–146-os gólkülönbség. A Serie A-ban: 101–29–28–44 / 115–144. Bergamóban: 53–23–19–10/ 77–53. Bergamóban a Serie A-ban: 50–22–18–10 / 75–52.  A párosítás legjobb gólszerzői: José Altafini (Napoli) 7 gól, Adriano Bassetto (Atalanta), Hasse Jeppson (Atalanta és Napoli), valamint Higuaín (Napoli) 6-6.
A legutóbbi mérkőzés: Napoli–Atalanta 2–3 (1–1). Gólok: Zielinski, Mertens, ill. Malinovszkij, Demiral, Freuler (2021. 12. 4.). A legutóbbi bajnoki Atalanta-győzelem: 3–2 (2021. 12. 4., Nápolyban); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2019. 10. 30., Nápolyban.); a legutóbbi Napoli-győzelem: 1–4 (2020. 10. 17., Nápolyban). Házi gólkirály: Mario Pasalic és Duván Zapata 9-9, ill. Victor Osimhen 11 gól

SAMPDORIA–ROMA

A Samp a középmezőnyben „lustálkodik”, a Romának viszont csipkednie kell magát az Európa-ligáért folyó négyes versenyben.
Mindkét csapat viszonylag teljes, alig akadnak hiányzói. A Samp Gabbiadini és szolgálatait nélkülözi, akinek keresztszalag-szakadása van, és Damsgaard sem szerepelhet. A Romában még mindig nagy az űr a balhátvéd posztján, a tavalyi Eb-n súlyos Achilles-ín-szakadást szenvedő Spinazzola sz egész idényt kihagyta-kihagyja, Veretout pedig koronavírus-fertőzés miatt karanténban van.
Mourinho akár a Lazio-verő csapatát is a pályára küldheti, mert Tammy Abraham kisebb hátsérülés miatt nem csatlakozott az angol válogatotthoz és az olasz fővárosban maradt. A Chelsea korábbi csatára beállíthatja Gerry Hitchens angol Serie-A rekordját (16 gól az Interben, 1961–52), minden tétmérkőzést beszámítva ő a legeredményesebb angol az öt európai topligában honfitársai között. Amúgy Mancini is könnyebb sérülést szenvedett az észak-macedónok elleni pótselejtező, de azóta helyre jött és bevethető.
Giampaolónak nincsenek újabb sérültjei, Ekdal játéka korábban kétséges volt, de a cserepadra mindenképpen leülhet. Caputo lehet az ék, aki legutóbbi három bajnokiján is betalálva 9 gólnál jár az idényben. Ha még egyszer betalál a korábbi Sassuolo-támadó, egymást követő negyedik idényében is kétszánjegyú gólszámig jut el.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Sampdoria 10-szer veretlen maradt 12 elleni hazai találkozóján (5 gy., 5 d.), a legutóbbi kettőn gólt sem kapott * ha ez harmadszor sikerük, az egy 1985 és 1987 közötti négymeccses hasonló sorozat megismétlése lehetne. 2. A Roma veretlen legutóbbi 9 Serie A-találkozóján (5 gy., 4 d.), a legutóbbi 4-ből hármat meg is nyert. Legutóbb egymás követő 10 mérkőzésen 2015–16-ban maradtak veretlenek a farlasok, az a sorozat 17-esre nyúlt, még Luciano Spalletti vezetésével. 3. Első élvonalbeli szezonjukban csak ketten szereztek több gólt Tammy Abrahamnél (15) a Roma történetében, Rodolfo Volk (21, 1929–30-ban) és Pedro Manfredini (16, 1959–60-ban) –utóbit alighanem hamar megelőzi az angol center.

Kapcsolódó

Sampdoria–Roma bajnoki örökmérleg

Összesen: 127 mérkőzés–40 Sampdoria-győzelem–36 döntetlen–51 Roma-siker/ 133–166-os gólkülönbség. Genovában: 63–30–23–10 / 80–49. A párosítás legjobb gólszerzői: Francesco Totti (Cagliari) 15 gól, Pedro Waldemar Manfredini (Roma), valamint Roberto Mancini és Gianluca Vialli (Sampdoria) 8-8.
A legutóbbi mérkőzés: Roma–Sampdoria 1–1 (0–0). Gólok: Somurodov, ill. Gabbiadini (2021. 12. 22.). A legutóbbi bajnoki Sampdoria-győzelem: 2–0 (2021. 5. 2.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 11. 22., Rómában); a legutóbbi Roma-győzelem: 1–2 (2021. 1. 3., Rómában). Házi gólkirály: Francesco Caputo 9, ill. Tammy Abraham 15 gól

JUVENTUS–INTER

Paulo Dybala ezen a angadón még fehér-feketében lép(het) a pályára, de legközelebb lehet, hohy mát fekete-kék mezt visel… (Fotó: Getty Images) 

A torinói-milánói csúcsrangadót még akkor nevezték el Derbi D’Italiának, amikor még mindkét csapatra igaz volt, hogy a Serie A megalakulása óta minden idényt az élvonalban töltöttelk. Aztán jött a calciopoli, a Juve kizárása – de az elnevezés megmaradt: Itália rangadója. Az örökmérleg jóval kevésbé szoros, mint mondjuk a Derbi della Madonnináé, a két milánói óriásé, amelyet jóval kisebb különbséggel vezet az Inter a Milannal szemben, mint amennyi hátránya van a Juvétól ezen a csúcsrangadón.
A legutóbbi összecsapásuk óta, amelyet a Szuperkupáért a 120. percben szerzett góllal nyert meg az Inter, a Juve egypontnyira csökkentette a különbséget a bajnoki táblázaton, s esetleges győzelmével be is jelentkezhet a scudettóra, amely az idényfelezéskor még elképzelhetetlennek tetszett.
A zebrák győzelemmel meg is előzhetik a bajnoki címvédőt, amelynek persze még egy mérkőzése, a Bologna elleni idegenbeli találkozó még „talonban” van, s ki tudja, mikorra fogja kitűzni az olasz liga a lejátszását.
A Juve a Serie A leghosszabb élő veretlenségi sorozatát építette fel legutóbbi 16 találkozóján, amelyből 11-et megnyert, ötöt iksszel fejezett be. (Az övén kívül még egy ilyen széria él az öt európai topbajnokságban, a Sevilláé, amely ugyanennyi mérkőzést számlál.)
A bajnoki címvédő pazar ősz után az idény második felére többször is botladozni kezdett, legutóbbi 9 mérkőzésén 10 ponttal kevesebbet szerzett vasárnap esti házigazdájánál.
Allegri mester sok sérültjéből többen is rendbe jöttek a nemzetközi szünet alatt, jelenleg csak a tartós távol maradókra, Chiesára, McKennie-re és Kaio Jorge-ra nem számíthat a derbin. A trénernek meg kell fontolnia, hogy ki legyen Vlahovics partnere a támadókettősben, Alvaro Morata-e, aki a spanyol válogatott mindkét mérkőzésén játszott, gólt is szerzett, vagy Dybala, aki már teljesen felépült, s akiről egyre erősödik a pletyka, hogy az Inter mindent bevet szerződtetéséért. A dél-amerikai vb-selejtezők hajrájában Kolumbiát szolgáló Juan Cuadrado – végül a pótselejtezőt is elbukta válogatottjával – visszatérte után elfoglalhatja helyét a csapat jobb szélén. Az Inter egyik kedvenc ellenfel, ötször is betalált a fekete-kékek ellen, legutóbb a tavaly 3–2-re megnyert rangadón. Zakaria is visszatérhet egyhavi kihagyás után, ha kezd, Arthurt szorítja ki ideiglenesen a csapatból.
Az Internek azonban vannak viszonylag friss sérültjei, De Vrij mellett a korábban „agyonhajtott” Brozovic sem állhat Simone Inzaghi rendelkezésére. A holland védőt szokás szerint D’Ambrosio pótolhatja, a horvát játékmestert meg megpróbálják „összedrótozni”a mérkőzésre, kérdés, mekkora sikerrel.  Lautaro Martínez visszatérhet a Covid-karanténból, Dzeko társaként. A másik három csatárjelölt is dél-amerikai: Correa argentin, Alexis Sánchez chilei, Felipe Caicedo pedig ecuiadori. Kérdés, hármik közük ki kerül a pályára és mennyi játékidőt kap Simone Inzaghitól.  
Három statisztikai érdekesség a meccsről.
1. Minden sorozatot beszámítva az Inter csak egyet nyert meg legutóbbi 15 idegenbeli meccséből a Juventus ellen (3–1, még Stramaccioni edzőségével még 2012. november 3-án, a másik 14-ből tízet nyert meg a Juve, négy remire végződött. 2. Egyetlen csapat sem játszott kevesebb kapott gól nélküli mérkőzést a Juventusnál az idényben (13, ugyanennyi van a Napolinak is), csak a Torino kapuját találta el átlagban kevesebb lövés (3), mint a Juvéét (3.1) – az Inter 6. ezen a listán 3.6 a kapuja felületét eltaláló lövéssel. 3. Ivan Perisic lehet a harmadik horvát játékos, aki eléri a 200. mérkőzését az olasz élvonalban 1994 óta, Marcelo Brozovic (224) és Ivan Badelj (210) után, – összesen 10-szer játszott már az Inter ellen bajnoki, de csak egyszer volt győztes csapat tagja (4 d., 5 v.)

Kapcsolódó

Juventus–Inter bajnoki örökmérleg

Összesen: 194 mérkőzés–91 Juventus-győzelem–32 döntetlen–53 Inter-siker/ 277–227-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 177–85–45–47 / 255–206. Torinóban: 97–66–19–12 / 167–73. A Serie A-ban Torinóban: 88–61–16–11/ 156–68. A párosítás legjobb gólszerzői: Omar Sivori (Juventus) 13 gól, Roberto Bióoninsegna (Inter és Juve) és  Giuseppe Meazza (Juve és Inter) 12-12.
A legutóbbi mérkőzés: Inter–Juventus 1–1 (1–0). Gólok: Dzeko, ill.  Dybala-11-es (2021. 10. 24.). A legutóbbi bajnoki Juve-győzelem: 3–2 (2021. 5. 15.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 10. 24., Milánóban); a legutóbbi Inter-győzelem: 0–2 (2021. 1. 17., Milánóban). Házi gólkirály: Paulo Dybala és Álvaro Morata 8-8, ill. Lautaro Martínez 14 gól.

SERIE A, 31. forduló. Sport2 12:15 ACF Fiorentina–FC Empoli (kommentátor: Méhes Gábot, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 14:45 Atalanta BC–SSC Napoli (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 17:45 UC Sampdoria–AS Roma (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); Sport2 20:30 Juventus FC–FC Internazionale (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Nyilasi Tibor)