Derby della Madonnina – már a döntőért • SportTV

Derby della Madonnina – már a döntőért

2022. 04. 19. 09:17    
Olvasási idő: 3 perc

A három általunk követett nemzeti kupaküzdelem közül egy már a fináléjánál tart (jövő szerdán mutatjuk is a Betis–Valencia Copa del Rey-döntőt), kettő most jár az elődöntőjénél. A Coppa Italiában a kétmeccses milánói derbi második felvonása következik. A Német Kupában pedig a másodosztályból már fél évtizede hasztalanul az élvonalba visszaigyekvő HSV kupasikerrel szeretné vigasztalni híveit, ebben kedden a reményeink szerint Sallai Rolanddal felálló SC Freiburg akadályozhatja meg.

Dumfries és Kessié a második kupa-Derbi delle Madonninán is összecsaphat (Fotó: Getty Images)

INTER–MILAN


Hivatalos tétmeccsen 232. alkalommal játszanak egymással, ebből 27.-szer a Coppa Italia keretein belül, amelyen a harmadik legrangosabb kupacsatájukat folytatják. 1968-ban a négyes döntő oda-vissza csatájában 0–0, 4–2-vel a Milan volt a jobb, a kupa végül a nevető harmadik Torino birtokába került. Az 1976–77-es kiírás volt az egyetlen tiszta ki-ki döntőjük. A vörös-fekete gárda lett a győztes 2–0-ra. Végül 1985-ben a mostanihoz hasonló kétmérkőzéses elődöntőben mérkőztek meg, akkor 1–1, 2–1-gyel „természetesen” újra a Milan volt a jobb. Azaz, történelmi perspektívából is van miért visszavágnia az Internek. Legalábbis a négy között, mert az oda jutásért tavaly is megküzdöttek, egy mérkőzésen, akkor Ibrahimovic szerzett vezetést, Lukaku egyenlített 11-esből és Eriksen szerezte a győztes gólt. Hármuk közül csak a veterán svéd zseni ismételhet, a belga és a dán klasszis már nncs az Inter kötelékében.
A március 1-jei meccsre nem érdemes sok szót vesztegetni, mindketten amolyan „legyünk túl rajta minél előbb” jelszóval játszottak az izgalom-, mi több csaknem eseménymentes mérkőzést, az előre borítékolható 0–0-s eredménnyel. Azaz: egymeccsre redukálták a kiírás szerint kétmérkőzéses elődöntőt. Azóta persze a bajnokságban is késhegyre menő küzdelmet folytatnak a scudettóért is. Szerzett pontok tekintetében a vörösöknél (2), a vesztetteket számlálva a kékeknél (1) az előny. (Az elhalasztott Bologna–Inter találkozót április 27-én játsszák le, akkor egyenesedik ki végleg a Serie A táblázatának élcsoportja.)
Az idényben a márciusi góltalan kupameccsen kívül korábban kétszer összecsaptak az idényben, novemberben a Milan pályaválasztásával 1–1-et játszottak, februárban az Inter volt a „hazai” csapat a San Siróban, s hiába focizta le az első félidőben a pályáról a riválist és szerzett vezetést Perisic révén, a világbajnok Giroud a második játékrész derekán kihasznált egy négyperces védelmi rövidzárlatot, duplázott, s a Milan a hajrában meg tudta védeni az előnyt.
Annyi bizonyosnak tűnik, hogy a kupadöntőt kiharcoló gárda egyben lélektani előnyt is szerez a bajnoki versenyfutás hajrájára is.

Kapcsolódó

Inter–AC Milan kupamúlt

Összesen: 26 mérkőzés–8 Inter-győzelem–8 döntetlen–10 Milan-győzelem/ 24–34-es gólkülönbség. Az Inter pályaválasztásával: 12–4–4–4 / 12–14. A legutóbbi kupamérkőzésük: Milan–Inter 0–0 (2022. 3. 1., elődöntő). A párosítás legjobb gólszerzője: Andrij Sevcsenko és Giuseppe Sabadini (Milan) 3-3, Jean-Pierre Papin és Giancarlo Danova (Milan), valamint Pierluigi Orlandini (Milan) 2-2 gól.
Legjobb kupaszereplés:
győztes (7x: 1939, 1978, 1982, 2005, 2006, 2010, 2011), ill. győztes (5x: 1967, 1972, 1973, 1977, 2003). Az előző kiírásban: elődöntős (Juventus 1–2, 0–0), ill. negyeddöntős (Inter 1–2).

HAMBURG–FREIBURG

Sallai (22-essel) a Bochum ellen duplázott, most az északi kikötőváros büszkeségénél kellene helytállnia (Fotó: Getty Images)

A két együttes rég- és közelmúltja jelentős ellentmondást hordoz. A HSV a német futball egyik korábbi zászlóshajjója, egykori BEK-, KEK- és Szuperkupa-győztes, UEFA-kupa-döntős. Hatszoros német, ezen belül háromszoros Bundesliga-bajnok, a DFB-kupa hatszoros finalistája, ebből háromszor a trófeát is elhódította, igaz legutóbb 1987-ben. A fekete-erdei együttes ezzel szemben sosem volt még jobb bajnoki ötödiknél, s ez a mostani elődöntője eddigi legjobb kupaszereplése.
A Hamburg azonban utolsó alapító tagként 2018-ban kiesett a Bundesligából, s azóta hasztalan igyekszik visszajutni. Ebben az idényben is négy körrel a 2. Bundesliga zárása előtt hatpontos hátrányban van az osztályozós helyen álló városi rivális St. Pauli mögött, azaz szinte bizonyosra vehető, hogy hatodszor is neki kell futnia a visszajutásnak. A kupaelődöntőbe jutása sem nélkülözte a szerencsés elemeket. A harmadosztályú Braunschweiget ugyan 90 percben intézte el, de a következő mindhárom ellenfelét csak 120 perces döntetlen után 11-esekkel sikerült kiütnie. Sorendben a szintén 2. osztályú Nürnberget, az élvonalbeli Kölnt és a szintén Bundesliga 2-es Karlsruhét búcsósztatta a futball „orosz rulettjével”.
A Freiburg viszont manapság éli  virágkorát. Korábban sokszor liftezett a két felső osztály között, ez 2009 óta csak egyszer történt meg, egy kiesést azonnali feljutás követett, különben stabil élvonalbeli az együttes. Köszönhetően elsősorban talán egyerlen embernek, a vezetőedző Christian Streichnek. Z 57 éves mester edzőként kizárólag az SCF-et szolgálta, előbb ifi-, majd másod-, 2011 óta vezetőedzőként. Vele érte el a gárda a bajnoki csúcsot jelentő 5. helyet és a kupacsúcsot jelentő idei elődöntőt is. A következetesség és őszinteség embere, a csapatjáték feltétlen híve. Jó, de nem kifejezetten sztárjátékosokból álló hatékony csapat összegyúrására törekszik. Most is a Bundesliga 5. helyén áll csapatával, mindössze egy ponttal elmaradva a BL-helyet birtokló Leverkusentől. A kupában nehezebb ellenfelekkel kissé simább volt az útja a HSV-énél. Elsőre a negyedosztályú Würzburgot verte meg 1–0-ra, majd a másodvonalbeli Osbabrücköt 1–1 után 11-esekkel, majd a 26 között már bundesligás ellenfelek jöttek, a Hoffenheim (4–1) és a Bochum (2–1, a hosszabbításban). Nem mellesleg mind a négy ellenfelén idegenben jutott túl – ezt kellene tenni most az elődöntőben is.
Az idénybeli sikerekből Sallai Roland is jócskán kiveszi a részét. Válogatott játékosunk 27 bajnokin 3 gólt szerzett, a kupában 3 találkozón egyet. Érdekes, hogy a négy találatból háromszotr a bochumiakat szomorította, a hét végi bajnokin duplázott, előtt a kupanegyeddöntőben pedig övé volt a győztes gól a hosszabbításban. Reméljük, hogy a hamburgiak is megtanulnak tartani tőle, ha Streich mester gyakori szokásához híven a kezdőbe jelöli kedden este is.

COPPA ITALIA elődöntő, visszavágó. Sport1 20:45 FC Internazionale–AC Milan  (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hegyi Iván)
DFB-KUPA, elődöntő. Sport2 20:45 Hamburger SV–SC Freiburg (kommentátor: Méhes Gábor)