A kupadöntősök „előredolgoznak” a Serie A-ban • SportTV

A kupadöntősök „előredolgoznak” a Serie A-ban

2022. 05. 06. 10:03    
Olvasási idő: 4 perc

Jövő szerdán vívják Rómában a Coppa Italia idei döntőjét. A két résztvevő soros bajnokiját péntekre tették – talán hogy a jövő heti eseményre a bajnoki hajrá közepette is a lehetőség szerint kipihent és friss együttesek állhassanak fel…

Lesz-e pénteken Inter-gólöröm, s lesz-e annyi, hogy a "kötelező" három pont meglegyen? (Fotó: Getty Images)

INTER–EMPOLI

Simone Inzaghi nagy dilemmában lehet. Az Inter a nyolcaddöntőben nagy erőkifejtésre késztette a Liverpoolt – azóta tudjuk, a legnagyobbra az egész kieséses szakaszban – , de kiestek, s maradt a két harci terep, a Serie és a Coppa. Utóbbiban sikerült bekreülni a fináléba, méghozzá a legnagyobb rivális, a Milan fölényes legyőzésével, ugyanakkor a bajnokságban akkor bukta a legnagyobbat a csapat, amikor nagyon nem lehetett volna… §gy aztán a látszólag könnyebbem megszerezhető trófea a kupáé, ugyanakkor a bajnokságnak Itáliában is sokkal magasabb a rangja, a vonzereje, mint az egyébként mesterséges eszközökkal a nagyok számára megkönnyített. Ugyanakkor ha az Inter mestere nem osztja meg okosan erőit, könnyen kéz szék köz a pad alá esik és „csak” ezüstévként kerül be 2021–22. a klubkrónikákba.
Az Empoli helyzete könnyű – mindenféle tét nélkül léphet pályára. Körülbelül úgy, mint a múlt hét közepén a Bologna, amely hatalmas csapást mért az Inte címvédő reményeire.
Ugyan az Inter hazai mérlege a legjobb az egész ligában (17 meccsből 39 pont), ám az Empoli lenyűgözően teljesít idegenben középcsapat létére 17 mérkőzésen szerzett 21 pontjával. Az előző idényben jutott vissza a Serie B-ből, első számú feladata a biztos bennmaradás volt. Ehhez képest a kékek igen stabil szezont produkáltak, 35 találkozón 37 pontot gyűjtöttek össze, 9 ponttal megelőzve a 18. Cagliarit. Matematikailag még nem maradt bent bizonyosan, de igen csekély a valószínűsége, hogy ez megtörténhessen.
Ha az esélyeknek megfelelően a bajnok otthon tartja mindhárom pontot, ismét a táblázat élére ugrik, ugyanakkor a Milan vasárnap akár egy veronai döntetlennel is visszaszerezheti az éllovas pozícióját.
A bajnok orvosai az utolsó órákban dönthetnek, hogy a térdfájdalmakkal küzdő Barella játszhat-e kezdőként. Ha nem, Vidal kerülhet a csapatba, ám a többiek nem változnak az Udinese elleni kezdőköz képest. Azaz Lautaro Martínez mellett Dzeko alkotja a csatárduót, a pálya két szélén meg Darmiannak és Perisicnek kell megoldania  a védő- és feladatokat egyaránt. Az Interből Barella mellett hiányozhat vádliprobléma miatt Bastoni is, amúgy a regnáló bajnok jó formában készülhet a mérkőzésre.
Az Empoliból  Verre és Stojanovic egyaránt hiányozni fog, mert piros lapot kaptak a Torino ellen vesztes hazai találkozón. Romagnoli és La Mantia így bekerülhet a kezdő tizenegybe, ám Andreazzoli mester aligha változtat többet a Torino elleni 1–0-as csata kezdőjén. Tonelli és Haas térdsérülés miatt nem bevethető, a mester kedvenc 4-3-1-2-es rendszerében Dói Francesco és Pinamonti alkothatja a támadóduót.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. Az Inter veretlen legutóbbi 13 meccsén az Empoli ellen, a legutóbbi nyolcat megnyerte két szerzett gólos átlaggal, a legutóbbi Empoli-győzelemig 2006 áprilisáig kell visszamenni, amikor Materazzi öngóljával nyertek 2. Az Empoli kapta holtversenyben a legtöbb gólt a meccsek második félidejében, 31-et a Sassuoval együtt,  a Veneziának 30 van – 10 pontot gyűjtöttek ezzel, eggyel többet a velenceieknél. 3. Ivan Perisic legutóbbi hat meccsén hat gól megszerzéséből vette ki a részét (2 gól, 4 gólpassz)  korábban csak egyszer sikerült neki egy ugyanilyen hatos sorozat (2017 május és szeptember között).

Kapcsolódó

Inter–Empoli bajnoki örökmérleg

Összesen: 27 mérkőzés–21 Inter-győzelem–3 döntetlen–3 Inter-siker / 56–21-es gólkülönbség. Milánóban: 13–12–0–1 / 34–11. A párosítás legjobb gólszerzői: Mauro Icardi (Inter) 6 gól, Adriano, Alessandro Altobelli, Zlatan Ibrahimovic és Álvaro Recoba (mind Inter) 4-4.
A legutóbbi mérkőzés: Empoli–Inter 0–2 (0–1). Gólok: D’Ambrosio, Dimarco (2021. 10. 27.). A legutóbbi bajnoki Inter-győzelem: 2–0 (2021. 10. 27., Empoliban); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2015. 1. 27.); a legutóbbi Empoli-győzelem: 0–1 (2006. 4. 30., Empoliban). Házi gólkirály: Lautaro Martínez 17, ill. Andrea Pinamonti 12 gól

GENOA–JUVENTUS

A Genoa 2007 óta folyamatosan tagja a Serie A mezőnyének, másfél évtized után lehet, hogy eljött a búcsú ideje. Bár április 24-én fontos győzelmet aratott a Cagliari fölött, ám utána elvesztette a Derby della Lanternát a városi rivális Samp ellen, így már négy ponttal van elmaradva az elmaradt bajnokiját csütörtökön bepótló, 17. helyre feljövő Salernitanától. A legutóbbi három mérkőzésen szerzett két győzelem elvileg lehetővé teheti a bennmaradást, de két roppant kemény meccse van a Juventus és a Napoli ellen, mielőtt lejátssza záró mérkőzését az idényben Bolognában. Az ebben a szezonban megnyert három bajnoki messze a legkevesebb, az utolsó öt találkozójából négyet elveszített, pedig előtte nyolcon veretlen maradt – az adott esélyt arra, hogy harcolni lehessen a bentmaradásért.
A piros-kékek legutóbbi hat meccsükön vereséget szenvedtek a Juvától, beleértve az őszi, fordított pályaválasztású összecsapást is.
A Juventus eközben három legutóbbi tétmérkőzését megnyerte, a Fiorentina elleni 2–0-val bejutott az Olasz Kupa döntőjébe és a bajnokságban a Sassuolo és a Venezia elleni sikerrel véglegesítette, hogy az első négyben végez, azaz ősztől ismét a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet. Matematikailag még bajnok is lehet, de ehhez ez előtte lévő háromnak is sorozatban kell meccseket vesztenie a hajrában – ez azért nehezen elképzelhető.
A Juvénak csak egy pont a hátránya a Napoli mögött, tekintve a nápolyiak hátralévő ellenfeleire – a Genoa, a Fiorentina és Laaio ellen meglehet az a 9 pont, amely a dobogó harmadik fokára juttathatja a rekordbajnokot, ha a nagy déli rivális akár csak egyszer is botlik. Allegri csapata persze trófeát is szerezhet még az évben, hiszen a május 11-i Olasz Kupa-döntőben megmérkőzik az Interrel. A bajnokságban csak az ötödik legjobb a hazai mérlege, de ellenfele idegenben a leggyengébbek egyike., 17 meccsen szerzett 14 pontjávl a harmadik legrosszabb a ligában.
A Genoa pénteken nem számolhat Vanheusden, Rovella, Cambiaso, Makszimovics és Piccolo játékával sem. Sturarónak le kell küzdenie problémáit, melyek miatt a városi derbin le kellett cserélni, ha ez így lesz, a vereségtől függetlenül változatlan lesz Blessin meszer kezdő tizenegye. A 4-2.-3-1-es felállásban Galdamesé lehet a „tízes” posztja, s Destro kezd középcsatárként a kiesőjelölt együttesben.
Allegri gárdájában De Sciglio és Cuadrado játéka kétséges, biztosan nem játszhat viszont Chiesa, Locatelli, Kaio Jorge és McKennie. A mester bízik a legutóbb nyertes együttes zömében, a középpályán mégis elképzelhető egy-két változás, Arthur mellett Rabiot és Zakaria is szerepelhet, és Chiellini is visszatérhet a gyepre. Alex Sandro is szeretne bekerülni, de lehet, hogy Pellegrini marad a balhátvéd, míg a fix kezdő Vlahovics mellett valószínúleg Morata kap helyet a támadórészlegben.
Három statisztikai érdekesség a meccsről: 1. A Juve az egyik az 5 európai topbajnokság 3 olyan csapata közül, amelyek csak egyetlen meccset vesztettek tavaly december óta (a másik kettő a Man City és a Liverpool), azt az egyetlen vereséget az Interől szenvedte el 0–1-gyel áprilisban (13 gy., 6 d.) . 2. A legutóbbi 7 Genoa–Juentus meccsen 7 különböző Genoa-edző vezette a kikötővárosi csapatot, Blessin lesz a 8. 3. Dybala 8 gólt szerzett eddig a Genoa ellen, csak az Udinesének talált be többször (10), az argentin csak egy gólra van (114) a Juve-csúcsot tartó Roberto Baggiótól (115) azok közt, akik 9 gólnál többet szereztek minden versenysorozatból a zebráknak.

Kapcsolódó

Genoa–Juventus bajnoki örökmérleg

Összesen: 127 mérkőzés–30 Genoa-győzelem–26 döntetlen–71 Juventus-siker / 149–245-ös gólkülönbség. A Serie A-ban: 109–21–21–67 / 113–224. Genovában: 63–17–31–15 / 91–94. Genovában a Serie A-ban: 54–11–29–14 / 70–89. A párosítás legjobb gólszerzői: Felice Borel (Juventus) 11 gól, Giampiero Boniperti, John Hansen és Federico Munerati (Juventus) 10-10.
A legutóbbi mérkőzés: Juventus–Genoa 2–0 (1–0). Gólok: Cuadrado, Dybala (2021. 12. 5.). A legutóbbi bajnoki Genoa-győzelem: 2–0 (2019. 3. 17.); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2018. 10. 20.); a legutóbbi Juventus-győzelem: 0–2 (2021. 12. 5., Torinóban). Házi gólkirály: Mattia Destro 9, ill. Paulo Dybala 9 gól

SERIE A, 36. forduló Sport1 18:30 FC Internazionale–Empoli FC  (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:45 Genoa CFC–Juventus FC (kommentátor: Bartha Zoltán, műsorvezető: Petur András, szakértő: Várhidi Péter)