Eldől-e a scudetto sorsa vasárnap este? • SportTV

Eldől-e a scudetto sorsa vasárnap este?

2022. 05. 15. 10:56    
Olvasási idő: 4 perc

Az utolsó előtti forduló középső napján akár bajnokot is avathatnak Itáliában. A két milánói óriás közül ha a vezető Milan több pontot szerez, mint örök városi vetélytársa, az Inter, már az utolsó fordulótól függetlenül megszerzi 19. bajnoki címét.

Marko Arnautovic 33 évesen tovább javíthatja gólszerzési karrierrekordját egy idényre vonatkoztatva (Fotó: Getty Images)

BOLOGNA–SASSUOLO

A 13. és a 11. helyezett csap össze, lényegében tét nélkül, de szombaton a Verona–Torinón láthattunk, milyen küzdelmes is lehet egy ilyen találkozó.
Szinisa Mihajlovics az újabb kórházi kezelések után visszatérhetett a Bologna élére, ő meccsel az utolsó idénybeli hazai meccsen a Renato Dall’Ara Stadionban. Csaknem teljes keretből válogathat. Az újabban rendszeresen kezdő Barrow Orsolinivel és Sansonéval küzd meg, hogy Arnautovic társa lehessen a támadókettősben. A renitens osztrák 14 góllal vezeti a házi listát, az őt követőknek 5 találata van eddig az idényben… Viszont tovább  javíthatja karrierrekordját, amely eddig mindössze 12 gól volt annak idején, a Twentében, 13 esztendővel ezelőtt, húszéves korában.
A Sassuolo eltiltás miatt nélkülözi görög hátvédjét, Kirjakopuloszt, ám újra bevetheti Hamed Traorét, tovább növelve félelmetes támadónégyese potenciálját. Berardi, Raspadori és Scamacca eddig is folyamatosan termelte a gólokat, előbbi már 27 gólban volt közvetlenül benne (14 saját találat, 13 gólpassz), ennél többet csak Francesco Caputo produkált két éve (28), a klubbéli egyetlen szezonjában.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter elleni győzelem (2–1) után másodszor nyerhet két egymást követő hazai meccset az idényben a Bologna. Az első „duplázás” áldozata a Salernitana (3–2) és a Hellas Verona (1–0) volt.  2. A Sassuolo elvesztette legutóbbi három idegenbeli mérkőzését a ligában, 2–9-es gólkülönbséggel. Ennél több egymást követő idegenbeli mérkőzést (5) 2019 szeptemberében vesztett el, Roberto De Zerbi edzőségével. 3. A Bologna Roberto Orsolinije 5 gólt szerzett az idényben, valamennyit idegenben – legutóbb a Dall’Arában a legutóbbi idény utolsó napján, 2021. május 23-án talált be, a Juventus ellen.

Kapcsolódó

Bologna–Sassuolo bajnoki örökmérleg

Összesen: 15 mérkőzés–6 Bologna-győzelem–4 döntetlen–5 Sassuolo-győzelem / 21–18-as gólkülönbség. Bolognában: 7–2–2–3 / 9–10. A párosítás legjobb gólszerzői: Francesco Caputo (Sassuolo) 4 gól, Riccardo Orsolini (Bologna) és Domenico Berardi (Sassuolo) 3-3.
A legutóbbi mérkőzés: Sassuolo–Bologna 0–3 (3–1). Gól: Orsolini, Hickey, Santander  (2021. 12. 22.). A legutóbbi bajnoki Bologna-győzelem: 3–0 (1921. 12. 22., Sassuolóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2021. 2. 20., Sassuolóban); a legutóbbi Sassuolo-győzelem: 3–4 (2020. 10. 18.); Házi gólkirály: Marko Arnautovic 14, ill. Domenico Berardi és Gianluca Scamacca 12 gól.

NAPOLI–GENOA

A „labdahasú” Politanóval együtt ünneplő Dries Mernes a Genoa ellen különösen eredményes volt az utóbbi években (Fotó: Getty Images)

A Napoli matematikailag lehet még második (ha kétszer nyer és az Inter kétszer veszt) és negyedik is (ha kétszer veszt és a Juve kétszer nyer), de a legvalószínűbb, hogy megmarad a virtuális dobogó 3. fokán. Ám abban az esetben, ha nyer,  a Genoa menthetetlenül kiesik, mert utolérni még tudja, megelőzni már nem a Salernitanát az egymás elleni eredmények miatt (0–1, 1–1).
Luciano Spalletti teljes csapattal dolgozhat, ennek ellenére aligha változtat sokat a Torino elleni győztes csata kezdőjén. Alighanem kezd a középpályán tehát Fabián Ruíz, aki az őszi genovai meccsen és legutóbb a bikák ellen is betalált, Dries Mertens pedig afféle kreatív szerepet játszhat a vérbeli középcsatár nigériai Osimhen mellett. Mertensnek nagyon megy a Genoa ellen (ld. lejjebb), a center pedig minden sorozatot beszámolva 17 gólnál jár az idényben.
A vendégek ezalatt Sturaro miatt aggódnak, nehogy a középpályás csatlakozzon a már biztosan bevethetetlen védőkettőshöz, Makszimovicshoz és Vanheusdenhez. Várhatóan Piccoli is kimarad, Destro kezd a csatársorban. Utóbbi nyolc meccs óta nem talál be, de még mindig a csapat házi gólkirálya.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Napoli 16-ot megnyert legutóbbi 24 bajnokijából a Genoa ellen 2010 januárja óta (6 d., 2 v.), csak a Sampdoriát verte meg többször ezen idő alatt. 2. A Genoa az elmúlt három, az idény második felében lejátszott meccéből kettőt nem vesztett el a Napoli ellen – 2021 januárjában 2–1-re nyert, áprilisban 1–1-gyel ikszelt – , ez annyi, amennyiszer az előző nyolc év alatt összesen sikerült.  3. Dries Mertens 9 gólból vállalt közvetlen szerepet a Genoa elleni legutóbbi 8 meccsén (5 gól, 3 assziszt), a piros-kékeké lehet a 7. ellenfél, amellyel szemben 10 fölé juthat ebben a mutatóban a Napoli csatára – ez csak Ciro Immobilének sikerült többször (11) 2010 óta a ligában.

Kapcsolódó

Napoli–Genoa bajnoki örökmérleg

Összesen: 119 mérkőzés–44 Napoli-győzelem–40 döntetlen–35 Genoa-győzelem/ 165–152-es gólkülönbség. A Serie A-ban: 99–39–34–26 / 143–117. Nápolyban: 59–28–20–11 / 87–53. Nápolyban a Serie A-ban:  49–25–17–7 / 75–36. A párosítás legjobb gólszerzői: Attila Sallustro (Napoli) 8 gól, Elviro Bianchero (Genoa) és Goran Pandev (Genoa és Napoli), 6-6.
A legutóbbi mérkőzés: Genoa–Napoli 1–2 (0–1). Gólok: Cambiaso, ill. Fabián Ruiz, Petagna (2021. 8. 29.). A legutóbbi bajnoki Napoli-győzelem: 2–1 (2021. 8. 29., Genovában); a legutóbbi döntetlen: 0–0 (2019. 11. 9.); a legutóbbi Genoa-győzelem: 1–2 (2021. 2. 6.). Házi gólkirály: Victor Osimhen 13, ill. Mattia Destro 9 gól

MILAN–ATALANTA

Gólvágók, ha ünneplenek. Oliver Giroud (áll) „tízgólos korrejkorder’ lehet a Serie A-ban, a térdelő Rafael Leao pedig a rossoneri házi gólkirálya éppen 10 találattal. A vörösök rajongói bármelyiküktől szívesen fogadnának egy scudettót érő vagy ahhoz igen közel eljuttató győztes gólt a San Siróban (Fotó: Getty Images)

A Milan tehát már a hétvégén bajnok lehet, ha több pontot szerez az Internél. Ugyanakkor az Atalanta a múltban a mumusai közé tartozott, igaz, a két legutóbbi meccsét sikerült megnyernie ellene. A bergamóiak viszont nem szereznének ötévnyi folyamatos nemzetközi kupaszereplés után lemaradni Európáról, ezért égetően fontos nekik is a pontszerzés.
Stefano Pioli mester kellemes gondokkal szembesül a kezdőcsapat kijelölésekor, mert csaknem mindenki hadra fogható, az idény végéig kieső dán középhátvéd Simon Kjaer kivételével. A középpályán Rade Krunic és a korábbi Atalanta játékos Kessié csatázik Brahim Díazzal a csapatba kerülésért. Giroud újabb rekordot dönthet (ld. lejjebb), ugyanakkor Ibrahimovic is ott lesz a kispadon, bevetésre készen. Ha esetleg még változtat valamit a mester, Bennaszer és Junior Messias is esélyes lehet a kezdőbe kerülésre.
Az Atalantában Zapata és Scalvini is visszatért izomsérülése után, viszont a tartalékkapus Sportiello a kispadra sem ülhet le és Rafael Tolói csapatkapitány szereplése is igen kétséges. Pasalic viszont egész biztosan kezd, a legutóbbi négy meccsen egyformán betalált a kapuba, és a „kanadai listán” is 19 „ponttal” áll, ami kiváló teljesítmény a horvát középpályástól. Ha Gian Piero Gasperini úgy dönt, nem kockáztatja meg az elejétől Zapata játékát, a csatár kolumbiai honfitársa, Muriel vezeti a támadósort, akinek egy gólra van szüksége ahhoz, hogy elérje a félszázas határt a Serie A-ban.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. A Milan megnyerte legutóbbi két bajnokiját az Atalanta ellen, ám előtte ez 11-ből csak egyetlenegyszer sikerült (6 d, 4 v.).  2. A Milan–Atalanta a leggyakoribb párosítás a 37. fordulók során az elmúlt 10 idényben: a milánóiak háromszor nyertek, a bergamóiak egyszer, három döntetlen mellett. 3. Olivier Giroud (35 éves, 227 napos, 9 gólos) lehet a legidősebb futballista a Serie A-ban, aki legalább 10 gólt elér első Serie A-szezonjában; Cristiano Ronaldótól veheti át a rekordot, aki 33 évesen és 299 naposan talált a hálóba tizedszer az olasz élvonalban, első torinói idényében.

Kapcsolódó

Milan–Atalanta bajnoki örökmérleg

Összesen: 129 mérkőzés–59 Milan-győzelem–44 döntetlen–26 Atalanta-győzelem/ 208–130-as gólkülönbség. A Serie A-ban: 121–53–43–25 / 118–60. Milánóban: 64–32–21–11 / 47–44. Milánóban a Serie A-ban: 60–28–21–11 / 109–58. A párosítás legjobb gólszerzői: Gunnar Nordahl (Milan) 14 gól, Marco van Basten (Milan) 9, Jörgen L. Sörensen (Atalanta és Milan) 8.
A legutóbbi mérkőzés: Atalanta–Milan 2–3 (0–2). Gólok: Zapata-11-es, Pasalic, ill. Calabria, Tonali, Rafael Leao (2021. 10. 3.). A legutóbbi bajnoki Milan-győzelem: 3–2 (2021. 10. 3., Bergamóban); a legutóbbi döntetlen: 1–1 (2020. 7. 4.); a legutóbbi Atalanta-győzelem: 0–3 (2021. 1. 23.). Házi gólkirály: Rafael Leao 10, ill. Mario Pasalic 13 gól

CAGLIARI–INTER

Alexis Sánchez akár csereként beállva is fontos gólokat szerzett már az idényben (Fotó: Getty Images)

Talán a legfeszültebbnek ígérkező csata vasárnap. A Cagliarinak a bentmaradás, az Internek a bajnoki remények fenntartása miatt kell mindhárom pont. A döntetlen afféle „kettős vereséggel” érne fel, ha nem is döntené romba a vágyakat, de szinte elérhetetlenné tenné mindkét csapatnak célja elérését.
A hétközi 120 perces feszült kupadöntő miatt is lehetséges, hogy Inzaghi változtat. Leginkább a második csatár kiléte kérdéses Lautaro Martínez mellett, a másik argentin, Correa és a chilei Sánchez pályázik Edin Dzeko helyére. A 19 találatnál járó Lautaro egyébként a hatodik játékos lehet az Inter históriájában, aki egy idény alatt eléri a húsz gólt, 25. életévének betöltése előtt.
A házigazda Cagliarinak két jelentős hiányzója mindenképpen lesz a vasárnap esti csúcsösszecsapáson: Nahitan Nández továbbra is lábadozik combizomsérüléséből, Radunovics tartalékkapus pedig eltiltását tölti, miután a Salernitana ellen a kispadról kiállították. Pavoletti esélyes rá, hogy a csapatkapitány Joao Pedro csatártársa legyen – a brazil az együttes  legutóbbi 14 hazai góljából 7-et szerzett, a legutóbbi meccsen a Verona ellen direkt szabadrúgásból talált be.
Három statisztikai érdekesség a meccsről. 1. Az Inter ellen érte el a legtöbb döntetlent (18) a Cagliari, legutóbbi 13 szardíniai találkozásukból csak kétszer ikszeltek (3 gy., 8 v.) . 2. Az Inter 235 labdaérintésenként ért el egy gólt az idényben, ez a legalacsonyabb átlag az egész ligában. 3. Az Inter kapusa, Samir Handanovic eddig 599 gólt kapott a Serie A-ban, ha legközelebb betalálnak a kapujába, eléri a 600-at, amennyit eddig csak Andrea Consigli kapott a hárompontos győzelmi pontozás bevezetése (1994–95) óta.

Kapcsolódó

Cagliari–Inter bajnoki örökmérleg

Összesen: 83 mérkőzés–14 Cagliari-győzelem–28 döntetlen–41 Inter-győzelem/ 82–142-es gólkülönbség. Cagliariban: 41–7–18–16 / 41–60. A párosítás legjobb gólszerzői: Luigi Riva (Cagliari) 12 gól, Roberto Boninsegna (Cagliari és Inter) 10, Mauro Icardi, Obafemi Martins és Lautaro Martínez (mind Inter) 6-6.
A legutóbbi mérkőzés: Inter–Cagliari 4–0 (1–0). Gólok: L. Martínez-2, A. Sánchez, Calhanoglu (2021. 12. 12.). A legutóbbi bajnoki Cagliari-győzelem: 2–1 (2019. 3. 1., Cagliariban); a legutóbbi döntetlen: 2–2 (2020. 11. 8., Milánóban); a legutóbbi Inter-győzelem: 0–4 (2021. 12. 12., Milánóban). Házi gólkirály: Joao Pedro 13, ill. Lautaro Martínez 19 gól

SERIE A, 37. forduló. Sport1 12:15 FC Bologna–US Sassuolo (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 14:45 SSC Napoli–Genoa CFC (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hegyi Iván); Sport1 17:45 AC Milan–Atalanta BC (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila); Sport1 20:15 US Cagliari–Internazionale FC (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Hajdu Attila)