Alapszakaszzárás, csoportrangadóval • SportTV

Alapszakaszzárás, csoportrangadóval

2022. 05. 24. 11:04    
Olvasási idő: 2 perc

Hat mérkőzés híján befejezték a csapatok a Finnországban zajló jégkorong-vb alapszakaszát, a kétszer nyolc együttes csoporkörét. A két kieső kiléte már ismert, Olaszország és Nagy-Britannia jövőre a divízió l/A-ban kísérli meg a visszajutást. A nyolc playoffhelyből is 7 már elkelt, az egy maradékért, illetve a csoportokon belül az első négy sorrendjéért folyik még a küzdelem. Nem mindegy ugyanis, melyik csapat hol végez, hiszen a helyezése alapján kap mindenki ellenfelet a kieséses negyeddöntőben.

Mikael Granlund, a finnek 30 éves klasszisa már 11 évvel ezelőtt a szlovákai vb-n győztes csapat tagja is volt. Ez a hatodik világbajnoksága, s ezen a tornán is 7 góllal eddig az együttes legeredményesebb tagja (Fotó: Getty Images)

Mi a B-csoport rangadó Finnország–Csehország csatáját választottunk. A házigazdák ugyan már egy fordulóval korábban véglegesítetteék továbbjutásukat, ám csak egy ponttal vezetnek az örök vetélytárs svédek előtt – akiktől rávezetésekkel kikaptak korábban – , azaz csak a 60 perces normál játékidőn belüli győzelem garantálja a csoportelsőségüket. Felvetődik persze, hogy érdemes-e hajtani a csoportelsőségre. Bár a hoki szellemétől idegen a futballban, vízipólóban vagy éppen vívásban jóval gyakoribb „taktikázás” a csoportkörös eredményekkel, ám az könnyen elképzelhető, hogy az A-csoport negyedik helyén Kanada végez. Márpedig az örök ranglistavezetővel ki-ki meccset vívni még az olimpiai bajnok és házigazda finneknek is igencsak kockázatos vállalkozás. Nem állítjuk tehát, hogy a finnek nem fognak teljes erőbedobással játszani, de a takarékoskodás az energiával, erővel és a potenciális Kanada elleni negyeddöntő némi fékező erővel is hathat – bár mondtuk, a hokisok ennél „egyenesebbek” szoktak lenni…
Az amerikaiak ellen hétfőn rangadót nyerő csehek viszont első és a harmadik hely közül az egyiken végeznek a csoportzáráskor: Ha legyőzik a házigazdát és Svédország kikap a lettektől, elsők. Ám ha a svédeket megelőzik, egyben a finnek is mögöttük maradnak, ezzel a 2. hely nem lehetséges opció nekik. Harmadikak maradnak minden más eredményalakuláskor, hiszen ha a 4. amerikaiak papírforma győzelmet aratnak délután Norvégia fölött, akkor behozzák ugyan a cseheket, de a hétfői 0–1-gyel mögöttük maradnak Hozzá kell tenni mindehhez, hogy az esti mérkőzés csapatai már ismerni fogják a dél előtt negyven perccel kezdődő sorra kerülő svéd–lett találkozó végeredményét.
A másik csoportban ugyancsak 11:20-kor kezdődik a svájci–német mérkőzés, amelyről aligha gondolta bárki a sorsoláskor, hogy a nyolcas első helyéről fog dönteni. Márpedig így alakult: a svájciak csak akkor nem első, ha 50 percben kapnak ki, ekkor megfordul a jelenlegi sorrend. Mivel a németek legyőzték korábban Dániát, ők is az első két hely valamelyikén égeznek. A 3-4. helyen csak akkor változik a két csapat sorrendje, ha a kanadaiak több pontot szereznek a franciáktól, mint a dánok a szlovákoktól. Előbbi csaknem biztosra vehető – bár ki gondolta volna, hogy hétfőn a skandinávok legyőzik a hoki „ősatyját” képviselő aktuális válogatottat … – , szóval a dánoktól újabb világbajnokverés szükségeltetik, hogy megőrizzék harmadik helyüket a csoportban, s aztán megmérkőzzenek a negyeddöntőben a finn-svéd klasszis kettős valamelyikével…

Jégkorong-vb, Finnország. Sport1 19:15 Finnország–Csehország (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Stipsicz Bence)