Hoki elit-vb-rajt csúcsrangadóval • SportTV

Hoki elit-vb-rajt csúcsrangadóval

2024. 05. 10. 12:54    
Olvasási idő: 2 perc

Négy mérkőzéssel rajtol pénteken a 86. hoki vb, az egyikük minden világversenyen rangadónak számít.

A cseh-finn rangadó győztese akár Kanada fő konkurense lehet az A-csoport elsőségéért folyó küzdelemben (Fotó: Getty Images)

Prágában és Ostravában  pénteken megkezdődik a 86. hivatalos jágkorong-világbajnokság Az első hármat olimpiai játékok keretében rendezték Antwerpenben (1920, a nyári játékokon), Chamonix-ban (1924) és Amszterdamban (1928). 1930 óta évente kerül sor önállóan az eseményre, a második világháborús évek (1940–46) és 2020 (Covid) kivételével. 1936-től 1968-ig az olimpiai tornák egyszersmind vb-nek is számítottak, a nyolcvanas évek olimpiai esztendőiben nem rendeztek világbajnokságot, azóta az ötkarikás esztendőkben külön tartották meg a két tornát.
Az eddigi összesen 85 befejezett vb aranyérmein mindössze 7 ország osztozik, a jogelődöket is beszámítva, közülük egy kivétellel mind ott lesznek a két csehországi csarnokban, a prágai O2 Arenában és az ostravai Ostravar Arenában sorra kerülő eseményen. A hiányzó Oroszország, amelyet a ismert háborús események miatt zártak ki a résztvevők sorából

Az oroszok persze „szakmailag” igencsak hiányoznak majd, hiszen a jogelőd szovjetekkel együtt 27-szeres világbajnokok, csak eggyel kevesebb ugyanennyit szerző „sportágalapító” kanadaiaknál, akik éppen tavaly „előztek” végső győzelmükkel. További két csapatnak van tíznél több címe, a cseheknek (a jogelőd Csehszlovákiával együtt) 12, a svédeknek 11. A nagy négyesen kívül csupán Finnország (4), az Egyesült Államok 2 (másodjára a „közös olimpia-vb-n” 1980-ban), Nagy-Britannia (1936, olimpia is) és Szlovákia (2002) jutott egy-egy aranyéremhez, utóbbi kettőből a szlovákok számítanak inkább „hatodik hatalomnak” az oroszok távollétében, a britek valószínűleg a kiesés elkerüléséért folyó harcban lesznek érdekelve.
A 16 csapatot – a világranglistás helyezés alapján – két, közel egyforma erős nyolcas csoportba osztották. Az prágai A-csoport nagy valószínűség szerint a kanadaiak, a finnek és a rendező csehek nagy harcát hozhatja a dobogós helyekért, az ostravai B-ben az Egyesült Államok és Svédország mellett a tavaly meglepetésre ezüstérmet szerző Németország küzdhet az első három hely valamelyikéért.
A lebonyolítási rendszer meglehetősen egyszerű. A csoportküzdelmek során minden csapat minden csoporttársával játszik, a két csoport négy továbbjutója keresztbe játszik (1.–4., 2.–3.) az elődöntőért, annak vesztesei a bronzért, győztesei az aranyért mérkőznek meg május 26-án vasárnap (az utolsó négy mérkőzést egyaránt Prágában játsszák.) A két csoport utolsó helyezettje esik ki, az ő helyükre lép jövőre Szlovénia és Magyarország együttese. (Éppúgy mint tavaly.)

Első mai mérkőzésünkön az egyszeres világbajnok szlovákok mérkőznek meg a tavalyi ezüstérmes németekkel az ostravai B-csoportban,. A másik nyolcasból már az első körre, a nyitó napra jut csúcsrangadó, a prágai esti mérkőzést a jogelőddel együtt 13-szoros, önálló Cseh Köztársaságként egyszeres világbajnok (2006) házigazda játssza a négyszeres vb-aranyérmes finnekkel (az összeset 2007 óta nyerték). Tavaly egyikük sem jutott a négy közé, a negyeddöntőben a csehek az amerikaiaktól (3–0), a finnek a későbbi világbajnok Kanadától (4–1) szenvedtek vereséget.

JÉGKORONG-VB, Finnország. Sport2 16:15 Szlovákia–Németország (kommentátor: Engyel István, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő-szakkommentátor: Szélig Viktor), Sport2 20:00  Csehország–Finnország (kommentátor: Gyulai Miklós, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő-szakkommentátor: Stipsitz Bence)