CHL-sorsolás – először a Fehérvár AV19 részvételével • SportTV

CHL-sorsolás – először a Fehérvár AV19 részvételével

2022. 05. 25. 08:51    
Olvasási idő: 2 perc

A jégkorong-vb szünnapján Tamperében szerét ejtik a hokisport legnagyobb európai nemzetközi kupasorozata, a Bajnokok Ligája (CHL) sorsolásának. Első ízben magyar együttes részvételével, a Fehérvár AV19 az osztrák bázisú nemzetközi liga, az ICEHL második helyével szerezte meg a jogot az indulásra.

A c0mvédő Röglével nem kerülhet egy csoportba a Fehárvár, ugyanis azonos kalapból húzzák ki a nevüket… (Fotó: Getty Images)

Nyolc évvel ezelőtt hat európai hokiliga, a svéd, a svájci, a finn, a német, a cseh és az osztrák (akkor még EBEL néven futott), valamint a világszövetség (IIHF)  alapította meg a sorozatot, amelynek neve azonos egy egyetlen szezont futó (2008–09, az IIHF megalapításának 100. évfordulója) kompetícióval, de mégsem ugyanaz. (S persze nem azonos a 1966 és 1997 között 32 szezont futó BEK-kel és a további utána elindított, de egyaránt félbeszakadó és megszűnő soroztatokkal, sem, mint az Európai Hokiliga, az Európai Bajnokok Kupája, vagy az Európai Trófea, amelyekben szintén az erősebb nemzeti ligák csapatai csaptak össze.)
Viszont a 2014-be gründolt CHL életképesnek bizonyult. Többször változott a létszáma – a kezdeti 44-ről felment 48-ra, majd  2017–18-tól nyrte el jelenlegi létszámát és formáját. 32 csapat idulhat, a részvételi kvótákat az egyes ligák csapatainak korábbi eredményei alapján állapítják meg. A klubokat nyolc, egyenként négycsapatos csoportba sorolják, minden kvartettből oda-vissza körmérkőzés után az első kettő továbbjut a kieséses rájátszásba, azaz a nyolcaddöntőbe, amelyben a csoportgyőzteseket sorsolják össze a -másodikokkal. Onnan klasszikus kétmeccses párviadalokkal, kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem, amely egymérkőzéses döntővel ér véget, rendszerint a jobb mutatóval a fináléba jutó csapat otthonában.

Hokikörökben némi iróniával „svéd nemzetközi kupának” is nevezik a sorozatot, akkora az SHL csapatainak fölénye. A befejezett 7 sorozatból 6-nak svéd volt a győztese (Frölunda 4, Lulea és Rögle 1-1), kétszer a döntő vesztese is az volt (ebből következően egy „házidöntő” is volt, éppen az első szezonban), emellett még további 5 elődöntőst is adott a svéd bajnokság.
Az idei 32-be a svédek a svédek és a svájciak 5-5, a németek és finnek 4-4, a csehek és az osztrák liga 3-3 (az első Salzburg és a harmadik Villach mellett ezen az úton került a mezőnybe a Fehérvár) klubot delegálnak, emellett egy-egy fehérorosz, brit, francia, szlovák, norvég, lengyel és dán együttes szerzett részvételi jogot. A belaruszokat azonban az orosz-ukrán háború miatt kizárták, 0gy egy helyett két lengyel együttes rajtolhat. Meghívást kapott egy ukrán együttes, a Donbassz is, ám mivel nem tud kiállni, helyett a szlovén Olimpija Ljubjana lett a beugró, egyben a CHL 100. együttese is, amely részt vesz a  liga küzdelmeiben.
A csapatokat négy kalapba sorolták a ligák eredménye, illetve a bajnoki sorrendek alapján. Az első kalapba került a címvédő Rögle és a svéd bajnok Färjestad is, ugyanakkor érdekesség, hogy az ’abszolút bajnok”, a 4-szeres győztes Frölunda nevét éppúgy a harmadik kalapból húzzák ki, mint az újonc Fehérvárét.
A csoportokba nem kerülhetnek azonos ligából érkező csapatok.
A sorsolás két díszvendége és részese a finn jégkorong két idolja, Sami Kapanen és Olli Jokinen. Utóbbi 17 NHL-idény alatt 1237 mérkőzést játszott az észak-amerikai profiligában, most a szintén újonc Jukurit Mikkeliben játszik. Kapanen több mint 800 NHL-meccset teljesített, visszavonulása után menedzser és franchise-résztulajdonos is lett, valamint edzette a finn KalPa és a svájci Lugano együttesét is.
A sorsolást természetesen élőben közvetítjük, akárcsak a fehérváriak valamennyi mérkőzését is a csoportkörben.

Sport1 16:00 a Champions Hockey League csoportkörének sorsolása (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Fodor Ádám)