Sporttörténeti hokirajt Fehérváron • SportTV

Sporttörténeti hokirajt Fehérváron

2022. 09. 01. 11:28    
Olvasási idő: 2 perc

A magyar jégkorongozás történetében unikális mérkőzésre kerül sor Székesfehérváron, A Fehérvár AV19 együttese elmúlt idénybeli Ice Hockey League-ezüstérméval jogot szerzett a 2022–23. évi Champions Hockey League-sorozatban részvételre, amely most csütörtökön rajtol el.

Hári János és társai magyar hokitörténeti meccset játszanak csütörtök este (Fotó: Getty Images)

A BL-sorozatot, ahogyan másképpen a CHL-t nevezhetjük, a 2014–15. évi idényben hozták tető alá, ez lesz a 8. kiírása (a kilencediket a Covid miatt nem rendezték) meg. Eddig a ligát a svéd klubok uralték, a ház befejezett évadból hatszor a skandináv ország klubjainak egyike szerezte meg a serleget, az egy kivétel a 2017–18-as idény, amikor a finn JYP győzött, de a döntőben akkor is svéd együttest győzött le.
Az idén 14 ország 32-csapata nevezését fogadták el, a maximális 5-5 klubbal Svédország és Svájc képviselteti magát, 4-4 együttest indít Német- és Finnország, 3-3-at Csehország és az osztrák bázisú ICEHL liga, mely két effektív osztrák klub mellett delegálhatta a fehérvári csapatot a mezőnybe.
A FAV19-et a D-csoportba sorsolták, a címvédő svéd Rögle BK, a svájci ZSC Lions és a lengyel GKS Katowice társaságába. A négy csoportból oda-vissza körmérkőzés után a jobbok kettő jut a sorozat kieséses szakaszába.
Az első játéknap 8 mérkőzéséból az elsőt stílszerűen a címvédő Rögle játssza Katowicében, időben a másodikat a fehérvári újonccsapat. A jóval tapasztaltabb ellenfelet így mutatja be a fehérvári klubhonlap.
„Nem túlzás kijelenteni, hogy a zürichieké remek játékosokból álló együttes. A kapus Simon Hrubec, aki a nyáron az Avantgard Omszk csapatából érkezett, cseh Extraliga és KHL bajnoki címmel is büszkélkedhet. Dean Kukan, aki az elmúlt hét évet a Columbus Blue Jackets együttesében az NHL-ben töltötte több, mint 150 mérkőzést játszott a világ legmagasabban rangsorolt bajnokságában. A gárdát erősíti még Mikko Lehtonen, aki kétszeres világbajnok, olimpiai bajnok, de klubcsapatával SHL-t is nyert. Végül, de nem utolsósorban ott lesz a jégen Székesfehérváron a kanadai Justin Azevedo, aki KHL- és Liiga-bajnoknak mondhatja magát, kétszer is bekerült a KHL All Star-csapatába és 2018-ban ő volt a KHL legértékesebb játékosa, emellett az előző évadban 45 mérkőzésen 39 pontot termelt a svájci első osztályban, ezzel ő volt a zürichiek legeredeményesebbje.
Az előző évben a ZSC Zürich Lions a legjobb tizenhat között búcsúzott a Bajnokok Ligájától, éppen a későbbi bajnok Rögle ellen maradt alul, az NLA-ben pedig a második helyen zárt.
A Zürich az idei szezonra új arénába költözik: a 12 000 férőhelyes Swiss Life Arena már elkészült, de a csapat a CHL-mérkőzéseit nem ott, hanem a dübendorfi pályán játssza majd.” (Megjegyzendő: az azonos néven létrehozott, de csak egyetlen idényt megérő „korábbi” CHL-t 2008–09-ben éppen a Zürich Lions csapata nyerte meg.)

A magunk részéről megadva a módját, a helyszínre kitelepülő stúdiónkból háromnegyed órás felvezetéssel közvetítjük a FAV19 első BL-találkozóját.

JÉGKORONG BAJNOKOK LIGÁJA (CHL), csoportkör. Sport1 18:15 Fehérvár AV19–ZSC Zürich Lions (kommentátor: Engyel Istán, szakkommentátor: Kangyal Balázs, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Haraszti Ádám, szakértő: Kovács Csaba)