Még négy világbajnok áll a Championship League-ben • SportTV

Még négy világbajnok áll a Championship League-ben

2022. 07. 22. 14:27    
Olvasási idő: 2 perc

A 2022-23-as snookerszezon első tornáján, a Championship League-ben 31 négyfős és 1 háromfős csoport körmérkőzései zajlottak le az elmúlt szűk egy hónapban. A viadal presztízsértékét növeli, hogy az előző évadhoz hasonlóan az idén is pontszerző státuszba került, így a megszerzett pénzösszegek ranglistapontokká konvertálódnak.

A Championship League – aminek van egy klasszikus, meghívásos verziója is – 2020-ban kényszerből lett nyári torna, mert abban az évben a koronavírus-járvány okozta bizonytalan helyzet miatt áprilisról augusztusra halasztották a világbajnokságot. Nem lehetett hagyni, hogy a versenyzők hideg kézzel menjenek Sheffieldbe, valamivel játékban kellett tartani őket a karanténidőszak alatt. A csoportkörök sorozata erre maximálisan alkalmasnak bizonyult.

A hiányzó profikat – az utolsó pillanatban lemaradó Jimmy White kivételével – amatőrökkel pótolták, így hangsúlyosabbá vált a tételmondat, miszerint a mezőny tagjai egyformán hasznosítható, de bizonyos mértékben eltérő jellegű mentális tőkével érkeztek a tornára.

A Championship League előnyös tulajdonsága, hogy a nyitó kör csoportutolsóinak kivételével mindenki részesül valamekkora pénznyereményben.

Egy fiatal, debütáló profi vagy egy amatőr számára már ezer font is sokat jelenthet a költségeik fedezése szempontjából, főleg annak tudatában, hogy a hagyományos versenyeken, kedvezőtlen sorsolás esetén számukra gyakran garantált a nullázás. A topjátékosok ezzel ellentétben kicsit más szögből látják a dolgokat, mert esetükben nem létfontosságú a végső győzelem megszerzése, nekik inkább a bemelegítés a prioritás. Kakukktojások persze mindig akadnak: volt, aki lemondta a Championship League-szereplést az azzal párhuzamosan zajló European Masters-kvalifikáció miatt, míg más az utóbbin való részvétellel kezdte a szezont és csak később vívta meg a csoportmeccseit.

A kiegyenlített mezőny, a rövid formátum, a belőlük fakadó kiszámíthatatlanság, valamint a szezon eleji forma mind olyan faktor, ami gyakran a ranglistán elfoglalt pozíciók alapján felvázolt papírforma borulását eredményezi.

Tavaly ilyenkor David Gilbert ért révbe, aki a tour egyik legjobb kezű játékosa, rendre a szűk elit és annak közvetlen üldözőbolya között liftezik, a mentális értelemben vett sebezhetősége miatt 40 éves koráig mégsem nyert versenyt. A címvédő az idén előbb elbukta a European Masters selejtezőjét, a Championship League-ben viszont két 3-0-val és egy 2-2-vel, hét pontot gyűjtve jutott tovább. A világranglista krémjéből Neil Robertson, John Higgins, Yan Bingtao és Anthony McGill nem indult a versenyen, míg Judd Trump, Mark Selby, Kyren Wilson, Jack Lisowski és Barry Hawkins a nyitó fordulóban búcsúzott. A következő etap névsora mindezek ellenére kifejezetten tetszetős, a 32 főből 26 a világranglista felsőházába tartozik.

A jövő héten értelemszerűen kiemelt figyelem kíséri a legnagyobb esélyeseket: a négy világbajnokot, azaz Ronnie O’Sullivant, Mark Williamst, Shaun Murphyt és Stuart Binghamet,

a tavaly remekül teljesítő fiatalokat, Zhao Xintongot, Luca Brecelt és Hossein Vafaeit, valamint a közvetlen elit jelenlegi és egykori tagjait, Mark Allent, David Gilbertet, Ricky Waldent, Ali Cartert és Stephen Maguire-t.

A jövő héten felgyorsulnak az események: a csoportküzdelmek második szakasza július 25-én rajtol és 28-án ér véget, a harmadik etapra és a fináléra július 29-én kerül sor.

A cikk szerzője Varga Máté, a Kezdőlökés Facebook-blog szerkesztője.

Fotó: GETTYIMAGES

Kapcsolódó

CHAMPIONSHIP LEAGUE

Az első csoportkör továbbjutói
Ronnie O’Sullivan (1.), Zhao Xintong (6.), Mark Williams (7.), Shaun Murphy (9.), Luca Brecel (12.), Stuart Bingham (13.), Mark Allen (14.), Hossein Vafaei (17.), Ricky Walden (18.), David Gilbert (19.), Ali Carter (20.), Jordan Brown (22.), Stephen Maguire (24.), Jimmy Robertson (25.), Robert Milkins (27.), Jamie Jones (31.), Gary Wilson (33.), Lu Ning (34.), Xiao Guodong (38.), Ben Woollaston (42.), Chris Wakelin (43.), Lyu Haotian (45.), Jamie Clarke (49.), Anthony Hamilton (50.), Pang Junxu (53.) Elliot Slessor (60.), Yuan Sijun (80.), Aaron Hill (93.), Michael White (94.), Chang Bingyu (106.), Michael Judge (113.), Daniel Wells (amatőr)

A Sport TV élőben közvetíti a sorozatot.